NS-wandeling Hierdense Poort

Van station Nunspeet naar station Harderwijk

NS-wandeling Hierdense Poort
 • Bron:

  NS-wandelingen

 • Afstand:

  20 km

 • Startplaats:

  Nunspeet

 • Startadres:

  station Nunspeet
  Stationsplein 1
  8071 CH Nunspeet

 • Coördinaten:

  52°22’16” N   5°47’1” E

Tussen Nunspeet en Harderwijk ligt een afwisselend gebied waar je heerlijk kunt wandelen. Door dichte bossen, lange heidevelden en dwars over het uitgestrekte Hulshorsterzand. Via landgoed De Essenburgh met gelijknamig kasteel en molen De Hoop loop je naar de Vischpoort, waarachter het historische centrum van Harderwijk op je ligt te wachten.

De wandeling gaat van station Nunspeet naar station Harderwijk en is 20 km lang.
De route kan worden ingekort door gebruik te maken van de bus.

* Na 10 km kun je bij bushalte Landgoed Hulshorst (Zuiderzeestraatweg) buslijn 103 nemen naar station Nunspeet of Harderwijk.
* Na 12 km kun je bij halte Hierden Wijtgraaf (Zuiderzeestraatweg) dezelfde bus nemen
* Je kunt ook het eerste stuk van de route overslaan door eerst met bus 103 te reizen naar Landgoed Hulshorst (nog 10 km wandelen naar Harderwijk) of halte Hierden Wijtgraaf (nog 8 km naar Harderwijk)

Reacties op wandelingen

Hierdense Poort-wandeling

Kees van der Sijs, 22-05-2018

Op een zonovergoten Pinksterdag deze tippel met vriendin gelopen. Bij ca 25 graden is het Hulshorsterzand als "brandend zand" te omschrijven. Heel pittig, zeker de heuvel op. Elkaar bij de hand vasthoudend kwamen we boven. Een schitterend uitzicht over de vlakte vergoedt alles. Even vóór het zand komen we een kudde schapen tegen. 2 honden lopen zich uit de naad om de kudde bij elkaar te houden. De (goede) herder roept af en toe wat commando's tegen zijn honden en loopt er verder op zijn gemakje bij. Aan het eind van de zandverstuiving moeten we over een breed zandpad , dat gelijk aan de snelweg loopt en daar missen we de markering. Nochtans komen we bij het viaduct. Het "Essenburgh"-kasteel is beslist een terrasbezoek waard, zeker als er een demonstratie gehouden wordt van oude ambachten met allerlei figuren in klederdracht, zoals wij zagen. Het eethuisje "Hints" langs de Zuiderzeestraatweg funktioneert niet meer als zodanig. De historische binnenstad van Harderwijk is een goede afsluiting van deze wandeling en daarom zeker een wat langer bezoek waard dan om maar gelijk naar het NS-station door te lopen. Voor het overige: een prima wandeling door een interessant en afwisselend deel van de Veluwe. De markering is redelijk.

Gewandeld op 22 mei 2017

W.R. Collaris, 22-05-2017

Het is een leuke gemakkelijk te lopen route. De route is goed gemarkeerd. Wil je echt probleemloos wandelen dan kan je het beste een gps gebruiken. Het is even 1 km baggeren door het zand, maar ook dat heeft zijn charme. Doe het liever niet op een op tijdstip dat het erg heet is. Geniet van de landschapstuin van de Essenburgh en de smalle straatjes van Harderwijk.

Gewandeld op 6 mei 2017

Stien den Braber, 10-05-2017

Een paar opmerkingen over de beschrijving. De markering bij het zijpad naar het Willemsbos is overgroeid. Even verderop in het Willemsbos moet je volgens de beschrijving rechtdoor, maar bij het pad linksaf staat ook een roodwitte markering. Verwarrend: volg ik nu de markering of de beschrijving? Na landgoed Hulshorst, de klinkerweg volgen tot de parkeerplaats. Voor de parkeerplaats linksaf. Geen parkeerplaats gezien.(gelukkig hier wel markering!) Vervolgens rechtsaf, een halfverharde weg op. Dat rechtsaf blijkt pas een flink stuk verderop te zijn, de eerste onverharde weg rechtsaf is een woonerf. De bushalte Wijtgraaf is direct aan het eind van de Polenweg. De rest van de route heb ik niet meer gelopen. Het is een mooie afwisselende route! Maar het Hulshorsterzand is pittig , ik zou dat niet graag op een warme dag doen.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info