Trage Tocht Leersum

Leersumse Veld en Plassen, Geerenberg en Breeveen

Trage Tocht Leersum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Leersum

 • Startadres:

  parkeerplaats Leersumse Veld
  Maarsbergseweg 18a
  3956 KW Leersum

 • Coördinaten:

  52°1’58” N   5°25’0” E

We maken een mooie, grotendeels onverharde wandeling op de Utrechtse Heuvelrug aan de noordkant van Leersum. De tocht start bij De Veldschuur van Staatsbosbeheer, gaat over het Leersumse Veld, door het heuvelachtige Zuilensteinse bos en langs het Breeveen. We lopen over heidevelden, langs plassen en een zandverstuiving. Het Leersumse Veld ligt in een natuurlijke laagte en werd door ontbossing en overbeweiding een gebied van stuifzand, heide en veen. Rond de 18e eeuw werd het veen afgegraven voor brandstof. Zo ontstonden de Leersumse Plassen. We komen langs een vogelkijkhut met uitzicht over de plassen. De heidevelden worden begraasd door een kudde Piëmontese koeien om vergrassing te voorkomen. We beklimmen in het Zuilensteinse bos de Geerenberg tot op een hoogte van 45 meter. Bovenop de berg ligt een groep van zes grafheuvels uit de bronstijd. De route daalt af naar Leersum en we lopen via de Boerenbuurt, met uitzicht op enkele boerderijen en een schaapskooi, langs de rand van het dorp. Het Kerkplein nodigt uit tot een horecastop. Op het tweede deel van de wandeling lopen we door boswachterij 'Amerongse Berg' en over landgoed 'Den Berg' afwisselend over brede bospaden en spannende smalle slingerpaadjes. Als kers op de taart wacht ons wandelgenot langs het heideveld Breeveen en over een klassieke, lange eikenlaan keren we terug naar ons beginpunt.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op deze wandeling

Reactie op Loek Heskes

Rob Wolfs, 30-03-2021

Beste Loek, ik neem aan dat je verwijst naar de papieren wandelgids. Deze route is sindsdien op dit punt aangepast en hier op Wandelzoekpagina kun je de meest recente versie downloaden.

Stukje route geblokkeerd

Loek Heskes, 30-03-2021

Zoals we van de auteurs gewend zijn: mooie route, vakkundig beschreven, maar: klein deel route is niet langer toegankelijk. zie brede tekst pag. 69. 'Op dit mulle pad heb je een hek van prikkeldraad aan je rechterhand. Nu neem je bij een klaphekje aan je rechterhand het eerste smalle bospaadje ...

Mooie wandeling

Jan van den Bunt, 03-03-2021

Vandaag, samen met mijn wandelmaatje Gerrit, deze mooie, prima beschreven, wandeling gelopen. We hebben genoten van de leuke wandelpaadjes en raden iedereen deze wandeling een keer te doen. Fantastisch!

Toon meer

Video

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in Utrecht

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in Utrecht

Horeca

De Veldschuur

Maarsbergseweg 18a

3956 KW Leersum

Janssen Pannenkoekenrestaurant

Kerkplein 6

3956 BW Leersum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info