Trage Tocht Diever

Dieverzand, Hoekenbrink en Berkenheuvel

Trage Tocht Diever
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Diever

 • Startadres:

  bushalte Kasteel, Diever
  Kruisstraat
  Diever

 • Coördinaten:

  52°51’21” N   6°19’10” E

We maken een mooie boswandeling in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Vanuit Diever wandelen we langs een groot hunebed naar de stille, licht geaccidenteerde bossen van het Dieverzand. De bossen werden aangelegd op zandverstuivingen en dat is goed te zien, want de heuveltjes zijn overal aanwezig. Ook bijzonder zijn de grote oppervlakten kraaiheide waarmee de bosbodem is bedekt. De route vervolgt langs een meer halfopen landschap met een groot ven en komt bij de Hoekenbrink, een groot heideveld met vennetjes waar schapen grazen. We steken de heide dwars over. Na het oversteken van de Bosweg lopen we op de tweede helft van de wandeling door de al even heuvelachtige dennenbossen van Berkenheuvel met ook weer tapijten van kraaiheide. We komen het bos uit en langs de bolle Noordes hebben we zicht op de rand van Diever. Aan het eind van de tocht komen we langs het informatiecentrum van het Nationaal Park. Diever is een esdorp met beschermd dorpsgezicht en een mooie brink, vooral bekend om de openluchtvoorstellingen van Shakespeare en heeft veel horeca.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Diever

Rob Wolfs, 11-06-2020

Er was opnieuw een pad afgesloten bij het heideveld Hoekenbrink. De route is aangepast, nu nog langer om het heideveld heen. Tekst en kaarten zijn bijgewerkt. Met dank aan Hilda Kruijs!

Reactie op Hilde

Rob Wolfs, 01-06-2020

Beste Hilde, bedankt voor je reactie. Er wordt op deze plek in het bos op het ogenblik flink gekapt. Misschien is dat de reden dat er nu alweer zo snel iets veranderd is. We gaan ermee aan de slag. Wordt vervolgd.

Fout route Diever

Hilde van Muijen, 31-05-2020

Beste Rob Wolfs, Op 31 mei jl hebben wij de wandeling gelopen. Echter bij punt 3 klopt de beschrijving niet met de werkelijkheid. Wij zijn op een 5 sprong rechtdoor gegaan, daarna staat er in de tekst 'op een splitsing aan de rand van een open veld, met aan je linkerhand draad, ga je rechtdoor'. Echter, als je rechtdoor gaat bevind de draad zich aan de rechterhand. Blijkbaar was het de bedoeling om rechtsaf te gaan. Hierdoor hebben wij en deel van de route gemist, maar zijn we via het fietspad uiteindelijk weer op de route beland. Hebben wij iets over het hoofd gezien, of klopt de routebeschrijving niet. Het was verder een prachtige wandeling. Met vriendelijke groet, Hilde van Muijen hilpet@casema.nl

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Eterij 't Nieuwscafé

Kruisstraat 5

7981 AR Diever

Landhotel Diever

Groningerweg 6

7981 LA Diever

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info