Trage Tocht De Zilk

Paardenkerkhof, Haasveld en waterleidingkanalen

Trage Tocht De Zilk
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  De Zilk

 • Startadres:

  Amsterdamse Waterleiding Duinen, ingang De Zilk
  Joppeweg 1
  2191 AW De Zilk

 • Coördinaten:

  52°18’10” N   4°32’7” E

We wandelen bij De Zilk over een bedrijfsterrein in optima forma, waar de natuur volop kansen krijgt. Mooie namen sieren de velden en valleien in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Om te beginnen lopen we over het Paardenkerkhof. Vroeger werden deze redelijk vlakke landerijen agrarisch gebruikt en stonden er zelfs boerderijen. De naam is afkomstig van de paardenbotten waarmee het land ooit werd afgepaald. De voormalige weide is nu bezaaid met grote adelaarsvarens. Ondertussen hebben we al kennis gemaakt met groepjes damherten, die zich nog maar weinig van de actieve wandelaar aantrekken. Zelfs het zweefvliegterrein op het Langeveld wordt door hele kuddes bevolkt, de meeste zijn geweidragende mannetjes. Via het Boeveld komen we bij Langevelderslag. Zomer en winter is het hier druk, maar ook de wandelaar wil wel even chillen! Het vervolg gaat over een slingerend pad door de Luchter Zeeduinen, met prachtige vergezichten op het Haasveld. Verderop kijken we uit op de Van Limburg Stirumvallei. De gelijknamige graaf en staatsman gaf in 1883 toestemming om een drie kilometer lang kanaal op zijn domein te graven. Het zuidelijke deel hiervan is afgelopen jaren gedempt, hier zie je nu dichtgestoven duinvalleien. Verderop langs de kanaaltjes van het waterleidingbedrijf krijg je echt het idee dat je over een bedrijfsterrein loopt, zo waar geen straf. De tocht wordt afgesloten in het savanneachtig landschap van het Vogelenveld waar meidoorns en vliegdennen afsteken tegen de grazige vlaktes.De 20% verharde wegen/paden in de route zijn klinkerwegen in de duinen zonder ander verkeer.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Blauw>zwart

Rutger Burgers, 13-06-2020

Eric, dank je wel voor je reactie. Ik heb gelijk blauw vervangen door zwart. En het gebied heeft inderdaad veel te bieden, vooral om van de paden af te gaan en je eigen route te struinen.

Leuke wandeling

Eric Claasen, 13-06-2020

Leuke wandeling in een gebied dat we al goed kennen. Twee opmerkingen: je loopt (op zo'n 500 meter) langs het Paardenkerkhof en niet erover. Waternet heeft de blauwe route zwart gemaakt (paar maanden geleden) en allemaal nieuwe paaltjes geplaatst. De route (ook als je de weg niet kent) is prima te volgen voor een eerste indruk van dit mooie gebied. Gelukkig worden de echt mooie gebieden niet verraden zodat er zelf genoeg te ontdekken blijft voor een vervolgbezoek.

Routebeschrijving

Rutger Burgers, 25-09-2019

Dag Ria, dank je wel voor je commentaar. Reden genoeg om eens op pad te gaan voor een kritische routecheck. Wordt ingepland!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info