Kapelletjespad Enter - Bornerbroek

Kruiskapel, Regge, beken, Ypelo, wegkruis

Kapelletjespad Enter - Bornerbroek
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Enter

 • Startadres:

  bushalte Brandput
  t.h.v. Rijssenseweg 8
  7468 AC Enter

 • Coördinaten:

  52°17’43” N   6°34’35” E

Vanaf de bushalte loopt de route door het centrum van Enter, met Oudheidkamer Buisjan, de grootste klomp ter wereld, de hervormde kerk uit 1709 en het Klompen- en Zompenmuseum. Daarna via de algemene begraafplaats met een modern kruisbeeld, een kruiskapel, de Enter- en Elsgraven, de Regge en de Eksosche Aa naar de buurtschap Ypelo. Daar begint de beek de Doorbraak, die u volgt tot aan het Zijkanaal naar Almelo van het Twentekanaal. Aan de overkant daarvan leiden onverharde paden via een landkruis naar Bornerbroek. Dit is de 45e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ongeveer 900 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids Twentse Kruistochten afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Nieuwe route bij Enter

Marycke Naber, 02-01-2020

I.v.m. de herinrichting van de Regge heb ik de route bij Enter aangepast.

Herinrichting Regge

Marycke Naber, 23-12-2019

Dankjewel, Frits. Vanwege de herinrichting van de Regge klopt ook deze route gedeeltelijk niet meer. Ik ga ermee aan de slag.

(Weer) de Regge niet

Frits Schipper, 23-12-2019

Nog even een opmerking over de vorige wandeling, Goor - Enter. Ik heb een paar foto's geplaatst van de situatie bij de oversteek van de Bornerbroeksestraat en mijn reactie nog wat aangevuld. De rest van het jaar 2019 s vakantietijd, dus ook af en toe gelegenheid om wat meer te wandelen. Een klein stukje door Enter, langs de klomp en de kerk naar de begraafplaats voor een inderdaad moderner kruisbeeld. Langs Landgoed de Elsgraven: hier zijn we nog op vakantie geweest, onze jongste dochter kon nog amper lopen... Over de brug en dan verderop een bochtige zandweg richting vistrap en de nieuwe stuw. Ik kom door een klap en zou gelijk links moeten om rond de vistrap te lopen, maar dit pad is afgesloten door een hek. (Zie foto). Ik loop iets verder door en dan naar links naar de sluis. Verder lopen langs de Regge wordt weer moeilijk, er is een draad gespannen met 'geen wandelpad.' Er komt van die kant echter net een wandelaar aan en als ik vraag of je daar wel kunt lopen zegt hij dat het daar wel erg drassig is, maar wel te doen. Ik besluit er dan toch maar overheen te stappen. Maar langs de Regge kom ik niet, het is inderdaad erg drassig en pas veel later kom ik weer op de route langs de Regge Bij de Eksoo moet ik ook weer over een hek klimmen. Er is alleen nog een klaphek die toegang geeft tot de aanlegsteiger. Bij punt 5, het brede graspad langs het kanaal (de Eksose Aa, is inmiddels ook afgesloten met een hek. Vreemd is wel dat er nog wel een klaphek is, ik ben daar een eindje ingelopen, maar er is verderop geen pad te ontdekken. Het lijkt of het graspad langs het water beplant wordt. Dus het alternatieve pad moet denk ik maar niet meer alternatief zijn. Daarna loopt de tocht weer voorspoedig. Mooi wandelen over brede graspaden langs De Doorbraak, smal paadje naar beneden, smal paadje omhoog en een smal pad tussen eiken. Fietsend ken ik dit gebied heel goed, maar al wandelend zie en beleef ik heel andere plekken rond Bornerbroek. Thuis had ik al gezien dat de bus er ruim een uur over doet naar Enter en dat ik sneller ben met de benenwagen als ik rechtstreeks naar Enter loop. Dus doe ik dat...

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bistro Le Primeur

Lohuisstraat 1

7627 NL Bornerbroek

Boerderijwinkel 't Exoo

Wierdenseweg 28

7468 PZ Enter

Café Brockie

Entersestraat 2

7627 LV Bornerbroek

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info