Trage Tocht Hoek van Holland

Nieuwe Waterweg, Van Dixhoorndriehoek, Hoekse Bosjes

Versiedatum: 14-06-2024

10 KM
Start:

metrostation Hoek van Holland Strand, Hoek van Holland

Details

Rotterdam aan Zee zou misschien een betere naam zijn voor het dorp aan de monding van de Nieuwe Waterweg. Hoek van Holland is sinds 1915 een stukje Rotterdam. Het dorp heeft zijn ontstaan te danken aan de aanleg van het zeekanaal. De nieuwe Maasmonding werd in 1872 in gebruik genomen, nadat zes jaar eerder de graafwerkzaamheden waren gestart. De grondwerkers van toen werden bij Hoek van Holland in kampen gehuisvest. Het landschap waar we nu doorheen wandelen is zelfs nog veel jonger. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werden de havens van Europoort uitgegraven en het zand dat daarbij vrij kwam werd voor de kust van Hoek van Holland opgespoten. Kustverbreding heet dat.
Deze tocht gaat vanaf het gloednieuwe metrostation aan zee uiteraard eerst richting de havenmond met zijn oceaankruisers en met de bedrijvigheid van de Maasvlakte. Na de pier en een lekker stuk strand wandel je de lage zeereep over en betreed je de Van Dixhoorndriehoek. In dit piepjonge duingebied, amper zestig jaar oud, ontwikkelt de natuur zich rap. De natte duinvalleien herbergen ondertussen zeldzame planten als orchideeën en gentianen. We maken nog een klein uitstapje naar de Hoekse Bosjes en een oude bunker van de Atlantikwall. Over rustige graspaadjes en zandsporen wandel je tenslotte terug naar de gezellige drukte van Rotterdam Beach.


Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: in winter en voorjaar kunnen verschillende duinpaden behoorlijk nat zijn. Waterdicht schoeisel is dan aanbevolen.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Verrassend en zeer afwisselend.

Piet Hein van Gilse, 30-06-2024

Zowel het drukke scheepvaartverkeer, de horeca van Rotterdam aan Zee, als de branding en de rust in het duingebied komen volop aan bod. Vooral het...

Lees verder

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info