Kapelletjespad Delden - rondje Markenrichter

Centrum Delden, Twentekanaal, Elbertsbos, Lage Esch

Kapelletjespad Delden - rondje Markenrichter
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Delden

 • Startadres:

  station Delden
  Stationsweg 1
  7491 CE Delden

 • Coördinaten:

  52°15’36” N   6°42’48” E

Geen kapelletjes, maar wél een mooie en historisch interessante route! Vanaf het station loopt de route door het centrum van Delden, met de protestantse Oude Blasiuskerk en de RK H. Blasiuskerk, daarna langs de plek waar het Sint Annaklooster heeft gestaan. Na een stuk Twentekanaal met de Sluis Delden en pannenkoekenboerderij In den Markenrichter met heiligenbeelden via het Elbertsbos en de Lage Esch terug naar Delden en het station.

Dit is de 48e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ongeveer 800 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Zaterdag

Frits Schipper, 11-01-2020

De eerste kapelletjespadwandeling in 2020 en ook bijna een van de laatste.. Het gebeurt niet vaak dat ik op zaterdag de tijd heb om te wandelen. Het is al middag als ik op de fiets stap richting station Delden, benieuwd of er (voor mij) nieuwe wandelpaden te ontdekken zijn. Fietsend hebben we alles al ontdekt rond Delden, maar wandelend? Eerst langs een paar overgebleven monumenten van vroeger (schoorsteen en waterpomp), daarna passeer ik de Oude Blasius, die ik al een paar keer vanbinnen heb gezien. De H. Blasius heb ik eigenlijk nog nooit vanbinnen gezien, ondanks dat het voorportaal dagelijks geopend is. Bezoek aan Delden beperkt zich vaak tot rond het centrum, maar nu loop ik ook door de buitenwijken, langs deed grote Kozakkeneiken. Over de brug en dan scherp rechtsaf langs het Twentekanaal. Aan deze kant van het kanaal heb ik nog niet gelopen, wel aan de overkant. Het is mooi lang lopen langs het kanaal. Aan de overkant het galgenveld, waar we eerder met een ander Kapelletjespad gelopen hebben. Sluis Delden met hefdeuren, vandaag is het rustig op het water maar het is een mooi gezicht om een schip in de sluis te zien en de hefdeuren omhoog te zien gaan. Vlakbij de sluis staat ook sinds een aantal jaren een monument voor de Canadezen en Britten die hier in W.O.II gevochten en gesneuveld zijn. Dan weer verder langs het kanaal om tenslotte bij de Markenrichter uit te komen. Ik kan me nog herinneren dat ik hier (in mijn middelbareschooltijd) met de klas een pauze hadden, onderweg naar huis. Bij huisnummer 13 komt een hond me wel erg enthousiast begroeten, blijkbaar niet veel wandelaars gewend. Verderop kom ik weer op bekend terrein, langs de Kroeze Danne, Langenhorsterweg, Rijssenseweg. Dan toch weer een verrassend pad naar links door het Elbertsbos, wat dan wel weer op een bekend wandelpad uitkomt. Wat me altijd weer verbaasd is dat de Eschschool zo ver buiten de bebouwde kom ligt. Tenslotte over de voetgangersbrug richting het station.

Route aangepast

Marycke Naber, 23-11-2018

Dankjewel, Wil. Ik heb de route aangepast, langs het Twentekanaal.

Verboden toegang

Wil Jansen, 22-11-2018

We hebben vandaag deze wandeling gelopen. Bij Erve Tusschede staat bij de haakse bocht van de asfaltweg naar rechts een vrij nieuw bord met Verboden Toegang. Nu staat er wel vaker ergens Verboden Toegang, dus we zijn doorgelopen. Bij de boerderij waren linten aangebracht met weer een bordje Verboden Toegang. De boerderij leek geheel verlaten, dus we hebben de route maar gevolgd. Maar ik wil toch maar even melden dat men daar kennelijk geen pottekijkers meer wil.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Gasterij 't Oaldershoes

Kerkstraat 5

7491 BL Delden

Hotel De Zwaan

Langestraat 2

7491 AE Delden

Hotel-restaurant Het Witte Paard

Hengelosestraat 8

7491 BR Delden

Hotel-restaurant Sevenster

Marktstraat 6

7491 AW Delden

Pannenkoekerie In den Markenrichter

Rijksweg 18

7495 RJ Ambt-Delden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info