Op pad langs de Zandkantse Leij

Hart van Brabant

Versiedatum: 20-12-2022

www.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.euwww.wandelpaden.eu
15 KM
Start:

natuurpoort Van Loon, Loon op Zand

Details

Deze rondwandeling voert ons grotendeels door het natuurgebied De Brand, een gevarieerd en kleinschalig landschap in het dal van de Zandkantse Leij en de gedeeltelijk gedempte Zandleij. In 2017 heeft het Brabants Landschap met Waterschap De Dommel en Staatsbosbeheer het natuurgebied De Brand teruggebracht tot een gebied waar meer en langer water kan worden vastgehouden. Door die natuurontwikkeling wordt hier verdroging en voedselrijkdom door fosfaten en stikstof tegengegaan en wordt de waterkwaliteit verbeterd. In natuurgebied De Brand gaat de route door bossen en langs moerassen, afgewisseld met vochtige graslanden en paddenpoelen. Vervolgens verloopt het traject langs de randen van het veel drogere en hoger gelegen stuifzandgebied van de Loonsche en Drunensche Duinen.

De start is vanaf Natuurpoort Herberg Manege van Loon en voert langs de gaswinningslocatie richting het westelijk deel van het natuurgebied De Brand. Dan steken we langs open gebied door naar de oorspronkelijke nu deels gedempte loop van de Zandleij door het drassige deel van natuurgebied De Brand. Aan de brede Zandleij volgt de doorsteek naar de Oude Bossche Baan en horecagelegenheid De Rustende Jager. Vanaf hier verloopt het laatste traject langs de zuidzijde van het uitgestrekte stuifzandgebied van de Loonsche en Drunensche Duinen met het uitzichtpunt bij Bosch en Duin. De zandvlakte overstekend en door het bos keren we terug naar het vertrekpunt.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info