Tabakker-tocht

Amerongse Bos, landgoed Zuylenstein en de Amerongse Bovenpolder

Tabakker-tocht
 • Bron:

  Adrie Raaijmakers

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Amerongen

 • Startadres:

  kerk, Amerongen
  Hof 16
  3958 CH Amerongen

 • Coördinaten:

  51°59’52” N   5°27’42” E

Wandeltocht door één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug, het Amerongse Bos. Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen. Zij lieten het bos aanleggen om er te kunnen jagen. Naast zijn ouderdom heeft het Amerongse Bos nóg een bijzonderheid. Het bos ligt namelijk op de 69 meter hoge Amerongse Berg, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Tijdens de tocht kom je langs enkele karakteristieke tabaksschuren. In de zeventiende eeuw ontstond er een bloeiende tabaksteelt. De tabaksbladeren werden in juli en augustus geplukt. De tabakker (tabaksteler), waarnaar deze route is vernoemd, reeg de bladeren aan een stok en hing ze op in dergelijke schuren om te laten drogen. De overige bezienswaardigheden zijn kasteel Amerongen, korenmolen ´t Wissel, een grafheuvel en het landgoed Zuylenstein met schaapskooi en landhuis.

Reacties op wandelingen

5 sterren

Paul van de laar, 25-04-2020

Heerlijke wandeling! Dank! (Gelopen met gps)

Gevarieerde route

Titia_k, 17-03-2019

Prachtige, zeer gevarieerde, en vrijwel onverharde route! Ik liep (op gps) in omgekeerde volgorde zodat de uitspanningen in dit stormachtige weekeinde op 2/3 zouden zitten - dat werkte prima. In de winter is de Bovenpolder dicht, maar op of onder de Lekdijk lopen is goed te doen.

Reactie op Carl Pieters

Adrie Raaijmakers, 06-12-2018

Carl Pieters bedankt voor de reactie! Het kan zijn dat de markeringen vernieuwd zijn. In dit deel van de wandeltocht volgt men een gedeelte van de 'Hoog en Laag' wandelroute van Utrechts Landschap. Op de site van Utrechts Landschap heeft men het inderdaad over blauwe markeringen. In de routebeschrijving is grijs vervangen door blauw.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Herberg Den Rooden Leeuw

Drostestraat 35

3958 BK Amerongen

Restaurant Het Berghuis

Veenseweg 28

3958 ET Amerongen

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info