NS-wandeling Hierdense Poort

Van station Nunspeet naar station Harderwijk

NS-wandeling Hierdense Poort
 • Bron:

  NS-wandelingen

 • Afstand:

  20 km

 • Startplaats:

  Nunspeet

 • Startadres:

  station Nunspeet
  Stationsplein 1
  8071 CH Nunspeet

 • Coördinaten:

  52°22’16” N   5°47’1” E

Tussen Nunspeet en Harderwijk ligt een afwisselend gebied waar je heerlijk kunt wandelen. Door dichte bossen, lange heidevelden en dwars over het uitgestrekte Hulshorsterzand. Via landgoed De Essenburgh met gelijknamig kasteel en molen De Hoop loop je naar de Vischpoort, waarachter het historische centrum van Harderwijk op je ligt te wachten.

De wandeling gaat van station Nunspeet naar station Harderwijk en is 20 km lang.
De route kan worden ingekort door gebruik te maken van de bus.

* Na 10 km kun je bij bushalte Landgoed Hulshorst (Zuiderzeestraatweg) buslijn 103 nemen naar station Nunspeet of Harderwijk.
* Na 12 km kun je bij halte Hierden Wijtgraaf (Zuiderzeestraatweg) dezelfde bus nemen
* Je kunt ook het eerste stuk van de route overslaan door eerst met bus 103 te reizen naar Landgoed Hulshorst (nog 10 km wandelen naar Harderwijk) of halte Hierden Wijtgraaf (nog 8 km naar Harderwijk)

Reacties op wandelingen

Stuifzand

Frits Schipper, 11-09-2020

Het was vandaag mooi wandelweer. Vanuit Nunspeet de wandeling naar Harderwijk gedaan. Al vrij snel na het verlaten van het station kom je in de natuur terecht. Bos, open velden, langs de heide, bospaadjes en als de kers op de appelmoed de tocht door het stuifzand van de Hulshorst. Voordat je daar doorheen kon lopen moest je eerst nog een stuifzandige bult op en dat viel niet mee. Maar sta je eenmaal bovenop dan heb je een heel mooi uitzicht over dit stuifzandgebeied. Dan nog een flinke tocht door het stuifzand en dan kom je langzamerhand weer in het bosgebied terecht. Gemeentebossen, Leuvenumse bos. De routebeschrijving is niet altijd even duidelijk, gelukkig had ik de track op de gps staan. Na de bossen en zandpaden ging het laatste deel meer over asfalt en klinkerweggetjes. Ook dar was het prima wandelen, weinig verkeer, alleen veel fietsers die ook van het weer wilden genieten. Langs de molen en de jachthaven loop je de oude Vischpoort door en kom je in het rustieke deel del van Harderwijk. Door de nauwe straatjes naar het Hortuspark met het Marius van Dokkum museum en via het Linnaeuspoortje gaat de route naar het eindpunt, station Harderwijk.

NS wandeling Hierdense Poort

Wandelmaara, 08-01-2020

Het eerste gedeelte van de wandeling steelt zeker de show van de gehele wandeling. Heerlijk dwalen over immense heidevelden, door dichte bossen, over smalle kronkelende bospaden en brede zandpaden. Met als hoogtepunt natuurlijk het Hulshorsterzand. Maar zodra je kasteel Essenburgh verlaat is de charme er naar mijn inziens wel vanaf. Lange stukken asfalt door velden die in januari dor en verlaten zijn. Het was dat ik anders een uur op de bus had moeten wachten anders had ik de route na 12km afgebroken en de bus naar Harderwijk gepakt.

Hierdense Poort-wandeling

Kees van der Sijs, 22-05-2018

Op een zonovergoten Pinksterdag deze tippel met vriendin gelopen. Bij ca 25 graden is het Hulshorsterzand als "brandend zand" te omschrijven. Heel pittig, zeker de heuvel op. Elkaar bij de hand vasthoudend kwamen we boven. Een schitterend uitzicht over de vlakte vergoedt alles. Even vóór het zand komen we een kudde schapen tegen. 2 honden lopen zich uit de naad om de kudde bij elkaar te houden. De (goede) herder roept af en toe wat commando's tegen zijn honden en loopt er verder op zijn gemakje bij. Aan het eind van de zandverstuiving moeten we over een breed zandpad , dat gelijk aan de snelweg loopt en daar missen we de markering. Nochtans komen we bij het viaduct. Het "Essenburgh"-kasteel is beslist een terrasbezoek waard, zeker als er een demonstratie gehouden wordt van oude ambachten met allerlei figuren in klederdracht, zoals wij zagen. Het eethuisje "Hints" langs de Zuiderzeestraatweg funktioneert niet meer als zodanig. De historische binnenstad van Harderwijk is een goede afsluiting van deze wandeling en daarom zeker een wat langer bezoek waard dan om maar gelijk naar het NS-station door te lopen. Voor het overige: een prima wandeling door een interessant en afwisselend deel van de Veluwe. De markering is redelijk.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info