Trage Tocht Den Haag Loosduinen

Landgoed Meer en Bos, Ockenburgh en Solleveld

Trage Tocht Den Haag Loosduinen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Den Haag

 • Startadres:

  tramhalte Pisuissestraat, Den Haag
  Pisuissesstraat
  2553 BR Den Haag Loosduinen

 • Coördinaten:

  52°3’24” N   4°13’41” E

Trage Tocht in de westelijke duin- en stadsrand van Den Haag, die twee mooie landgoederen en een paar unieke natuurpareltjes aaneenrijgt. De stadse levendigheid is nooit ver weg. Op de meeste plekken zie je mensen volop, in het bos, op het strand en op de golf- of tennisbaan. Maar toch is het een echte Trage Tocht met driekwart onverharde paden. In Solleveld en het Hyacinthenbos waan je je zelfs ver weg van de alledaagse hectiek.Meer en Bos is een rechthoekig landgoedje tussen de Laan van Meerdervoort en de zee, helemaal opgeslokt door de stad. Je wandelt er over walletjes en langs vijvers tussen majestueuze bomen. Een pad aan de oever van de Haagse Beek brengt ons richting de duinen. We doorkruisen het Westduinpark richting Kijkduin. Dit duingebied wordt begraasd door runderen en pony's om de oorspronkelijke duinvegetatie meer kansen te geven. Via het strand maken we de doorsteek naar landgoed Ockenburgh. Op deze klassieke buitenplaats voel je vier eeuwen geschiedenis. We zien er mooie lanen, gazons en kaarsrechte zichtlijnen in Franse stijl. Via het landgoed steken we door naar Solleveld (denk aan een Dagkaart, lees bij 'Let op'). Hier is het echt stil! We wandelen er over heideveldjes en tussen de infiltratieplassen van Dunea. Eikenbomen zijn er gekromd door de zilte zeewind. En dan het contrast met het aangrenzende Hyacinthenbos. Vanaf het vroege voorjaar word je hier overweldigd door een enorme bloemenpracht tussen eeuwenoude eiken en manshoge rododendrons.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Bedankt

Elisa Goudriaan, 16-08-2020

Bedankt voor de goede aanpassingen in de beschrijvingen, die ik nu pas weer zie. Heel goed zo. Is een prachtige wandeling. Momenteel staat de heide in Solleveld in bloei.

Toegangskaartje Solleveld

Elisa, 14-02-2020

Ik denk dat het belangrijk is om ook in de korte beschrijving te vermelden dat er voor het natuurgebied Solleveld een apart kaartje gekocht dient te worden. (Er wordt namelijk goed gecontroleerd en de boetes zijn hoog.) Overigens is het niet zo dat Solleveld tijdens het broedseizoen gesloten is. (De route is enkel een half uur korter.) Wel kan het zijn dat het dagquotum aan beschikbare kaartjes lager zal zijn. Maar kaartjes hoeven niet op de dag zelf gekocht te worden en kunnen al eerder gereserveerd worden. Solleveld is een prachtig natuurgebied met bos, duin, heide en rietlandschap ineen!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info