Trage Tocht Beetsterzwaag

Olterterp, Koningsdiep en Lippenhuisterheide

Trage Tocht Beetsterzwaag
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Beetsterzwaag

 • Startadres:

  bushalte Hoofdstraat, Beetsterzwaag
  Hoofdstraat
  Beetsterzwaag

 • Coördinaten:

  53°3’34” N   6°4’41” E

We maken een prachtige wandeling in het Friese coulisselandschap rond Beetsterzwaag. In de Hoofdstaat is aan de chique panden te zien dat de adel hier in de 18e en 19e eeuw woonde. De route begint bij het Lycklamahuis, een statig landhuis dat werd gebouwd in 1825. We lopen door de Overtuin van het huis en komen aan het eind van de tocht terug via de achtertuin met prieel. Over het Kerkepad Oost gaat de wandeling langs de Van Teyens Fundatie uit 1858. Langs fraai gelegen huizen wandelen we over bospaden en bomenlanen in de richting van het kerkje van Olterterp. De kerk is rond 1500 gebouwd, de toren dateert uit 1744. De kerk wordt tegenwoordig vooral als concertzaal, expositieruimte en trouwlocatie gebruikt. Na restaurant Het Witte Huis lopen we de bossen van het landgoed Lauswolt in. Hier vinden we een mooie afwisseling van bosbeekjes, vennen en bomenlanen. We kruisen het beekdal van het Koningsdiep, ook wel Alddjip genoemd, en volgen dan vrij lange, rechte halfverharde wegen door een halfopen landschap. Kamertjeslandschap op z'n Fries. Op de terugweg naar het noorden fascineert juist weer de open Lippenhuisterheide, een gebied dat vooral uit natte heide bestaat met veentjes en vennen. We kruisen nog een keer het Alddjip, lopen langs de rand van het beekdal naar het Wallebos en over een monumentale beukenlaan bereiken we de rand van Beetsterzwaag. Nog even kronkelen over sluip-door-kruip-door paadjes en we stevenen in een rechte lijn op het Lycklamahuis af.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Trage Tocht Beetsterzwaag

Piet, 12-04-2018

Een aangename tocht door het aantrekkelijke Friese landschap. Al vonden wij de lange rechte stukken wel wat lang en wel wat recht, maar wij begrijpen dat dit niet anders kon. Een paar opmerkingen: 1. Wij hebben de auto geparkeerd in de Pastorielaan. Die lijkt wat betreft bewegingsruimte wat royaler dan het Ruiterpad. 2. Het nummer van het knooppunt bij het begin van de route is niet 110, maar 10. 3. Tussen de twee klaphekjes bij punt 2 (eerste regel) wordt gewerkt aan de waterhuishouding, maar dat vormt geen beletsel voor de doortocht. 4. Wij troffen niet huisnummer 9 aan (punt 2, laatste regel), maar wel 7. De route wijst zich hier overigens vanzelf. Meebuigen naar rechts. 5. Onder punt 4 stel ik voor de tekst als volgt te wijzigen '.... naar links en direct weer rechtsaf, een pad omzoomd door jonge beuken. Bij het kruispunt rechtdoor langs houten palen ..'. Dat voorkomt onnodige vergissingen. 6. Na kp 35 (punt 7) moet je min of meer zelf je weg zoeken. Er wordt driftig gewerkt aan het bedrijventerrein, en daardoor klopt de routebeschrijving niet helemaal meer. Wij konden bij toeval de route weer oppikken bij punt 8.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Hotel restaurant Het Witte Huis

Van Harinxmaweg 20

9246 TL Olterterp

Restaurant 't SnackBearske

Hoofdstraat 50

9244 CP Beetsterzwaag

Restaurant Prins Heerlijck

Hoofdstraat 23

9244 CL Beetsterzwaag

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info