Trage Tocht Enschede6 (stadse tocht)

Glanerbeek, Kersdijk en Eschmarke

Trage Tocht Enschede6 (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Glanerbrug

 • Startadres:

  station Enschede Glanerbrug
  Kerkstraat 70
  7532 AV Enschede

 • Coördinaten:

  52°13’7” N   6°58’25” E

We maken een prachtige wandeling vanuit Glanerbrug, de meest oostelijke uithoek van Enschede. Vroeger écht een dorp, maar nu - vergroeid met de Vinexwijken - eerder een suburbaan gebied met groene gangen en randen. Op het eerste deel van de wandeling blijven we steeds in de buurt van de Glanerbeek. Het romantische park Bultserve met de beek, die hier de grens vormt tussen Nederland en Duitsland, werd aangelegd door de bekende landschapsarchitect Wattez. We lopen alweer snel Glanerbrug uit en steken de grens over. Op Duits grondgebied is alles anders: de paden, de huizen, de infrastructuur. Zo dichtbij en toch zo verweg. Terug in Nederland blijven we in de woonwijk Oikos steeds in de buurt van de Glanerbeek, die hier weer meer de ruimte heeft gekregen. Bij de Themislaan en de fraaie Atalantabrug hebben we mooie uitzichtpunten over het water. Verrassend is het landschap met de naam Kersdijk, vroeger een groot heidegebied. Landschap Overijssel zwaait hier de scepter en met succes: over mooie paden wandelen we door het Babybos, tussen de velden en over heideveldjes. In de wijk Eschmarke genieten we van het Ecopad dat langs moeraszones en bosjes slingert. Na een wat drukker traject langs winkelcentrum en oversteek van de Gronauseweg is het laatste deel van de route weer verrassend rustig. Onderlangs het talud van de hoger gelegen spoorweg lopen we over gras terug naar station Glanerbrug.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Gerrit-Jan

Rob Wolfs, 03-08-2020

Bedankt voor je bericht. Goed om te horen dat Glanerbrug meer te bieden had dan je had gedacht! Ik heb de correcties verwerkt.

Soms

Gerrit-Jan van den Berg, 01-08-2020

Wij wilden niet zover van huis vandaag en dus gingen we deze wandeling doen met weinig verwachtingen. Nou dat viel dus alleszins mee. Nooit geweten dat er zoveel groen, leuke huizen, wadis en kunstwerken(onder andere van Helga kock am brinck) en heide was in Glanerbrug. De wandeling over de camping was vooral voor de vele campinggasten leuk. Twee mensen met rugzak, wandelschoenen en zwetend voorbij zien komen is waarschijnlijk niet alledaags. Er zitten wat dingetjes in de beschrijving omdat er wat veranderingen zijn. Die hebben we direct naar Rob gestuurd.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant De Twentse Es

Keppelerdijk 200

7534 PA Enschede

Gasthof Gleis

Amtsvennweg 58

48599 Gronau

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info