Trage Tocht Amerongen Zuylestein

Bovenpolder, Zuylestein en Amerongse Bos

Trage Tocht Amerongen Zuylestein
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Amerongen

 • Startadres:

  TOP-Amerongen
  Burgwal 6
  3958 ER Amerongen

 • Coördinaten:

  51°59’52” N   5°28’22” E

Bovenpolder, Zuylestein en Amerongse Bos. Vanuit het charmante Amerongen lopen we een afwisselende ronde van laag naar hoog, van loofbos naar naaldbos en van de uiterwaarden aan de Rijn naar de akkers op de eng. In Amerongen vind je midden in het dorp een indrukwekkend kasteel, een paar boerderijen en zelfs tabaksschuren. Na een dorpsommetje wandelen we over de lange lanen van Landgoed Zuylestein, met tot slot een mooi poortgebouw bij de hoofdingang. Aan de overzijde van de provinciale weg ligt het Zuilensteinse Bos, waar Staatsbosbeheer nu de scepter zwaait. De tocht gaat langzaam verder over de Amerongse eng via paadjes tussen de akkers door. Op het hoogste punt van de eng duikt de route het bos in. We klimmen een heel eind en zijn dan in het hart van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Aan de rand van een prachtig heideveld klimmen we naar het hoogste punt. Vanaf het bankje op deze plek kun je de omgeving op je in laten werken. We zakken even tot de Scherpenzeelseweg om vervolgens weer de klim in te zetten naar de Amerongse Berg, met 69 meter NAP de hoogste top van Utrecht. Een beukenallee leidt met een grote boog omlaag naar pannenkoekenhuis 't Berghuis. Ook het laatste deel van de route heeft genoeg te bieden met tabaksschuren en onverharde paden op de eng.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Veel bos, prachtige omgeving

Diana Zaat, 21-04-2019

Bosliefhebbers zullen genieten tijdens deze wandeling. Een prachtige wandeling met ook wat grasland. Het bosgebied heeft een stijgend karakter en het heide gebied is mooi en rustig. Het begin door het dorpje, is de moeite waard met een ijssalon op de hoek waar je lekkere koffie kan gebruiken. De beschrijving is gedetaileerd en correct. Hier een korte impressie van de wandeling: https://vimeo.com/331636482

Amerongen Zuijlenstein

Wim van Wijk, 25-03-2019

Gisteren 24 maart vergezeld door een heerlijk lentezonnetje deze prachtige tocht gelopen met afwisseling, mooie doorkijkjes fijne rustbanken zoals op de heide met een mooi uitzicht van af het bankje volop in de lentezon Il Signo en het landgoed Zuylenstein waren voor ons een ontdekking die het onthouden waard is. Een bezoek aan het info-centrum van Staatsbosbeheer is ook zeer de moeite waard Wederom perfect beschreven .

De grond kleurt kastanjerood

Arlette Boog, 17-11-2017

Een heerlijke herfstroute zonder al te veel fratsen. Hoewel een wandeling rondom een kasteel altijd wel iets extravagant heeft. Vandaag in het schrale zonnetje van eind november, is het fijn om door de bladeren te scharrelen. Omdat het meeste blad nu van de boom is, kleurt de grond kastanjerood en met al dat gevallen blad is het soms zoeken naar het juiste pad. Ik start bij de ruime parkeerplaats van het kasteel. In plaats van direct onderweg te gaan, besluit ik bij café restaurant Bentinck koffie te drinken. Dat blijkt een groot succes. In deze voormalige koets- en paardenstal van het kasteel zijn veel authentieke elementen bewaard gebleven. Echt een aanrader. Hou wel rekening met openingstijden. Een wellicht nog wel beter alternatief is café restaurant én hotel (5 kamers) Buitenlust wat zowel in de zomer als in de winter één van de vele parels van Amerongen is. De wandeling biedt onderweg nog twee andere horecagelegenheden. Il Sogno Zuylenstein is de monumentale portierswoning van Landgoed Zuylenstein en biedt een unieke (Italiaanse) plek voor koffie of lunch. Wat verder weg ligt (pannenkoeken) restaurant 't Berghuis op de Amerongse Berg. En omdat je dan al een aardig eind op weg bent, gaat zo'n pannenkoek er best goed in... Er is niets te klagen over de mogelijkheden van koffie of om even op een bankje op adem te komen. Wat dat laatste betreft is het bankje op het hoogste punt van de hei met prachtig uitzicht wel een aanrader. Onderweg slingert de Mountainbike-route van Amerongen zich door het landschap. Veel stoere mannen en vrouwen vandaag op deze route want Amerongen staat bekend om dit technische circuit. Voor ons wandelaars biedt deze tocht veel afwisseling want er is veel meer te zien dan alleen het natuurschoon van de Amerongse berg. Voordat ik weer aan de terugreis begin besluit ik nog een afzakkertje bij Buitenlust te halen. Het is maar een klein stukje door het dorp en wat is Amerongen toch prachtig!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant Buitenlust

Burg. Jhr. H v.d. Boschstraat 13

3958 CA Amerongen

Herberg Den Rooden Leeuw

Drostestraat 35

3958 BK Amerongen

Kasteelcafé Amerongen

Drostestraat 20

3958 BK Amerongen

Restaurant Bentinck

Drostestraat 12

3958 BK Amerongen

Restaurant Het Berghuis

Veenseweg 28

3958 ET Amerongen

Restaurant Il Sogno, Amerongen

Overstraat 22

3958 BT Amerongen

Restaurant Il Sogno, Zuylestein

Rijksstraatweg 3

3956 CH Leersum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info