Trage Tocht Amerongen Zuylestein

Bovenpolder, Zuylestein en Amerongse Bos

Trage Tocht Amerongen Zuylestein
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Amerongen

 • Startadres:

  kasteelcafé Amerongen
  Drostestraat 20
  3958 BK Amerongen

 • Coördinaten:

  51°59’49” N   5°27’31” E

Bovenpolder, Zuylestein en Amerongse Bos. Vanuit het charmante Amerongen lopen we een afwisselende ronde van laag naar hoog, van loofbos naar naaldbos en van de uiterwaarden aan de Rijn naar de akkers op de eng. In Amerongen vind je midden in het dorp een indrukwekkend kasteel, een paar boerderijen en zelfs tabaksschuren. Na een dorpsommetje wandelen we over de lange lanen van Landgoed Zuylestein, met tot slot een mooi poortgebouw bij de hoofdingang. Aan de overzijde van de provinciale weg ligt het Zuilensteinse Bos, waar Staatsbosbeheer nu de scepter zwaait. De tocht gaat langzaam verder over de Amerongse eng via paadjes tussen de akkers door. Op het hoogste punt van de eng duikt de route het bos in. We klimmen een heel eind en zijn dan in het hart van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Aan de rand van een prachtig heideveld klimmen we naar het hoogste punt. Vanaf het bankje op deze plek kun je de omgeving op je in laten werken. We zakken even tot de Scherpenzeelseweg om vervolgens weer de klim in te zetten naar de Amerongse Berg, met 69 meter NAP de hoogste top van Utrecht. Een beukenallee leidt met een grote boog omlaag naar pannenkoekenhuis 't Berghuis. Ook het laatste deel van de route heeft genoeg te bieden met tabaksschuren en onverharde paden op de eng.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Een TOP dag

Rita Troost, 04-07-2020

Enorm genoten van deze afwisselende tocht. Bij het Berghuis tijd voor een rustpauze en dan weer een stukje terug naar de top omdat ik vanaf hier overgestapt ben om een extra ronde met de Trage Tocht Amerongen eraan vast te plakken, ook erg mooi. Schitterende omgeving en een pluim voor de beschrijvingen, zeker de herkenningspunten ben ik blij mee. Ik ga deze tocht zeker nog eens lopen.

Verrassend

Lide van Bemmel, 13-04-2020

Even wandelen in mijn geboortestreek. Deze wandeling levert weer nieuwe plekjes op. Leuk en afwisselend.

Favoriet

Roland MD, 14-07-2019

Deze Trage Tocht gaat op m'n lijstje favorieten. Fijne afwisseling tussen akkerpaadjes, bospaden en heideveldjes. Rustige omgeving en een lekkere klim in de staart van deze wandeling.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant Buitenlust

Burg. Jhr. H v.d. Boschstraat 13

3958 CA Amerongen

Herberg Den Rooden Leeuw

Drostestraat 35

3958 BK Amerongen

Kasteelcafé Amerongen

Drostestraat 20

3958 BK Amerongen

Restaurant Bentinck

Drostestraat 12

3958 BK Amerongen

Restaurant Het Berghuis

Veenseweg 28

3958 ET Amerongen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info