Groene Wissel 559: Wormerveer

Langs de Zaan op en neer

Groene Wissel Wormerveer
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Wormerveer

 • Startadres:

  station Wormerveer
  Wandelweg 8
  1521 AG Wormerveer

 • Coördinaten:

  52°29’20” N   4°47’34” E

Met deze leuke stadse wandeling maakt u uitgebreid kennis met de oude en nieuwe bedrijvigheid langs rivier de Zaan. Zowel halverwege op de heen- als halverwege op de terugweg komen er flink wat industriële gebouwen in beeld. Aan het einde van de route komt u langs een handvol enorme, monumentale pakhuizen uit het verleden, deze ziet u al aan het begin van de route. Maar er is veel meer te zien tijdens deze wandeling: op het keerpunt de leuke dorpjes West- en Oostknollendam met daartussen trekpontje Oostknollendam, dus dat wordt flink slingeren aan het kettingwiel om uzelf over te trekken. Kuierend over het fietspad onderlangs de Wormerringdijk geniet u van de weidse uitzichten over het Wormer- en Jisperveld, befaamd onder vogelliefhebbers. Na even (letterlijk) gesnuffeld te hebben aan een enorme cacaofabriek maakt u nog een leuke wandeling door een natuurgebied langs meer De Poel en kunt daar bezoekerscentrum De Poelboerderij bezoeken. Na een rij moderne flats krijgt u de tegenhanger daarvan te zien: die handvol monumentale pakhuizen. Daarna bent u weer vlot bij het station. De horeca onderweg: in West-Knollendam CR 't Swaentje, halverwege de terugweg CR De Hofjes en natuurlijk in het centrum van Wormerveer (daarvoor moet u even van de route af). We hebben ze niet meer zoveel meer: maak deze tocht niet tijdens een zeer strenge winter, dan ligt er ijs op de vaart van het trekpontje en gaat de overtocht daarmee niet lukken.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Reactie op Frits Dijk

Bart van der Schagt, 18-03-2019

Frits, bedankt voor het melden! Ik ga ermee aan de slag.

Halve route

Frits Dijk, 18-03-2019

Ik had me op een heel leuk rondje voorbereid, maar dat werd een halfje.... Na de Menebafabriek wordt er op dit moment een groot nieuwbouwcomplex ontwikkeld: www.brokkingaandezaan.nl . Er zal t.z.t. wel een pad langs de Zaan komen; nu moet je nog via het beschreven asfaltweggetje naar West-Knollendam. Aldaar wordt de brug in de N246 over de Tapsloot verbreed en van een nieuw hefmechanisme voorzien. Hierdoor moet je toch onder de weg door (het oude fietspad over de brug is afgesloten) en aan de andere kant een tweerichtingenfietspad op. Ik denk dat die situatie zo blijft. Na de brug moet je de N246 weer oversteken om op de Stammeerdijk te komen. De beschrijving van de wandeling moet daarop aangepast worden. Bij het voetveerpontje was een rood-wit lint gespannen en idem aan de overkant. Pontje dus buiten gebruik. Ik heb het nog geprobeerd, maar er was geen beweging in te krijgen. Thuis heb ik op internet de oorzaak gevonden: www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl/nieuws/pontje-oostknollendam-tijdelijk-uit-de-vaart/240 . Het zal binnenkort wel weer varen. Ik was helaas gedwongen dezelfde route weer terug te lopen. Geen straf hoor! Maar het was leuker geweest de wandeling helemaal te kunnen lopen. Dat is hij zeker waard!

Geweldige route

Erna Terpstra, 10-05-2018

Vandaag deze groene wissel gelopen, en echt de moeite waard, eerst loop je langs de Zaan naar het industrieterrein, met hun grote silo's en gebouwen, daarna door de prachtige natuur naar Westknollendam, waar we heerlijk koffie hebben gedronken bij het swaentje. We hadden heel afwisselend weer bewolkt koud, zon dus dat leverde ook mooie stukjes op, de trek of liever de draai pontje was een hele beleving, Oostknollendam een heel leuk plekje, vele mooie bloemen en vogels tegen gekomen. Ook het natuurgebied bij de Poelboederij is de moeite waard. Dan de nieuwe pakhuizen echt prachtig, vooral de laatste daar hebben we lekker een radler gehaald na de mooie wandeling.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

De Hofjes

Poelweg 1

1531 MD Wormer

Eetcafé The Old Rooster

West-Knollendam 64

1525 PP West-Knollendam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info