Trage Tocht Leersum

Leersumse Veld en Plassen, Geerenberg en Breeveen

Trage Tocht Leersum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Leersum

 • Startadres:

  parkeerplaats Leersumse Veld
  Maarsbergseweg 18a
  3956 KW Leersum

 • Coördinaten:

  52°1’58” N   5°25’0” E

We maken een mooie, grotendeels onverharde wandeling op de Utrechtse Heuvelrug aan de noordkant van Leersum. De tocht start bij De Veldschuur van Staatsbosbeheer, gaat over het Leersumse Veld, door het heuvelachtige Zuilensteinse bos en langs het Breeveen. We lopen over heidevelden, langs plassen en een zandverstuiving. Het Leersumse Veld ligt in een natuurlijke laagte en werd door ontbossing en overbeweiding een gebied van stuifzand, heide en veen. Rond de 18e eeuw werd het veen afgegraven voor brandstof. Zo ontstonden de Leersumse Plassen. We komen langs een vogelkijkhut met uitzicht over de plassen. De heidevelden worden begraasd door een kudde Piëmontese koeien om vergrassing te voorkomen. We beklimmen in het Zuilensteinse bos de Geerenberg tot op een hoogte van 45 meter. Bovenop de berg ligt een groep van zes grafheuvels uit de bronstijd. De route daalt af naar Leersum en we lopen via de Boerenbuurt, met uitzicht op enkele boerderijen en een schaapskooi, langs de rand van het dorp. Het Kerkplein nodigt uit tot een horecastop. Op het tweede deel van de wandeling lopen we door boswachterij 'Amerongse Berg' en over landgoed 'Den Berg' afwisselend over brede bospaden en spannende smalle slingerpaadjes. Als kers op de taart wacht ons wandelgenot langs het heideveld Breeveen en over een klassieke, lange eikenlaan keren we terug naar ons beginpunt.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Verbetering

J van den Hil, 10-10-2018

Deze wandeling op 10 oktober 2018 gelopen. Een schitterende wandeling met veel afwisseling. Loof- en dennenbos, heide, water en kleine zandvlaktes. We hebben ??n verbeterpunt, namelijk bij punt 2. de op ??n na laatste zin. Daar staat dat je bij een geelrode paal linksaf richting een klaphekje moet lopen. Die geelrode paal is er niet (meer). Er staat wel een paal met op de achterzijde een geel en rode markering. Verder is de beschrijving erg duidelijk aangegeven. Een wandeling die het waard is om nog eens te lopen.

Prachtige route

Linda Vreeswijk, 07-05-2018

Gisteren deze tocht gelopen, erg mooie route, hij komt bij mij op de gps ook op 16 km uit. In de beschrijving gaf punt 4 wat verwarring. Bedoeld wordt eerste zin: fietspad buigt naar rechts, in die bocht rechtdoor langs een bordje 'Boswachterij Leersum'. Op de 3-sprong links aanhouden. Op een kruising rechtdoor, etc. Ik ga hem zeker nog eens lopen.

Mooie tocht

J de Graaf, 24-03-2018

Vandaag met mooi en zonnig weer gelopen. Het genoemde pannenkoekenhuis in Leersum is recent verbouwd en heet tegenwoordig Janssen Pannenkoekenhuis. Met onze gps kwamen we uit op 16km. Een wandeling om in andere seizoenen te herhalen.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

De Veldschuur

Maarsbergseweg 18a

3956 KW Leersum

Eethuis Touché

Rijksstraatweg 54

3956 CR Leersum

Pannenkoekenhuis Leersums Laarsje

Kerkplein 6

3956 BW Leersum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info