Trage Tocht Hooghalen

Heuvingerzand, Hingsteveen en Groote Zand

Trage Tocht Hooghalen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Hooghalen

 • Startadres:

  parkeerplaats Staatsbosbeheer Heuvingerzand
  bij Zwiggelterweg 11
  9414 TN Hooghalen

 • Coördinaten:

  52°54’20” N   6°33’3” E

We maken een mooie, onverharde wandeling in het Hart van Drenthe aan de oostkant van het dorp Hooghalen. De route start bij het Heuvingerzand, een heuvelachtig stuifzandgebied begroeid met oude eiken en grove dennen. De lage zandheuvels geven een bijzondere sfeer aan het gebied. We volgen de bosranden, steken het boerenland over en komen in de boswachterij Hooghalen. Het is een oud ontginningsbos met vooral sparren en lariksen, maar ook wel beuken en berken. Al snel kruisen we de indrukwekkende Radiosterrenwacht met een grote rij radiotelescopen. Even daarna raken we de rand van het buitenpark van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Op het tweede deel van de tocht komen we over het Hingsteveen, een hoogveengebeid waar een zeldzame vlindersoort, het veenhooibeestje, nog voorkomt. Het landschap op het Groote Zand met het heideveld Hooge Veld, waar kraaiheide en struikheide groeien, is oogstrelend. Vooral de randen met de eikenwalletjes zijn prachtig. Hier lopen Schotse Hooglanders en Drentse heideschapen om de boel kort te houden. Op het laatste stuk lopen we langs de rand van de Hooghaleres terug naar het Heuvingerzand.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Hooghalen

Rob Wolfs, 03-02-2020

De route is aangepast in verband met een dichtgegooid bospad. Met dank aan Con.

TT Hooghalen

Rob Wolfs, 27-08-2019

Deze route is nagelopen in het veld en op diverse punten aangepast. Tekst en kaarten zijn nu weer actueel. Met dank aan vrijwilliger Con! Hou er rekening mee dat je op deze route af en toe flink hoog gras kunt tegenkomen en soms is het ook klauteren over of langs omgewaaide bomen. Maar daar krijg je dan ook wat voor terug.

Reactie op Janneke Groen

Rob Wolfs, 19-08-2019

Beste Janneke, bedankt voor je bericht. Het is inderdaad goed om deze route weer eens te checken en bij te werken. Gaan we doen. Wat betreft dat hoge gras: dat hoort er nu eenmaal bij... Beheerders maaien niet altijd even vaak en vooral in de zomerperiode kan het groene gespuis dan wel eens in de weg zitten, maar met goed wandelkleren en wandelschoenen aan moet dat geen probleem zijn.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info