Trage Tocht Echten

Gijsselterkoelen en Echtenerzand

Trage Tocht Echten
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Echten (Dr)

 • Startadres:

  infocentrum 't Huus met de Belle
  Zuidwolderweg 2a
  7932 PP Echten

 • Coördinaten:

  52°42’48” N   6°23’53” E

We maken een mooie wandeling vanuit het Drentse Echten in en om de boswachterij Ruinen in een stil gebied. Echten heeft een beschermd dorpsgezicht. Spil van het dorp is informatiecentrum en plattelandswinkel 't HUUS met de BELLE, gehuisvest in een oude schaapskooi van een boerenerf aan de Brink en tegenover Huize Echten, een havezate uit de 14e eeuw. Op hetzelfde erf is een moderne kunstgalerie en een boekbinderij. We lopen langs bosranden naar de Gijsselterkoelen, een heideveld met plassen dat herinnert aan het 'woest en ledig land' zoals het Drentse landschap er in de 19e eeuw uitzag. Verder langs bos en boerenland naar de Hunnenkloosterberg, een smeltwaterheuvel. De top van de heuvel ligt op 9,9 meter NAP. De route vervolgt door het gemengde dennen- en loofbomenbos, maar ook over eiken- en beukenlanen naar het Echtenerzand, een stuifzandgebied met heide, jeneverbes. In de hoogveenplassen groeit veenmos, veenpluis en veenbes. We wandelen over een smal voet spoortje dwars over het hei. Het laatste stuk van de tocht voert langs de Echteneres terug naar het dorp, waar we nog een paar monumentale boerderijen passeren.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Kleine aanpassing

Fred Meijer, 22-05-2020

Wat een prachtige tocht! De route aanwijzingen kloppen perfect behalve bij aanwijzing 25; het houten hek is vervangen door een nieuw stalen hek :)

Lekker rustig

Marcel, 22-04-2020

Mooie bosrijke route door het bos van Ruinen. Lekker gevarieerd en mooi veel bloemen in de weidevelden. Alleen voor de heide velden was ik hier in het verkeerde seizoen.

Reactie op Bianca

Rob Wolfs, 27-10-2017

Bianca bedankt voor de correctie en de tip. Ik ga ze verwerken in de tekst.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Dwalen door Drenthe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Dwalen door Drenthe

Horeca

Restaurant Tea Time

Ruinerweg 4

7932 PD Echten

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info