Trage Tocht Leersum

Leersumse Veld en Plassen, Geerenberg en Breeveen

Trage Tocht Leersum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Leersum

 • Startadres:

  parkeerplaats Leersumse Veld
  Maarsbergseweg 18a
  3956 KW Leersum

 • Coördinaten:

  52°1’58” N   5°25’0” E

We maken een mooie, grotendeels onverharde wandeling op de Utrechtse Heuvelrug aan de noordkant van Leersum. De tocht start bij De Veldschuur van Staatsbosbeheer, gaat over het Leersumse Veld, door het heuvelachtige Zuilensteinse bos en langs het Breeveen. We lopen over heidevelden, langs plassen en een zandverstuiving. Het Leersumse Veld ligt in een natuurlijke laagte en werd door ontbossing en overbeweiding een gebied van stuifzand, heide en veen. Rond de 18e eeuw werd het veen afgegraven voor brandstof. Zo ontstonden de Leersumse Plassen. We komen langs een vogelkijkhut met uitzicht over de plassen. De heidevelden worden begraasd door een kudde Piëmontese koeien om vergrassing te voorkomen. We beklimmen in het Zuilensteinse bos de Geerenberg tot op een hoogte van 45 meter. Bovenop de berg ligt een groep van zes grafheuvels uit de bronstijd. De route daalt af naar Leersum en we lopen via de Boerenbuurt, met uitzicht op enkele boerderijen en een schaapskooi, langs de rand van het dorp. Het Kerkplein nodigt uit tot een horecastop. Op het tweede deel van de wandeling lopen we door boswachterij 'Amerongse Berg' en over landgoed 'Den Berg' afwisselend over brede bospaden en spannende smalle slingerpaadjes. Als kers op de taart wacht ons wandelgenot langs het heideveld Breeveen en over een klassieke, lange eikenlaan keren we terug naar ons beginpunt.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Trage Tocht Leersum

Inge Reinders, 08-03-2020

Gisteren met een vriendin deze tocht gelopen, prachtig! Het landschap is heel afwisselend en er is veel te zien onderweg. Eigenlijk zou je deze tocht in elk seizoen een keer moeten lopen. Wij hebben hertjes gezien, op een zaterdagmiddag! Als je een verrekijker hebt, zou ik die meenemen. De routebeschrijving was zeer compleet. Het was vooral prettig dat je steeds kon lezen wat je zag in de omgeving. Dat maakte dat je wist dat je goed zat, complimenten! Wij hadden een paar hele kleine 'nadenk' puntjes, maar vaak bleek het na even goed overlezen onmiddellijk op te lossen.

Mooie en gevarieerde wandeling

Barend, 03-10-2019

Vandaag deze wandeling gedaan, bijzonder mooie paden door het gevarieerde landschap. Goede beschrijving van de route, dank aan Rob Wolfs hiervoor, Ben op plekken geweest die ik niet kende, terwijl ik hier toch regelmatig in de buurt wandel. Volop genoten van de rust en prachtige natuur.

TT Leersum

Rob Wolfs, 20-08-2019

Deze wandeling is gecontroleerd door Fred De Hertog. Dank daarvoor! Tekst is weer helemaal bij de tijd.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

De Veldschuur

Maarsbergseweg 18a

3956 KW Leersum

Eethuis Touché

Rijksstraatweg 54

3956 CR Leersum

Pannenkoekenhuis Leersums Laarsje

Kerkplein 6

3956 BW Leersum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info