Trage Tocht Aaltense Goor

Vennebulten, Zwarte Veen en Boven Slinge

Trage Tocht Aaltense Goor
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Heelweg

 • Startadres:

  restaurant De Radstake
  Twenteroute 8
  7055 BE Heelweg

 • Coördinaten:

  51°58’0” N   6°30’7” E

We wandelen in de Achterhoek in de driehoek tussen Varsseveld, Lichtenvoorde en Aalten over brede zandpaden door het Aaltense Goor en langs de Boven Slinge. We lopen even over de Schapendijk langs het natuurgebied de Vennebulten, maar slaan al snel af in de richting van het Zwarte Veen. Het landbouwgebied hier heet zo, omdat het ooit onderdeel was van een groot veen- en moerasgebied. Kleine smalle percelen hooiland waren omgeven door sloten en elzensingels, zoals dat nu nog bewaard is gebleven in het Aaltense Goor. In het begin van de 20e eeuw is het veen merendeels afgegraven en het gebied als bouwland ontgonnen. De rest van het oude cultuurlandschap is na diverse ruilverkavelingen verdwenen. Behalve dus in het Aaltense Goor. In dit gebied wordt door provincie en waterschap samengewerkt aan een beek- en natuurherstelproject. We wandelen heen en weer om zo lang mogelijk te genieten van het schilderachtige effect van het kamertjeslandschap: vernatte weilanden omgeven door struiken en bomen. Op het tweede deel van de route lopen we ruim twee kilometer langs de Boven Slinge, een beek die bij Winterswijk Nederland binnenkomt en bij Gaanderen uitmondt in de Oude IJssel. De naam zou verwijzen naar het slingerende trac?. De beek wordt door het waterschap ingericht als een natte ecologische verbindingszone.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Aaltense Goor

Rob Wolfs, 29-10-2014

De route is nagelopen en up-to-date.

Mooi, maar anders dan verwacht

Marjolein, 04-09-2013

Een mooie route, maar anders dan ik dacht. Ik liep deze route uit het boekje 'Wandelen op de rand van bos en boerenland'. Door de foto bij de route verwachtte ik dat het Aaltense Goor veel meer open zou zijn. Dat viel mee en tegen. Mee, omdat het vandaag erg warm was en ik dus beschutter liep dan verwacht. Tegen, omdat ik iets meer open eigenlijk mooier had gevonden. In het boekje (niet in de pdf) is onder blok 3, de twee na laatste zin, iets weggevallen: 'waar deze weg met een bocht ... draait', daar moet 'naar rechts' staan. Dit voor de mensen die, net als ik, het boekje kopen omdat de kaarten duidelijker zijn (en ik Rob de opbrengsten gun) en dan voor vertrek even hier checken of er wijzigingen zijn.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen op de rand van bos en boerenland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen op de rand van bos en boerenland

Horeca

Restaurant De Radstake

Twenteroute 8

7055 BE Heelweg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info