Trage Tocht Kolham

Duurswold, 't Roegwold of Westerpolder

Trage Tocht Kolham
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Kolham

 • Startadres:

  Driesprong Hoofdweg, Eikenlaan
  Hoofdweg
  9615 AR Kolham

 • Coördinaten:

  53°11’3” N   6°45’23” E

We maken een mooie wandeling in de waterrijke omgeving van het Groningse Kolham, nog nét onder de rook van Hoogezand. Duurswold of Woldstreek is de overkoepelende naam voor het ruime omringende gebied. De Westerpolder is samen met Woudbloem's Ae en het Dannemeer onderdeel van 't Roegwold dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer. De Westerpolder ligt op zand en is relatief droog.
Sinds 2002 zijn de voormalige landbouwgronden van Westerpolder in gebruik als natuurgebied. In de Westerpolder hebben de eentonige graslanden plaatsgemaakt voor ruige vlaktes. Hier komen nu mooie bloeiers voor als goudknopje en rietorchis, en vogelsoorten als de roodborsttapuit en kleine karekiet. Halverwege deze wandeling komen we bij een uitkijktoren met weids uitzicht over het natte moerasland en de open vlaktes. Grote kans dat je hier de Herefordkoeien of Groninger blaarkoppen ziet grazen. Op het eerste deel van de wandeling lopen we het dorp uit en door een bijzonder bosje met hoge bomen naar de voormalige landbouwpolders nu een paradijsje voor wandelaars, fietsers en ruiters. We wandelen grotendeels over onverharde graspaden langs brede watergangen en rietvlaktes, maar ook langs struweel en door open graslanden. En we genieten van de rust, ver weg van de hectiek.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

TT Kolham

Rob Wolfs, 25-09-2020

Het is niet raadzaam om een route alleen op tekst te lopen. Een topografische kaart geeft extra steun aan het volgen van een route. Beter nog een gpx-track in je mobiel laden, dan kun je nooit meer verdwalen. Of een abonnement nemen op Wandelzapp, dan heb je alles in één. Als volgende wandelaars een suggestie hebben voor verbetering van de routebeschrijving, dan horen we dat graag.

Voor Bernhard

Febo, 23-09-2020

Je uitleg was duidelijk, bij mij ging het ook mis bij de 2e y splitsing, die kon ik niet vinden. Ik vond het onprettig in dat bos daarom terug gegaan. De route nog eens checken door trage tochtzou welkom zijn. Het is nl een erg mooi gebied.

De route

Bernhard Joling, 19-09-2020

Vandaag de Trage Tocht Kolham gelopen. Mooie route met een afwisselend landschap en de vele ganzen. Wel redelijk pittig doordat het gras redelijk hoog was. Enkele aandachtspunten zijn: Bij punt-1: - na 100 m het tweede paadje links: is behoorlijk verstopt. - Op twee y-splitsingen links aanhouden. De tweede Y-splitsing was voor mij onduidelijk, en komt vrij snel na de eerste Je moet nade eerste y-splitsing het eerste klaphek aan de linkerkant hebben. Bij punt-4: - Het hek dat je op kunt tillen ontbrak.. - Het hek van schrikdraad zit niet aan je rechterhand, maar je loopt er recht tegen aan. Je moet voor het hek rechtsaf. Al met al een leuke middag.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info