Trage Tocht De Zilk

Paardenkerkhof, Haasveld en waterleidingkanalen

Trage Tocht De Zilk
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  De Zilk

 • Startadres:

  Amsterdamse Waterleiding Duinen, ingang De Zilk
  Joppeweg 1
  2191 AW De Zilk

 • Coördinaten:

  52°18’10” N   4°32’7” E

We wandelen bij De Zilk over een bedrijfsterrein in optima forma, waar de natuur volop kansen krijgt. Mooie namen sieren de velden en valleien in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Om te beginnen lopen we over het Paardenkerkhof. Vroeger werden deze redelijk vlakke landerijen agrarisch gebruikt en stonden er zelfs boerderijen. De naam is afkomstig van de paardenbotten waarmee het land ooit werd afgepaald. De voormalige weide is nu bezaaid met grote adelaarsvarens. Ondertussen hebben we al kennis gemaakt met groepjes damherten, die zich nog maar weinig van de actieve wandelaar aantrekken. Zelfs het zweefvliegterrein op het Langeveld wordt door hele kuddes bevolkt, de meeste zijn geweidragende mannetjes. Via het Boeveld komen we bij Langevelderslag. Zomer en winter is het hier druk, maar ook de wandelaar wil wel even chillen! Het vervolg gaat over een slingerend pad door de Luchter Zeeduinen, met prachtige vergezichten op het Haasveld. Verderop kijken we uit op de Van Limburg Stirumvallei. De gelijknamige graaf en staatsman gaf in 1883 toestemming om een drie kilometer lang kanaal op zijn domein te graven. Het zuidelijke deel hiervan is afgelopen jaren gedempt, hier zie je nu dichtgestoven duinvalleien. Verderop langs de kanaaltjes van het waterleidingbedrijf krijg je echt het idee dat je over een bedrijfsterrein loopt, zo waar geen straf. De tocht wordt afgesloten in het savanneachtig landschap van het Vogelenveld waar meidoorns en vliegdennen afsteken tegen de grazige vlaktes. De 20% verharde wegen/paden in de route zijn klinkerwegen in de duinen zonder ander verkeer.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Routebeschrijving

Rutger Burgers, 25-09-2019

Dag Ria, dank je wel voor je commentaar. Reden genoeg om eens op pad te gaan voor een kritische routecheck. Wordt ingepland!

Routebeschrijving klopt niet meer helemaal

Ria Zandbergen, 25-09-2019

Zaterdag hebben we deze prachtige wandeling gelopen op basis van de routebeschrijving en ik geef een paar opmerkingen door omdat we er zelf op een bepaald punt (bij 3) bijna niet uit kwamen (en dat gebeurt eigenlijk nooit). - Vrijwel overal zijn de veeroosters verdwenen. Punt 1: in de eerste zin van de beschrijving: veerooster en overstapje zijn er niet meer, je gaat dus op de driesprong even rechtdoor en dan direct linksaf over een grassig zandpad (is wel duidelijk). Verderop bij punt 1 ook geen veeroosters meer (of in onbruik geraakt) - Punt 3: daar ging het voor ons bijna mis. [?..] 'Je komt uit op een betonpad en gaat hier linksaf. Even verder rechtsaf ( rechtsaf invoegen) door een duinpan' Het hek met het blauwe bord zijn verdwenen, dus dit is te vervangen door:' [Je gaat door] een opening in de afrastering [houdt links aan, mul zandspoor.....]' - Punt 5: bijna aan het eind van de beschrijving: 'zandweg met blauwe route '? die blauwe route is daar niet (meer) te zien. Dus kan weg. Het is duidelijk genoeg om te schrijven:' Op splitsing rechts houden, zandweg. Op driesprong rechtsaf omhoog, (enz) '

Reactie op Karen

Stefan Horn, 16-09-2019

Het kan helpen als je Adobe Reader (opnieuw) installeert, zie https://www.wandelzoekpagina.nl/abonnee/pdf.php

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info