Prattenburg, Amerongse berg en Elsterberg

Rondwandeling Prattenburg

Prattenburg, Amerongse berg en Elsterberg
 • Bron:

  Geografisch wandelen

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Rhenen

 • Startadres:

  Groene Entree Prattenburg
  Cuneraweg 412
  3911 RW Rhenen

 • Coördinaten:

  52°0’24” N   5°32’14” E

Aan de rand van Veenendaal, net op het grondgebied van Rhenen, ligt het Landgoed Prattenburg. Vanaf de Groene Entree lopen we het bos in met uitzicht op het kasteel. Beukenlanen brengen ons naar een heidegebied en het verstilde Egelmeer. We beklimmen de Amerongse Berg en rusten even uit op de bankjes rondom de solitaire eik die in het midden van het sterrenbos staat. Over de groene ruggegraat van de Utrechtse Heuvelrug bereiken we de Elsterberg. Door het heuvelachtige bosgebied van Prattenburg dalen we weer af naar het beginpunt.

Reacties op wandelingen

Routebechrijving gecheckt

Coby Metz, 22-05-2020

Beste Nol, Bedankt voor je reactie. Vervelend dat het mis ging met de route. Wat betreft de eerste opmerking begrijpen we wel waarom het niet goed ging. Nadat je vóór het fietspad en de ANWB paddenstoel rechtsaf bent gegaan is het 1ste pad linksaf dichtgegroeid en niet meer herkenbaar. Dit staat nog wel aangegeven op de topografische kaart. Loop je op de kaart, dan moet je dus het derde pad linksaf slaan. Het goede pad is een pad met in het begin aan weerszijden sparren. Wat betreft de tweede opmerking: de 6-sprong is bij de wagenwielvormige manege die op ongeveer 100 m. afstand van de solitaire boom op de Amerongse Berg loopt. Omdat er ook nog een smal pad uitkomt hebben we het een 6-sprong genoemd, maar op de kaart is het een 5-sprong. Ik geef toe dat dit verwarrend is. Daarom hebben we ter ondersteuning (rechts staat een paaltje met vage rode markering) erbij gezet. Hopelijk zijn de onduidelijkheden hiermee weggenomen. We wensen je een volgende keer een plezierige ontspannen wandeling. Vriendelijke groet, Pieter en Coby Metz

Check routebeschrijving ?

Nol van Beek, 22-05-2020

Sinds aantal jaren maken we met veel plezier gebruik van Wandelzoekpagina; mooie wandelingen; goede kaarten en dito omschrijvingen. Deze week hebben wij de wandeling Prattenburg, Amerongsche Berg en Elsterberg gelopen. Na het Egelmeer ging ik helaas de mist in met de omschrijving en het kaartje dat er bij zat. Dat kaartje geeft minder informatie dan bijv. topografische kaart. Het betreffende stukje waar het mis ging heb ik even op topokaartnederland.nl opgezocht Op het kaartje van WZP kreeg ik indruk dat ik het 3e pad moest nemen. Om een duistere reden heb ik nog 1 pad verder genomen (mijn fout) maar kwam toen wel uit op de 6-sprong als beschreven bij Route (blad 1 onderaan)?.. Als ik op de topografische kaart kijk kom ik op de route helemaal geen 6-sprong tegen. Dus is er iets fout in de omschrijving? Op de kaart van WZP zie ik wel die 6-sprong maar die ligt ook niet op de route. Al met al was het toch een prachtige wandeling en het was prachtig weer. Ga hem zeker nog eens overdoen en dan de goede route lopen. Aanrader.

Route gecontroleerd

Janneke Groen, 16-03-2020

Wat fijn, bedankt. We zijn van plan om deze route van het zomer nogmaals te lopen, als de heide in bloei staat.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info