NS-wandeling Woldberg

Stuwwal uit een lang vervlogen ijstijd, bekleed met bos

NS-wandeling Woldberg
 • Bron:

  NS-wandelingen

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Steenwijk

 • Startadres:

  station Steenwijk
  Stationsplein 4
  8331 GM Steenwijk

 • Coördinaten:

  52°47’26” N   6°7’1” E

Een stuwwal uit een lang vervlogen ijstijd, bekleed met bos. Voor holle paden hoef je niet naar Limburg, want hier zijn ze ook, jarenlang uitgesleten door het water wat De Woldberg afkomt. Op de flank van de berg een robuuste uitkijktoren., een mooi uitzichtpunt. Zelfs Heerenveen en Giethoorn zijn bij helder weer te zien. Maar ook de kerktoren van Steenwijk, het station en het vlakke land met de weilanden waar je zojuist nog liep. Voor wie hoogtevrees heeft of opziet tegen de 131 treden, is het goed toeven in het theehuis eronder.
Lengte: 9, 14 of 17 km

Reacties op wandelingen

Woldberg

Frits Schipper, 25-09-2020

Jaren geleden heb ik heb ik een keer of drie vanuit Steenwijk de Kennedymars gelopen. Nu jaren later ben ik weer terug in Steenwijk voor de wandeling over de Woldberg en 'Heerlijkheid Eese'. Benieuwd of ik nog wat herken van de lange wandeling van toen. De eerste paar kilometer loop je over asfalt en hou je zicht op industrieterrein. Richting theehuis en uitkijktoren veranderd de omgeving. I.v.m. hoogtevrees bezoek ik de uitkijktoren maar niet. Even later loop ik over de Woldberg, tussen oude beuken. De herfst is hier al enige tijd geleden begonnen, de bladeren en beukennootjes liggen overal op het pad. Omhoog naar de top van de Woldberg en via een holle weg weer naar beneden. Ik neem de lange route en loop over een mooi heideveld met grafheuvels. De paar extra kilometers over landgoed Eese en langs het huis Eese neem ik natuurlijk ook mee. Dit landgoed ken ik nog van een vakantie in het nabijgelegen Nijensleek, zo'n zes jaar geleden. Na een mooi rondje over het landgoed kom ik weer op de hoofdroute en daarmee ook weer op de Woldberg. Een mooi afwisselend landschap: heide, oude beuken, eiken, holle wegen. Fredeshiem komt me ook bekend voor. De laatste 2 kilometer waren ook onderdeel van de Kennedymars, over de drukke snelwegen, onder het viaduct door. Op deze wandeling loop ik voor de brug rechtsaf langs het water naar het station, destijds gingen we rechtdoor. Vlakbij het station besluit ik toch nog even door te lopen naar de oude Joodse begraafplaats. Ook nog het vermelden waard: Hiewr liep ik langs het plaatsje Tuk, destijds wandelden we erdoorheen. Een mooie wandeldag, droog en in als de zon scheen (en dat deed die af en toe) was het nog best lekker weer.

Wandeling Woldberg

Jan Jansen, 01-11-2015

Ik heb genoten van een fraaie wandeling door een prachtig landschap. Ook de bewegwijzering vond ik prima. De extra lus naar het landgoed de Eese is de slagroom op de taart! Als je tenslotte moe en uitgewandeld door Steenwijk loopt heb je een meer dan geslaagde dag!

Niet bijster bijzonder, maar toch fraai

Andre2, 04-10-2015

Een mooie wandeling, zeker als je geen bos(struwelen) gewend bent in je eigen omgeving. Er zijn echter weinig hoogtepunten. Vanuit het zuiden komende geen verre treinreis van bijna 2 uur waard (enkele reis). Kies voor de verlengde wandeling anders valt het je misschien tegen. In het begin zijn de eerste twee kilometers niet uitdagend en lopen en hebben deels zicht op spoor en bebouwing. Ook de laatste kilometers zijn minder fraai. Het 2e deel van de wandeling is drukker dan het eerste deel. Niet voor herhaling vatbaar helaas.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Buitengoed Fredeshiem

Eiderberg 2

8346 KJ Steenwijk-De Bult

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info