Trage Tocht Haarmühle

Witte Veen en Weustinkhoek

Trage Tocht Haarmühle
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Buurse

 • Startadres:

  Landgasthof Haarmühle
  Besslinghook 57
  D-48683 Ahaus-Alstätte

 • Coördinaten:

  52°7’53” N   6°52’37” E

Bijzonder fraaie wandeling aan de rustige rand van Nederland met afwisseling van boerenland, beek, bos en heide. We starten net over de grens in Duitsland bij de Haarmühle, een bekende en geliefde uitspanning. Naast de 350 jaar oude watermolen en aan de oever van de kleine rivier de Aa is het er goed vertoeven. Het restaurant is gevestigd in een voormalige deel uit het jaar 1865 en is dagelijks geopend. Aan het begin van de route passeren we twee keer de Buurserbeek die hier nog haar natuurlijke, kronkelige loop heeft behouden. Het naaldbos in dit gebied is ooit als productiebos aangeplant door de textielfabrikant van Heek. Natuurmonumenten haalt delen hiervan nu weg en laat op die manier een natuurlijker bos ontstaan met loofbomen als berk en eik. We wandelen door het Witte Veen. Het restant hoogveen dat overgebleven is is niet zo groot meer en ook niet toegankelijk. Maar Natuurmonumenten heeft wel op diverse plekken moerasachtige terreintjes ontwikkeld. Moerasbos, waterplassen, graslanden en heideterreintjes wisselen elkaar af. Schotse hooglanders houden de heidevelden kort.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Eerste wandeling in de achterhoek

Gerard Bontenbal, 02-07-2017

Niets is teveel gezegd in de eerste alinea, wat een prachtige wandeling. Mooie wandeling en afwisselend landschap. Bos, beek en laagveen. Vele mooie vergezichten en altijd de bosrand in de buurt. Heel stil en rustig gebied met veel flora en fauna. Een aanrader.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info