Trage Tocht Benschop

Van Rosenboom naar Willeskop

Trage Tocht Benschop
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Benschop

 • Startadres:

  recreatielandschap Rosenboom
  Benedeneind Zuidzijde 283A
  3405 CK Benschop

 • Coördinaten:

  52°0’13” N   4°57’8” E

De boerderij van de familie Roosenboom aan het Benedeneind is een van de oudste in de Lopikerwaard. In de gevel van het rietgedekte huis prijkt het jaar 1561. Vanaf deze fraaie boerderij, waar boerenbedrijf en camping samengaan, maken we een hoekige rondwandeling door de weilanden van Benedeneind. In de vroegste jaren van Polder Benschop was deze weg de ontginningsas. De pioniers die van de Utrechtse bisschop de lange stroken land ('cope') in bruikleen kregen bouwden hun hoeve aan de weg. We steken de weilanden helemaal over en komen uit op de Noordzijdsekade. De wilgen en eiken op dit achterland leverden de boer zijn geriefhout. De houtkade is nu een lieflijk wandelpad met sloten aan weerszijden. We wandelen tussen het moerasland van Willeskop, een jong natuurgebied van Staatsbosbeheer. Tussen het gras zie je in het voorjaar talrijke bloemen en orchideeën. Neem een verrekijker mee, want het zit hier vol met moeras- en weidevogels, van blauwborst tot karekiet en van waterral tot roerdomp. En niet te vergeten talrijke eenden en zwanen rond de plas. We steken de weg over naar Zuidelijk Benedeneind. Weer zo'n langgerekt weiland dat we van begin tot eind volgen. Via de Zuidkade bereiken we Ommetje Roosenboom. Als een van de eersten in de Lopikerwaard stelde de familie naar Engels voorbeeld haar land open voor wandelaars. Een Trage Tocht waardig!

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Rustig

Jan, 08-08-2020

Vandaag 8 augustus 2020, een tropische dag, de Trage Tocht Benschop gelopen. Zoals eerder al is opgemerkt, is er voldoende afwisseling. Goed om te zien hoe het natuurgebied van Staatsbosbeheer zich ontwikkeld heeft. Ondanks het Trage-tocht-karakter is de tocht goed te lopen. Dank aan de samensteller en andere betrokkenen! Horeca onderweg. Ongeveer 1 km na de uitkijktoren onder punt 2 uit de beschrijving is er ook een (nieuwe?) horecagelegenheid, Buitenplek Mas Mik op Benedeneind NZ (masmik.nl).

Poldertocht

Rita Troost, 13-04-2020

Een mooie, verrassende wandeling voor in het voorjaar. Als je naar de kaart kijkt met lange, rechte stukken blijkt het in het veld veel meer afwisselend te zijn. Ondanks de frisse wind maar mede door de rust in dit gebied heb ik er vandaag enorm van genoten.

Trage tocht Benschop nog trager

Ton van der Scheer, 23-02-2020

Op zondag 24-2-2020 met heel veel wind door heel natte weilanden. Nul andere wandelaars, tientallen zilverreigers, verbaasde hazen (dat zich toch nog mensen buiten waagden) en tal van zwermen piepkleine akkervogeltjes onder alweer een felle regenboog door. Toptocht.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in Utrecht

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in Utrecht

Horeca

Gasterij De Toren

Benedeneind Zuidzijde 279

3405 CJ Benschop

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info