Trage Tocht Den Bosch

Moerputten, Gement en Bossche Broek

Trage Tocht Den Bosch
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  's Hertogenbosch

 • Startadres:

  station 's-Hertogenbosch
  Stationsplein 147
  5211 BP Den Bosch

 • Coördinaten:

  51°41’26” N   5°17’44” E

We maken een prachtige, afwisselende wandeling door de verschillende natuurgebieden aan de zuidkant van 's Hertogenbosch. Vanaf het station lopen we door het hippe Paleiskwartier naar de stadsrand. Een stukje fietspad brengt ons naar het begin van de onverharde spoordijk van het bekende halve zolenlijntje, officieel de Langstraatspoorlijn tussen Lage Zwaluwe en Den Bosch. Vroeger van belang voor de schoenenindustrie, nu heerlijk wandelpad met uitzichten over de polders. We slalommen over de spoordijk, over vlonderpaden door moerasbosjes en over graspaden tussen de velden, speciaal ingericht voor het pimpernelblauwtje. Bijzonder is de wandeling over de lange stoere en fotogenieke Moerputtenbrug met weids uitzicht over het natte laagveen. We vervolgen onze tocht door de Vughtse Gement, vroeger gemeenschappelijk boerenland en nu in de Rijskampen en Honderd Morgen belangrijke vogelgebieden. Langs het lommerrijke Drongelens Kanaal lopen we naar de rand van Vught en het imposante Fort Isabella. Het fort werd in de 17e eeuw gebouwd als onderdeel van de Zuiderfrontier om 's Hertogenbosch aan de zuidkant te beschermen. Het is nu een heerlijke pauzeplek met horeca. Na oversteek van spoor en wegen via een hoge voetgangersbrug maken we nog een fraaie ronde langs de Dommel door de Bossche Broek met zicht op de harde stadsrand. We zetten onszelf twee keer met het pontje de Moerasdraak over en tot vlakbij het station blijven we de Dommel volgen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Moerputtenbrug

Marijke Claus, 23-10-2020

Afgelopen warme woensdag (18 graden) deze TT gelopen. Ook ik moest even zoeken bij het gebouw van Ricoh om weer op de route te komen. Wat waren er een boel wandelaars op het halve zolenlijntje en de lange Moerputtenbrug! Het is een mooie, afwisselende wandeling.

Den Bosch

Odiel Kranendonk, 23-08-2020

Een heerlijke wandeling door en rond deze prachtige stad. Verrassend afwisselend en paadjes waar je het bestaan niet vermoedde. Stad en groen wisselen elkaar af. Heel erg genoten. Door de verbouwing bij het gebouw van RICOH wat toeren uit moeten halen om op de route te blijven/komen, maar verder was het weer volop genieten. Een aanrader zelfs voor mensen die Den Bosch al (menen te) kennen. Het halve uur flinke regen kon ons plezier niet bederven. Odiel

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Wachtpost 39

Deutersestraat 25

5223 GV 's-Hertogenbosch

Brasserie Heidelust

Kampdijklaan 80

5263 CK Vught

Osteria Ciao Bella

Reutsedijk 4

5264 PC Vught

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info