Trage Tocht De Zilk

Paardenkerkhof, Haasveld en waterleidingkanalen

Versiedatum: 18-02-2022

In het VogelenveldHert neemt n kijkje in n privé tuin bij de ingang van t duinengebied De ZilkVogelenveldAan het WaterleidingkanaalAan het WaterleidingkanaalAan het WaterleidingkanaalZicht op het HaasveldDuinviooltjeLangevelderslagZandige paadjesHoezo nieuwsgierig?Damherten op het zweefvliegveldOp het PaardenkerkhofSt. Janskruid
16 KM
80 M
Start:

Amsterdamse Waterleiding Duinen, ingang De Zilk

Details

We wandelen bij De Zilk over een bedrijfsterrein in optima forma, waar de natuur volop kansen krijgt. Mooie namen sieren de velden en valleien in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Om te beginnen lopen we over het Paardenkerkhof. Vroeger werden deze redelijk vlakke landerijen agrarisch gebruikt en stonden er zelfs boerderijen. De naam is afkomstig van de paardenbotten waarmee het land ooit werd afgepaald. De voormalige weide is nu bezaaid met grote adelaarsvarens. Ondertussen hebben we al kennis gemaakt met groepjes damherten, die zich nog maar weinig van de actieve wandelaar aantrekken. Zelfs het zweefvliegterrein op het Langeveld wordt door hele kuddes bevolkt, de meeste zijn geweidragende mannetjes. Via het Boeveld komen we bij Langevelderslag. Zomer en winter is het hier druk, maar ook de wandelaar wil wel even chillen! Het vervolg gaat over een slingerend pad door de Luchter Zeeduinen, met prachtige vergezichten op het Haasveld. Verderop kijken we uit op de Van Limburg Stirumvallei. De gelijknamige graaf en staatsman gaf in 1883 toestemming om een drie kilometer lang kanaal op zijn domein te graven. Het zuidelijke deel hiervan is afgelopen jaren gedempt, hier zie je nu dichtgestoven duinvalleien. Verderop langs de kanaaltjes van het waterleidingbedrijf krijg je echt het idee dat je over een bedrijfsterrein loopt, zo waar geen straf. De tocht wordt afgesloten in het savanneachtig landschap van het Vogelenveld waar meidoorns en vliegdennen afsteken tegen de grazige vlaktes. De 20% verharde wegen/paden in de route zijn klinkerwegen in de duinen zonder ander verkeer.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: Voor de Amsterdamse Waterleidingduinen koop je een toegangsbewijs (dagkaart € 1,50) bij de kaartautomaat aan de route.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info