Trage Tocht Hooghalen

Heuvingerzand, Hingsteveen en Groote Zand

Trage Tocht Hooghalen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Hooghalen

 • Startadres:

  parkeerplaats Staatsbosbeheer Heuvingerzand
  bij Zwiggelterweg 11
  9414 TN Hooghalen

 • Coördinaten:

  52°54’20” N   6°33’3” E

We maken een mooie, onverharde wandeling in het Hart van Drenthe aan de oostkant van het dorp Hooghalen. De route start bij het Heuvingerzand, een heuvelachtig stuifzandgebied begroeid met oude eiken en grove dennen. De lage zandheuvels geven een bijzondere sfeer aan het gebied. We volgen de bosranden, steken het boerenland over en komen in de boswachterij Hooghalen. Het is een oud ontginningsbos met vooral sparren en lariksen, maar ook wel beuken en berken. Al snel kruisen we de indrukwekkende Radiosterrenwacht met een grote rij radiotelescopen. Even daarna raken we de rand van het buitenpark van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Op het tweede deel van de tocht komen we over het Hingsteveen, een hoogveengebeid waar een zeldzame vlindersoort, het veenhooibeestje, nog voorkomt. Het landschap op het Groote Zand met het heideveld Hooge Veld, waar kraaiheide en struikheide groeien, is oogstrelend. Vooral de randen met de eikenwalletjes zijn prachtig. Hier lopen Schotse Hooglanders en Drentse heideschapen om de boel kort te houden. Op het laatste stuk lopen we langs de rand van de Hooghaleres terug naar het Heuvingerzand.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op deze wandeling

Schaars goed in tijden van Corona

Tamara de Zeeuw, 15-12-2020

De wandelroute maakt indruk door het gebrek aan mensen en de overvloed aan rust. Een schaars goed in tijden van corona. Eindeloze heidevelden, verstilde vennetjes, statige bossen en indrukwekkende radio telescopen. Hooghalen is nog een relatief onontdekt pareltje.

Werkelijk prachtige tocht

Ruud verkaik, 17-10-2020

Na jaren de bewegwijzerde routes gelopen te hebben,eindelijk een verademing met deze beschrijving,zeer mooi en we gaan er nog meer doen!! Bedankt!!!

Reactie op Ingrid

Rob Wolfs, 14-09-2020

Beste Ingrid, bedankt voor je reactie. Wat leuk om te horen dat je deze wandeling al zo vaak hebt gelopen. Ik heb de veeroosters uit de tekst verwijderd.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Museumcafé Kamp Westerbork

Oosthalen 8

9414 TG Hooghalen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info