Trage Tocht Echten

Gijsselterkoelen en Echtenerzand

Trage Tocht Echten
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Echten (Dr)

 • Startadres:

  infocentrum 't Huus met de Belle
  Zuidwolderweg 2a
  7932 PP Echten

 • Coördinaten:

  52°42’48” N   6°23’53” E

We maken een mooie wandeling vanuit het Drentse Echten in en om de boswachterij Ruinen in een stil gebied. Echten heeft een beschermd dorpsgezicht. Spil van het dorp is informatiecentrum en plattelandswinkel 't HUUS met de BELLE, gehuisvest in een oude schaapskooi van een boerenerf aan de Brink en tegenover Huize Echten, een havezate uit de 14e eeuw. Op hetzelfde erf is een moderne kunstgalerie en een boekbinderij. We lopen langs bosranden naar de Gijsselterkoelen, een heideveld met plassen dat herinnert aan het 'woest en ledig land' zoals het Drentse landschap er in de 19e eeuw uitzag. Verder langs bos en boerenland naar de Hunnenkloosterberg, een smeltwaterheuvel. De top van de heuvel ligt op 9,9 meter NAP. De route vervolgt door het gemengde dennen- en loofbomenbos, maar ook over eiken- en beukenlanen naar het Echtenerzand, een stuifzandgebied met heide, jeneverbes. In de hoogveenplassen groeit veenmos, veenpluis en veenbes. We wandelen over een smal voet spoortje dwars over het hei. Het laatste stuk van de tocht voert langs de Echteneres terug naar het dorp, waar we nog een paar monumentale boerderijen passeren.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Bianca

Rob Wolfs, 27-10-2017

Bianca bedankt voor de correctie en de tip. Ik ga ze verwerken in de tekst.

Aanvulling en aanpassing in Routebeschrijving

Bianca Mantingh, 27-10-2017

Gister deze tocht gelopen en volop genoten. Op 1 ding na, klopte de beschrijving. Bij punt 2 staat dat je bij steen 60 rechtsaf moet. Dit moet steen 50 zijn. Er liggen op die plek 2 stenen, waar allebei 50 op staat. Bij beide niet erg duidelijk, maar volgens ons toch echt 50. Ik heb er foto's van gemaakt en kan deze toesturen als daar belang bij is. Dan nog een vraag. Zou in de route bij punt 2 opgenomen kunnen worden dat je bij de brede driesprong ook even naar rechts kunt lopen om bij de luie tuinman te kijken en/of te lunchen. Wij zijn begonnen bij de luie tuinman en hebben gelunched in Echten, omdat de luie tuinman in de winter gesloten is. Het was nu even een zoektocht om de juiste plek te vinden op de route. Vanaf de luie tuinman loop je over het bospad langs de tuin naar de brede driesprong. Hier loop je rechtdoor het zandpad op in de richting van een afsluitboom...

Reactie op Remco

Rob Wolfs, 29-02-2016

Remco, bedankt. Ik heb de link vervangen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Tea Time

Ruinerweg 4

7932 PD Echten

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info