Trage Tocht Haarle

Koningsbelten, Rietslenk en Diepe Hel

Trage Tocht Haarle
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Haarle

 • Startadres:

  informatieschuur Erve De Pas
  Molenweg 2
  7448 RE Haarle

 • Coördinaten:

  52°21’29” N   6°23’2” E

We maken een 100 procent onverharde wandeling in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, grotendeels over heuvelachtige heidevelden met prachtige vergezichten. Op de droge delen zien we vooral struikheide en op plekken die wat vochtiger en leemhoudender zijn, zijn dopheide en pijpenstrootje te vinden. Opvallend is de jeneverbes, die soms dichte struwelen vormt. We starten onze wandeling aan de rand van Haarle bij Informatieschuur Erve De Pas. In de 19e eeuw stond hier een herberg op het kruispunt van belangrijke handelswegen. De toppen van de Haarlerberg en Sprengenberg zijn gemiddeld tussen de 45 en 70 meter hoog. De Grote Koningsbelt is met 75 meter het hoogste punt. De heuvels zijn tijdens de voorlaatste ijstijd opgestuwd door een enorme gletsjer. Tussen deze heuvels liggen smeltwaterdalen met onheilspellende namen als Wolfsslenk en Diepe Hel die het landschap een bijzonder karakter geven. Eeuwenlang was dit een onherbergzaam en verlaten gebied, waar vaak mensen woonden die niet deugden. De flanken van de stuwwal zijn begroeid met (naald)bos. Deze route loopt door de bossen van landgoed Noetselenberg, sinds 1840 al in eigendom van de familie De Jong Schouwenburg. De heidevelden op de Sallandse Heuvelrug zijn rijk aan vogels en de Sprengenberg is de enige plek in Nederland waar het korhoen nog voorkomt. Om de vogels tijdens het broedseizoen niet te verstoren is een deel van de heidevelden tussen 1 maart en 15 juli afgesloten. Voor die periode hebben we een mooie variant gemaakt over het voormalige landgoed Sprengenberg, met brede bomenlanen en rododendrons, restanten van een voormalige kwekerij. We vangen een glimp op van de bekende Palthetoren.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Mooie heidewandeling

Frits Schipper, 05-02-2021

De kerkklok sloeg negen uur (ik had de auto op de parkeerplaats bij de kerk neergezet) toen ik aan de wandeling begon en 13.00 uur toen ik weer in de auto stapte. In de tussenliggende uren heb ik genoten van een mooie wandeling over de Sallandse Heuvelrug. Het enige verharde stuk was van de auto naar het beginpunt en terug. Al snel loop ik over de Bergweg Haarle richting het eerste smalle, slingerende paadje omhoog. Ik heb bewust gekozen om deze wandeling voor 1 maart te lopen, zodat ik de 'originele' route kan lopen. De te bewandelen paden variëren van smal tot brede zandwegen. Door bos en over heide, klimmen en dalen. Hele mooie vergezichten als je vanuit het dal dan op het hoogste punt komt en uit kunt kijken over die grote heide. Dan weer omlaag, je loopt soms tussen hoge wallen door, dan weer door bosgebied. Ondanks de regen van de laatste weken is het verrassend droog. Een enkele plas water, maar het is wel een teken dat de Sallandse Heuvelrug nog steeds te droog is. Op een van de infobordjes las ik dat Staatsbosbeheer af en toe wat weide- en akkerland aanlegt, speciaal voor insecten en vogels. Een soort van 'voedselbank' op de heide? Na een paar jaar worden ze dan weer omgeploegd en teruggegeven aan de heide. Helemaal mooi was het hele smalle paadje verf de heide. Onderweg vaak stilgestaan om te genieten van de vergezichten, de heide en de bosgebieden in de verte. Een machtig mooie wandeling over een machtig mooie Sallandse Heuvelrug.

Mooie vergezichten

Michel Wissink, 01-02-2021

De Sallandse Heuvelrug is een wandelgebied bij uitstek. Hoewel ik aan de voet van de berg ben opgegroeid, trakteerde deze Trage Tocht mij op weer nieuwe paden en uitzichten. In augustus is deze wandeling waarschijnlijk op zijn mooist, met massa's bloeiende heide. De toegankelijkheid is afhankelijk van het weer; paden kunnen zeer drassig zijn. Wij hadden het geluk dat het flink gevroren had. De routebeschrijving is, zoals we inmiddels gewend zijn, erg prettig te volgen.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Herberg De Pas

Molenweg 2

7448 RE Haarle

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info