Trage Tocht Earnewâld

Download wandelingDownload GPS track

Wandeling van de maand

April 2021
Dit is een stevige wandeling in het oostelijke deel van Nationaal Park De Alde Feanen. De landschappelijke variatie zorgt voor een enorme rijkdom aan planten en dieren. De wandeling gaat voor een groot deel over graspaden door het natte natuurgebied met eindeloze rietvelden, natte graslanden, ruigten, open water en af en toe stukjes door nat elzenbroekbos. Je komt onderweg verschillende keren vogelkijkhutten en uitkijktorens tegen. Dus neem hoge schoenen en een verrekijker mee.

Neem een abonnement

Met een abonnement kun je een jaar lang kiezen uit meer dan 1500 wandelkaarten. Het abonnement wordt niet automatisch verlengd.
Meld je aan

It Wikelslân, Westerzanding en Jan Durkspolder

Trage Tocht Earnewâld
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Earnewâld

 • Startadres:

  parkeerterrein dorp, Earnewâld
  Eilansgrien 64
  9264 TC Earnewâld

 • Coördinaten:

  53°7’56” N   5°56’26” E

We maken een stevige wandeling in het oostelijke deel van Nationaal Park De Alde Feanen. Een uitgestrekt laagveenmoeras in het hart van Friesland, in de driehoek tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Grotendeels ontstaan door twee eeuwen vervening. Nu een prachtig nat natuurgebied. De landschappelijke variatie zorgt voor een enorme rijkdom aan planten en dieren. Zo komen er in De Alde Feanen ongeveer 450 soorten planten voor en broeden er ruim 100 soorten vogels. We starten in Earnewâld met een natje en een droogje, want daarna zullen we voorlopig verstoken blijven van horeca. De route gaat voor een groot deel over graspaden door het natte natuurgebied met eindeloze rietvelden, natte graslanden, ruigten, open water en af en toe stukjes door nat elzenbroekbos. We komen onderweg verschillende keren vogelkijkhutten en uitkijktorens tegen. Genieten van de rust en de vele vogels. Dan volgt een flink stuk over rustige en smalle weggetjes door een meer traditioneel boerenland. Met halverwege voor de afwisseling het fraaie onverharde Wietske Hattums Paad. Op het laatste deel duiken we weer de rietvelden en moerasbosjes in. We lopen over rustige graspaden langs vaarten, petgaren en meren. Aan het eind van de tocht komen we langs het bezoekerscentrum van het Nationaal Park en varen met de pont over naar Earnewâld. Let op: de pont vaart alleen van 1 april tot eind oktober. Anders omloopcorvee van ongeveer 3 km.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Reactie op Westeinde

Rob Wolfs, 14-06-2020

Bedankt voor je reactie. Soms worden dit soort tijdelijke rasters neergezet om schapen te laten weiden. Graag hoor ik van volgende wandelaars of het inderdaad tijdelijk is of niet. Jammer dat je geen alternatief hebt kunnen vinden met behulp van de kaart.

Tijdelijke (?) afsluiting route

Westeinde, 13-06-2020

Wij wandelden deze route afgelopen week. De aanpassing van Sjimmie, die hieronder staat, is nog niet in de routebeschrijving aangepast. Gelukkig hadden we hem gelezen, maar ter plekke is het niet moeilijk te zien dat je even het parkeerterrein over moet. Een mooi stukje gewandeld, maar bij punt 2, regel 4 moet je na de vlonder rechtdoor naar een klaphek. Helaas is direct na de vlonder de route met prikkeldraad afgezet. Je kunt niet meer rechtdoor, en op dit punt is geen alternatieve route. We zijn teruggelopen om te zien of we bij de boerderij van punt 1 een andere weg konden vinden, maar daar was helaas ook geen mogelijkheid. Uiteindelijk helemaal terug naar de parkeerplaats en zelf een andere wandelroute gekozen. Misschien is de afsluiting tijdelijk, er was geen gelegenheid om dit na te vragen. Je kunt overigens vanuit het dorp ook met de kaart naar punt 3 lopen, maar dan mis je wel een mooi stukje van de route.

Reactie op Sjimmie

Rob Wolfs, 20-05-2019

Bedankt voor de aanvulling.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Lunchroom Adema

Wiidswei 36

9264 TM Earnewâld

Restaurant Princenhof

Piet Miedemaweg 15

9264 TJ Earnewâld

Eetcafé Westersail

Wiidswei 1a

9264 TL Eernewoude

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info