Groene Wissel 559: Wormerveer

Langs de Zaan op en neer

Groene Wissel Wormerveer
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Wormerveer

 • Startadres:

  station Wormerveer
  Wandelweg 8
  1521 AG Wormerveer

 • Coördinaten:

  52°29’20” N   4°47’34” E

Met deze leuke stadse wandeling maakt u uitgebreid kennis met de oude en nieuwe bedrijvigheid langs rivier de Zaan. Zowel halverwege op de heen- als halverwege op de terugweg komen er flink wat industriële gebouwen in beeld, niet alleen nieuwe maar ook vervallen en dat heeft zo weer z'n charme. Aan het einde van de route komt u langs een handvol enorme, monumentale pakhuizen uit het verleden, deze ziet u al aan het begin van de route. Maar er is veel meer te zien tijdens deze wandeling: op het keerpunt de leuke dorpjes West- en Oostknollendam met daartussen trekpontje Oostknollendam, dus dat wordt flink slingeren aan het kettingwiel om uzelf over te trekken. Kuierend over het fietspad onderlangs de Wormerringdijk geniet u van de weidse uitzichten over het Wormer- en Jisperveld, befaamd onder vogelliefhebbers. Na even (letterlijk) gesnuffeld te hebben aan een enorme cacaofabriek maakt u nog een leuke wandeling door een natuurgebied langs meer De Poel en kunt daar bezoekerscentrum De Poelboerderij bezoeken. Na een rij moderne flats krijgt u de tegenhanger daarvan te zien: die handvol monumentale pakhuizen. Daarna bent u weer vlot bij het station. De horeca onderweg: in West-Knollendam CR 't Swaentje, halverwege de terugweg CR De Hofjes en natuurlijk in het centrum van Wormerveer (daarvoor moet u even van de route af). We hebben ze niet meer zoveel meer; maak deze tocht niet tijdens een zeer strenge winter, dan ligt er ijs op de vaart van het trekpontje en gaat de overtocht daarmee niet lukken.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Geweldige route

Erna Terpstra, 10-05-2018

Vandaag deze groene wissel gelopen, en echt de moeite waard, eerst loop je langs de Zaan naar het industrieterrein, met hun grote silo's en gebouwen, daarna door de prachtige natuur naar Westknollendam, waar we heerlijk koffie hebben gedronken bij het swaentje. We hadden heel afwisselend weer bewolkt koud, zon dus dat leverde ook mooie stukjes op, de trek of liever de draai pontje was een hele beleving, Oostknollendam een heel leuk plekje, vele mooie bloemen en vogels tegen gekomen. Ook het natuurgebied bij de Poelboederij is de moeite waard. Dan de nieuwe pakhuizen echt prachtig, vooral de laatste daar hebben we lekker een radler gehaald na de mooie wandeling.

Wormerveer: langs meel, cacao en rijst

René van Doorn, 13-04-2017

Op een zonnige doordeweekse ochtend liep ik vorige week deze korte stadse wandeling. Een rondje Zaan, want op de korte Stationsstraat na kun je zo'n beetje de hele route je rechterhand in Zaanwater dopen. De bebouwde kom van Wormerveer laat een bonte mengeling van kleinere huisjes, houten oudbouw dan wel stenen nieuwbouw, zien. De route loopt dwars door het enorme fabriekscomplex van meelfabriek Meneba, waarvan de silo's de skyline van Wormerveer nogal bepalen. Af en aan rijdende vrachtwagens zorgen voor nogal wat bedrijvigheid. Die heerst iets verderop bepaald niet meer rond de vervallen vergane glorie van een branchegenoot. Wormerveer eenmaal uit wordt het allemaal wat groener en langs de jachthaven van de Zaanlandsche Zeil Vereeniging marcheer je West Knollendam binnen. De piepkleine plaatsjes West en Oost Knollendam met hun karakteristieke Zaanse houten huisjes ogen heel aantrekkelijk. Het zelfbedieningspontje over een niet al te brede aftakking van de Zaan, die hier een scherpe bocht maakt, sluipt - ondanks driftig draaien aan het grote wiel, waarmee je het pontje langs de ketting trekt - tergend langzaam naar de overkant. De Dorpsstraat van Oost Knollendam bevestigt aldaar probleemloos het beeld dat je van een Zaans dorpje hebt. De route gaat verder over de Wormerringdijk met zicht op de eindeloze groene veenweiden van Wormer- en Jisperveld. De Poel komt in beeld, groot open water in een gebied, dat verder bekend staat om zijn weilandjes, omgeven door riet en boerenslootjes: een eldorado voor vogelaars en kanovaarders. In de zuidwesthoek ligt een polderpark met bezoekerscentrum, sluisjes, molentjes, vlonderpaadjes en bosjes. Een van die piepkleine ruige bosjes, waar de route doorheen slingert, is niet toegankelijk voor honden. Niet voor niets is op de website duidelijk aangegeven dat honden op deze route niet zijn toegestaan. Nu ken ik de omgeving van het Jisperveld vrij goed en had ik ondanks deze waarschuwing toch één van onze twee honden meegenomen. De ander - toch ook met een hele dikke 200 Groene Wissels op de teller - moest ik in verband met een blessure noodgedwongen thuis laten. Door het paadje richting het betreffende bosje verder uit te lopen en RA het fietspad richting brug te volgen omzeil je vlotjes deze klip. Langs de voor de neus zéér aanwezige cacaoverwerker Cargill gaat het verder richting de monumentale trots van Wormerveer: een rijtje vroegere rijstpakhuizen, oude glorie in stijl gerenoveerd en tegenwoordig onderdak biedend aan kleinere bedrijven en kantoren alsmede een grand café. Een brug brengt de wandelaar weer terug op de westelijke oever van de Zaan en even verderop zitten de 10 kilometers van de route erop. Een goed beschreven, korte en aardige wandeling met veel wisselende (ver)gezichten!

Wandeling wormerveer

Karin huizing, 02-08-2015

wat een leuke wandeling met veel bruggen en jawel ik had ze eigenlijk allemaal tegen.... voor het pontje moet je wel een beetje kracht in je armen hebben... aardig eindje slingeren .... ik had geluk er ging een meneer mee over en die wilde wel slingeren maar vond het best zwaar....einde van de wandeling ben ik verkeerd gelopen na het informatie centrum kon niet precies zien welke brug er bedoeld werd dus te ver doorgelopen...

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

De Hofjes

Poelweg 1

1531 MD Wormer

Eetcafé The Old Rooster

West-Knollendam 64

1525 PP West-Knollendam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info