Trage Tocht De Zilk

Paardenkerkhof, Haasveld en waterleidingkanalen

Trage Tocht De Zilk
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  De Zilk

 • Startadres:

  Amsterdamse Waterleiding Duinen, ingang De Zilk
  Joppeweg 1
  2191 AW De Zilk

 • Coördinaten:

  52°18’10” N   4°32’7” E

We wandelen bij De Zilk over een bedrijfsterrein in optima forma, waar de natuur volop kansen krijgt. Mooie namen sieren de velden en valleien in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Om te beginnen lopen we over het Paardenkerkhof. Vroeger werden deze redelijk vlakke landerijen agrarisch gebruikt en stonden er zelfs boerderijen. De naam is afkomstig van de paardenbotten waarmee het land ooit werd afgepaald. De voormalige weide is nu bezaaid met grote adelaarsvarens. Ondertussen hebben we al kennis gemaakt met groepjes damherten, die zich nog maar weinig van de actieve wandelaar aantrekken. Zelfs het zweefvliegterrein op het Langeveld wordt door hele kuddes bevolkt, de meeste zijn geweidragende mannetjes. Via het Boeveld komen we bij Langevelderslag. Zomer en winter is het hier druk, maar ook de wandelaar wil wel even chillen! Het vervolg gaat over een slingerend pad door de Luchter Zeeduinen, met prachtige vergezichten op het Haasveld. Verderop kijken we uit op de Van Limburg Stirumvallei. De gelijknamige graaf en staatsman gaf in 1883 toestemming om een drie kilometer lang kanaal op zijn domein te graven. Het zuidelijke deel hiervan is afgelopen jaren gedempt, hier zie je nu dichtgestoven duinvalleien. Verderop langs de kanaaltjes van het waterleidingbedrijf krijg je echt het idee dat je over een bedrijfsterrein loopt, zo waar geen straf. De tocht wordt afgesloten in het savanneachtig landschap van het Vogelenveld waar meidoorns en vliegdennen afsteken tegen de grazige vlaktes.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Hek verdwenen

Barbara Leguijt, 10-06-2019

8 juni 2019 Aanpassing bij punt 3 in de routebeschrijving: het hek en het blauwe bord zijn verdwenen. Loop door de duinpan aan de rechterkant van het betonpad naar de afrastering. Zoek naar de doorgang. De twee palen waarin eerst het hek hing, wijken iets af van de palen van de afrastering. Ondanks wat zoeken hier en daar een prachtige tocht gehad: windkracht 6 en buien!

Aanpassing beschrijving

Saskia Michels, 21-02-2019

De veeroosters die in de routebeschijving worden vermeld zijn er niet meer. Prachtige afwisselende wandeling!

Kleine aanpassing

Rutger Burgers, 01-07-2018

Dank je voor je reactie Mirjam. Nemen we mee bij de eerstvolgende check. Groet, Rutger

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info