Trage Tocht Diever

Dieverzand, Hoekenbrink en Berkenheuvel

Trage Tocht Diever
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Diever

 • Startadres:

  bushalte Kasteel, Diever
  Kruisstraat
  Diever

 • Coördinaten:

  52°51’21” N   6°19’10” E

We maken een mooie boswandeling in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Vanuit Diever wandelen we langs een groot hunebed naar de stille, licht geaccidenteerde bossen van het Dieverzand. De bossen werden aangelegd op zandverstuivingen en dat is goed te zien, want de heuveltjes zijn overal aanwezig. Ook bijzonder zijn de grote oppervlakten kraaiheide waarmee de bosbodem is bedekt. De route vervolgt langs een meer halfopen landschap met een groot ven en komt bij de Hoekenbrink, een groot heideveld met vennetjes waar schapen grazen. We steken de heide dwars over. Na het oversteken van de Bosweg lopen we op de tweede helft van de wandeling door de al even heuvelachtige dennenbossen van Berkenheuvel met ook weer tapijten van kraaiheide. We komen het bos uit en langs de bolle Noordes hebben we zicht op de rand van Diever. Aan het eind van de tocht komen we langs het informatiecentrum van het Nationaal Park. Diever is een esdorp met beschermd dorpsgezicht en een mooie brink, vooral bekend om de openluchtvoorstellingen van Shakespeare en heeft veel horeca.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Trage Tocht Diever

Jolanda van der Linden, 10-10-2020

Deze tocht gewandeld op 6 oktober en ook hier het spoor bijster geraakt. Deze keer bij punt 3 na het bruine bordje met de witte P scherp rechtsaf, direct daarna Y-splitsing links aanhouden bij paaltje met rode wandelaar. Dit klopt niet helemaal en daarna niet meer op de routebeschrijving kunnen komen en hebben wij het fietspad richting Diever maar aangehouden. Maar nog steeds de moeite waard en ook een heerlijke wandeltocht.

TT Diever

Rob Wolfs, 11-06-2020

Er was opnieuw een pad afgesloten bij het heideveld Hoekenbrink. De route is aangepast, nu nog langer om het heideveld heen. Tekst en kaarten zijn bijgewerkt. Met dank aan Hilda Kruijs!

Reactie op Hilde

Rob Wolfs, 01-06-2020

Beste Hilde, bedankt voor je reactie. Er wordt op deze plek in het bos op het ogenblik flink gekapt. Misschien is dat de reden dat er nu alweer zo snel iets veranderd is. We gaan ermee aan de slag. Wordt vervolgd.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Dwalen door Drenthe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Dwalen door Drenthe

Horeca

Eterij 't Nieuwscafé

Kruisstraat 5

7981 AR Diever

Landhotel Diever

Groningerweg 6

7981 LA Diever

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info