Mr. Pieter van Tienhoven Route

Hart van Brabant

Mr. Pieter van Tienhoven Route
 • Bron:

  Charles Aerssens

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Boxtel

 • Startadres:

  parkeerplaats Kampina
  De Roond /Huisvennen
  5281 SH Boxtel

 • Coördinaten:

  51°35’10” N   5°15’57” E

Deze rondwandeling verloopt door het oostelijk deel van het natuurgebied Kampina, dat deel uitmaakt van Het Groene Woud, een omvangrijk Nationaal Landschap in de driehoek Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Het gebied is eigendom van Natuurmonumenten. De route voert door een verrassend en afwisselend landschap met uitzicht over een groot aantal vennen en heidevelden, maar gaat ook langs de meanderende laaglandbeken van de Beerze en Smalwater en door kleurrijke graslanden. De wandeling is vernoemd naar Mr. Pieter Gerbrand van Tienhoven, ooit eigenaar van de Kampina en natuurbeschermer van het eerste uur. Zo voert de route ook voorbij aan zijn grafmonument op de oever van de Zandbergsvennen.We vertrekken vanaf de parkeerplaats Kampina van Natuurmonumenten bij het Verzetsmonument net buiten het buurtschap De Roond. Het rolstoelpad brengt ons naar het Zandbergsvennen langs het grafmonument van Mr. Pieter Gerbrand van Tienhoven, met Jac. P Thijsse de oprichter van de Vereniging Natuurmonumenten. Vanhier wandelen we met een wijde boog om het Kogelvangersven en de Huisvennen heen. Dan gaat de route om het Meeuwenven met vogelkijkscherm langs de noordzijde van het Flesven en Lelieven richting de oever van het Smalwater naar het buurtschap De Roond. Vanhier volgen we het beekdal van de Beerze stroomopwaarts. Langs Hoeve Kampina en vervolgens door het heidegebied keren we terug naar de parkeerplaats Kampina De Roond/Huisvennen.

Reacties op wandelingen

Heerlijke wandeling

Mirjam Klever, 31-05-2020

Een afwisselende wandeling door de Kampina. Bossen, heide, vennen, boerenland, kabbelende beekjes, wat wil een mens nog meer. Wat ons betreft een 5-sterren wandeling, een op en top aanrader.

Kampina

Jan Joosten, 26-10-2018

Hele mooie, afwisselende wandeling. Je loopt langs vennen, door bossen en landerijen, langs riviertjes. Het verveelt nooit. Vanwege de droogte zijn veel vennen leeg of bijna leeg. Ik ga deze wandeling nog een keer lopen als de vennen weer gevuld zijn.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in het hart van Brabant

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in het hart van Brabant

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info