Trage Tocht Amerongen Zuylestein

Bovenpolder, Zuylestein en Amerongse Bos

Trage Tocht Amerongen Zuylestein
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Amerongen

 • Startadres:

  kasteelcafé Amerongen
  Drostestraat 20
  3958 BK Amerongen

 • Coördinaten:

  51°59’49” N   5°27’31” E

Bovenpolder, Zuylestein en Amerongse Bos. Vanuit het charmante Amerongen lopen we een afwisselende ronde van laag naar hoog, van loofbos naar naaldbos en van de uiterwaarden aan de Rijn naar de akkers op de eng. In Amerongen vind je midden in het dorp een indrukwekkend kasteel, een paar boerderijen en zelfs tabaksschuren. Na een dorpsommetje wandelen we over de lange lanen van Landgoed Zuylestein, met tot slot een mooi poortgebouw bij de hoofdingang. Aan de overzijde van de provinciale weg ligt het Zuilensteinse Bos, waar Staatsbosbeheer nu de scepter zwaait. De tocht gaat langzaam verder over de Amerongse eng via paadjes tussen de akkers door. Op het hoogste punt van de eng duikt de route het bos in. We klimmen een heel eind en zijn dan in het hart van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Aan de rand van een prachtig heideveld klimmen we naar het hoogste punt. Vanaf het bankje op deze plek kun je de omgeving op je in laten werken. We zakken even tot de Scherpenzeelseweg om vervolgens weer de klim in te zetten naar de Amerongse Berg, met 69 meter NAP de hoogste top van Utrecht. Een beukenallee leidt met een grote boog omlaag naar pannenkoekenhuis 't Berghuis. Ook het laatste deel van de route heeft genoeg te bieden met tabaksschuren en onverharde paden op de eng.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Favoriet

Roland MD, 14-07-2019

Deze Trage Tocht gaat op m'n lijstje favorieten. Fijne afwisseling tussen akkerpaadjes, bospaden en heideveldjes. Rustige omgeving en een lekkere klim in de staart van deze wandeling.

Veel bos, prachtige omgeving

Diana Zaat, 21-04-2019

Bosliefhebbers zullen genieten tijdens deze wandeling. Een prachtige wandeling met ook wat grasland. Het bosgebied heeft een stijgend karakter en het heide gebied is mooi en rustig. Het begin door het dorpje, is de moeite waard met een ijssalon op de hoek waar je lekkere koffie kan gebruiken. De beschrijving is gedetaileerd en correct. Hier een korte impressie van de wandeling: https://vimeo.com/331636482

Amerongen Zuijlenstein

Wim van Wijk, 25-03-2019

Gisteren 24 maart vergezeld door een heerlijk lentezonnetje deze prachtige tocht gelopen met afwisseling, mooie doorkijkjes fijne rustbanken zoals op de heide met een mooi uitzicht van af het bankje volop in de lentezon Il Signo en het landgoed Zuylenstein waren voor ons een ontdekking die het onthouden waard is. Een bezoek aan het info-centrum van Staatsbosbeheer is ook zeer de moeite waard Wederom perfect beschreven .

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant Buitenlust

Burg. Jhr. H v.d. Boschstraat 13

3958 CA Amerongen

Herberg Den Rooden Leeuw

Drostestraat 35

3958 BK Amerongen

Kasteelcafé Amerongen

Drostestraat 20

3958 BK Amerongen

Restaurant Bentinck

Drostestraat 12

3958 BK Amerongen

Restaurant Het Berghuis

Veenseweg 28

3958 ET Amerongen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info