Trage Tocht Hooghalen

Heuvingerzand, Hingsteveen en Groote Zand

Trage Tocht Hooghalen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Hooghalen

 • Startadres:

  parkeerplaats Staatsbosbeheer Heuvingerzand
  bij Zwiggelterweg 11
  9414 TN Hooghalen

 • Coördinaten:

  52°54’20” N   6°33’3” E

We maken een mooie, onverharde wandeling in het Hart van Drenthe aan de oostkant van het dorp Hooghalen. De route start bij het Heuvingerzand, een heuvelachtig stuifzandgebied begroeid met oude eiken en grove dennen. De lage zandheuvels geven een bijzondere sfeer aan het gebied. We volgen de bosranden, steken het boerenland over en komen in de boswachterij Hooghalen. Het is een oud ontginningsbos met vooral sparren en lariksen, maar ook wel beuken en berken. Al snel kruisen we de indrukwekkende Radiosterrenwacht met een grote rij radiotelescopen. Even daarna raken we de rand van het buitenpark van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Op het tweede deel van de tocht komen we over het Hingsteveen, een hoogveengebeid waar een zeldzame vlindersoort, het veenhooibeestje, nog voorkomt. Het landschap op het Groote Zand met het heideveld Hooge Veld, waar kraaiheide en struikheide groeien, is oogstrelend. Vooral de randen met de eikenwalletjes zijn prachtig. Hier lopen Schotse Hooglanders en Drentse heideschapen om de boel kort te houden. Op het laatste stuk lopen we langs de rand van de Hooghaleres terug naar het Heuvingerzand.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Pad opgeheven?

Monique / Met de benenwagen, 22-08-2018

Een mooie, afwisselende route, die we gelopen hebben met het gps-bestand. Er is wel een pad verdwenen, tussen punten 2 en 3, van de hoek linksaf tot ongeveer punt Schattenbergveen. Er liggen heel wat bomen over de aangegeven GPS route en er is ook helemaal geen pad meer. Ik zie nu dat het wel in de beschrijving staat, maar daar heb je niet veel aan als je met GPS loopt... Bijna aan het einde lag ook een boom over het pad. Ook dat was even verwarrend. Maar dat is waarschijnlijk van recent, want ook de sbb route moest daar nog langs. Je moet daar rechts van de boom aanhouden. Links kwam uit op een ander (doodlopend) pad. Daarnaast pakte de route langer uit dan verwacht: een dikke18 km (incl. foutlopen en uitstapje naar Kamp Westerbork).

Reactie op TT Hooghalen

Rob Wolfs, 17-02-2018

Beste Leon, bedankt voor je reactie. Goed om te horen dat je zelf een alternatief hebt gevonden op de route. Als je me per mail (info@wolfswandelplan.nl) laat weten waar de bankjes zijn verdwenen, dan kan ik de routebeschrijving daar op aanpassen.

Bankjes

Leon Cuijpers, 16-02-2018

Mooie wandeling. Na kamp Westerbork was een drassig stuk in een heide gebied waarbij het pad onder water stond, heeft te maken met een lange regenperiode, waar we niet doorheen konden. Omlopen over de hei was ook geen optie. De kaart was goed en via de kaart hebben we een extra lusje moeten lopen. Er wordt meerdere malen verwezen naar bankjes. We hebben er drie gemist. Gezien de goede beschrijving konden we de route toch goed volgen.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info