Leiden: Roomburg

Van nieuwe protestanten naar oud-katholieken

Leiden: Roomburg

Het voert te ver om het Waardeiland als een wereldwonder te beschouwen, feit is wel dat het wooneiland, zeker in de jaren '70 van de vorige eeuw toen het werd ontwikkeld, uitzonderlijk was voor Nederland, ja zelfs voor Europa. En eigenlijk is het 'eiland', het in meer dan één opzicht fascinerende, relatief nieuwe Leidse woongebied, nog altijd heel bijzonder, zo'n 40 jaar na dato.

Vergelijkbare woonlocaties waren er tot dan toe louter in de Verenigde Staten, in Irvine en in Mission Bay (San Francisco). Het zijn ook de architecten van die revolutionaire ontwerpen, James Fischer en Harold Friedman die verantwoordelijk zijn voor de unieke transformatie van industrie naar groen en recreatief wonen. Maar evenveel eer komt ook de al even wereldvermaarde landschapsarchitect Anthony Guzzardo toe, die voor de landschappelijke aankleding en invulling van het Waardeiland heeft gezorgd.

Het bijzondere Waardeiland is onderdeel van een wandeling die overigens, figuurlijk gesproken, minder verheven en wat alledaagser begint, namelijk aan de rand van het park Roomburg.

Reacties op wandelingen

Geef als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info