Stadswandeling Hardenberg

Overijsselse Vecht, parken, centrum

Versiedatum: 30-04-2024

Zicht op HardenbergStation HardenbergVijver Park KrusebrinkZijarm van de VechtStadspomp en HöftekerkInterieur HöftekerkMuseum t StadhuusStephanuskerkGereconstrueerd stukje stadsmuurTrimbaan VechtparkWildwaterkanobaanZicht vanaf het uitzichtpuntMonding Molengoot in de VechtMolengootstuwNatuuractiviteitencentrum De KoppelZicht op gemeentehuis
6 KM
Bron:

Naberpaden

Start:

station Hardenberg

Details

Na de verloren slag bij Ane in 1227 liet Willebrandt van Oldenborg, bisschop van Utrecht, een kasteel op de Hardenbergh bouwen. Het kasteel werd aan de noord- en westkant beschermd door de Vecht, en aan de andere zijden werden grachten gegraven. Vanwege de bescherming die het kasteel bood verhuisden veel bewoners van het naastgelegen plaatsje Nijenstede naar Hardenberg. In de 14e eeuw werd het kasteel herbouwd, ommuurd en begon het op een stadje te lijken, dat in 1362 stadsrechten kreeg. In 1386 werd het kasteel nog meer verstevigd en verfraaid. Ook het stadje kreeg een muur om zich heen, maar werd in 1497 in de as gelegd, op het kasteel, de kerk uit 1400 en slechts een aantal huizen na. In 1518 liet bisschop Filips van Bourgondie het kasteel alsnog slopen. De grote stadsbrand van 1708 was per ongeluk veroorzaakt door de bejaarde Aaltje Kraak. Eind jaren 1950 zijn restanten van de stadsmuur gevonden en is een stukje ervan gereconstrueerd.
Na Park Krusebrink en de uiterwaarden van de Vecht loop je het centrum in, met een paar oude kerken en een museum. Daarna loopt de route via de overkant van de Vecht naar natuuractiviteitencentrum De Koppel. Tot slot loop je via een buitenwijk terug naar het station.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info