Trage Tocht Leersum

Leersumse Veld en Plassen, Geerenberg en Breeveen

Trage Tocht Leersum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Leersum

 • Startadres:

  parkeerplaats Leersumse Veld
  Maarsbergseweg 18a
  3956 KW Leersum

 • Coördinaten:

  52°1’58” N   5°25’0” E

We maken een mooie, grotendeels onverharde wandeling op de Utrechtse Heuvelrug aan de noordkant van Leersum. De tocht start bij De Veldschuur van Staatsbosbeheer, gaat over het Leersumse Veld, door het heuvelachtige Zuilensteinse bos en langs het Breeveen. We lopen over heidevelden, langs plassen en een zandverstuiving. Het Leersumse Veld ligt in een natuurlijke laagte en werd door ontbossing en overbeweiding een gebied van stuifzand, heide en veen. Rond de 18e eeuw werd het veen afgegraven voor brandstof. Zo ontstonden de Leersumse Plassen. We komen langs een vogelkijkhut met uitzicht over de plassen. De heidevelden worden begraasd door een kudde Piëmontese koeien om vergrassing te voorkomen. We beklimmen in het Zuilensteinse bos de Geerenberg tot op een hoogte van 45 meter. Bovenop de berg ligt een groep van zes grafheuvels uit de bronstijd. De route daalt af naar Leersum en we lopen via de Boerenbuurt, met uitzicht op enkele boerderijen en een schaapskooi, langs de rand van het dorp. Het Kerkplein nodigt uit tot een horecastop. Op het tweede deel van de wandeling lopen we door boswachterij 'Amerongse Berg' en over landgoed 'Den Berg' afwisselend over brede bospaden en spannende smalle slingerpaadjes. Als kers op de taart wacht ons wandelgenot langs het heideveld Breeveen en over een klassieke, lange eikenlaan keren we terug naar ons beginpunt.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Wat een aangename verrassing

Ronald Bakker, 05-11-2020

Niet verwacht dat er ingeklemd tussen Leersum en de A12 zo'n groot en mooi heide- en bosgebied zou liggen. Heerlijk gelopen over bijzonder rustige paden. De wandeling is zeer goed beschreven (bankje ontbreekt nog steeds) en meer dan de moeite waard.

Tragetocht Leersum

JP, 29-08-2020

Wat een fijne tocht! Prachtige hei, duidelijke route en heerlijk rustig. Restaurant net over de helft in Leersum. Wandelen met de hond mag overal De gpx route alleen gebruikt voor de zekerheid want het bankje met de prullenbak zijn idd verdwenen maar het meest rechter pad is daar duidelijk

Trage tocht Leersum

Gerda, 08-06-2020

Het is een prachtige tocht en de routebeschrijving is heel duidelijk. De parkeerplaats bij het beginpunt is weer toegankelijk. Bij punt 8 ontbreken de bank en de vuilnisbak maar dat doet niets af aan de duidelijkheid.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in Utrecht

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in Utrecht

Horeca

De Veldschuur

Maarsbergseweg 18a

3956 KW Leersum

Janssen Pannenkoekenrestaurant

Kerkplein 6

3956 BW Leersum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info