Trage Tocht Diever

Dieverzand, Hoekenbrink en Berkenheuvel

Trage Tocht Diever
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Diever

 • Startadres:

  bushalte Kasteel, Diever
  Kruisstraat
  Diever

 • Coördinaten:

  52°51’21” N   6°19’10” E

We maken een mooie boswandeling in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Vanuit Diever wandelen we langs een groot hunebed naar de stille, licht geaccidenteerde bossen van het Dieverzand. De bossen werden aangelegd op zandverstuivingen en dat is goed te zien, want de heuveltjes zijn overal aanwezig. Ook bijzonder zijn de grote oppervlakten kraaiheide waarmee de bosbodem is bedekt. De route vervolgt langs een meer halfopen landschap met een groot ven en komt bij de Hoekenbrink, een groot heideveld met vennetjes waar schapen grazen. We steken de heide dwars over. Na het oversteken van de Bosweg lopen we op de tweede helft van de wandeling door de al even heuvelachtige dennenbossen van Berkenheuvel met ook weer tapijten van kraaiheide. We komen het bos uit en langs de bolle Noordes hebben we zicht op de rand van Diever. Aan het eind van de tocht komen we langs het informatiecentrum van het Nationaal Park. Diever is een esdorp met beschermd dorpsgezicht en een mooie brink, vooral bekend om de openluchtvoorstellingen van Shakespeare en heeft veel horeca.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Fijne beschutte boswandeling.

John W, 16-04-2019

Omdat gisteren een frisse noordoostelijke wind waaide, besloten we deze trage tocht Diever te lopen. Leuke wandeling, en inderdaad grotendeels door beschut bosgebied. We hadden de route mee op papier en het gpx bestand in de navigatie als back-up. De route klopte prima, en was op papier ook goed te volgen. Wij begepen niet dat voorgaande wandelaars verdwaald waren. Wel is het zo, dat de route deels over paden voert waar ook mountainbikers, fietsers of ruiters gebruik van maken. Dat is dus wel even opletten op drukke dagen ! Zeker als je een hond bij je hebt. Op een maandagmiddag in april hadden wij daar gelukkig weinig last van ;-) Bedankt voor het uitzetten van de route, wij hadden een fijne middag.

Trage tocht Diever 14 km

Toke Stevens, 25-02-2019

Op de tweede zonnige zondag in februari heb ik deze wandeling gelopen. In de omgeving van Diever waren veel mensen buiten aan het recreëren. De terrasjes waren gezellig vol en het was ook even zoeken voor een parkeerplek voor de auto. Direct na het startpunt kon ik echter genieten van de rust met af en toe passerende wandelaars of fietsers. De route is uitstekend aangegeven. Halverwege punt twee ben ik wel even aan het dwalen geraakt ('Even daarna neem je het eerste pad naar rechts. Nu het eerste pad rechts omhoog') Ik kwam inderdaad op een smal bospad terecht, maar dat bleek een pad voor mountainbikers te zijn die eveneens omhoog liep. Na wat zoeken en dwalen ben ik met hulp van een bezoeker van de vlakbij gelegen camping weer teruggegaan naar het begin van punt 2. Bij het twijfel punt: 'even daarna' is zeker een paar honderd meter, maar dan is het pad naar rechts niet te missen. Dit pad gaat vrij snel iets omhoog en dan niet nog eens rechts omhoog gaan maar het pad naar beneden volgen, dit pad wordt smaller. Dan klopt de routebeschrijving exact en kom je niet op het mountainbike-pad ? . De rest van deze prachtige en afwisselende route zonder problemen gelopen. Onderweg staan regelmatig bankjes om even te pauzeren en te genieten van de prachtige omgeving en/of een boterhammetje te eten. Bij het begin van punt 3 sprak ik een echtpaar dat ook op het zelfde 'puzzelpunt' (halverwege punt 2) het spoor bijster was geraakt. Zij hadden gelukkig een eind verderop bij de plas aan het eind van punt 2 de route weer kunnen oppakken. Vanaf de Hoekenbrink, een groot heideveld, tot en met de dennenbossen van Berkenheuvel ben ik geen wandelaars meer tegengekomen, wat een rust!! Het laatste stukje, in de wat meer bewoonde wereld was nog even genieten met als afsluiting lekker uitrusten op een terras in Diever. Deze wandeling ga ik zeker nog eens lopen!

Trage Tocht Diever

Rob Wolfs, 14-01-2019

In verband met de aanleg van nieuwe natte natuur en de afsluiting van een pad is de route aangepast en bijgewerkt.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Eterij 't Nieuwscafé

Kruisstraat 5

7981 AR Diever

Landhotel Diever

Groningerweg 6

7981 LA Diever

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info