Trage Tocht Loenermark

Zilvense heide, Valenberg en Trapjesberg

Trage Tocht Loenermark
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Loenen

 • Startadres:

  hotel-restaurant Loenermark
  Eerbeekseweg 4
  7371 CG Loenen

 • Coördinaten:

  52°6’57” N   6°1’2” E

De glooiende heidegebieden zijn vrij gaaf en er komen zeldzame plantensoorten voor zoals blauwe zegge, veenbes en kleine schorseneer. Alleen op het laatste heideveld komen we de fraaie jeneverbesstruiken tegen. Dit deel van de Veluwe heeft een rijke wildstand van edelherten, reeën en wilde zwijnen. Dus met een beetje geluk... Even voor het eind van de wandeling komen we langs de schaapskooi van waaruit een kudde Veluwse heideschapen de omliggende heide begraast. Vroeger leverden de schapen mest om de Veluwse zandakkers vruchtbaar te maken. Tegenwoordig grazen de Veluwse heideschapen om te voorkomen dat de hei volgroeit en na verloop van tijd weer bos wordt. De Schotse Hooglanders op de zuidelijker delen van de Loenermark doen hetzelfde als de schapen: gras en opkomende boompjes uit de heide weggrazen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Tt loenermark

Heidy, 11-09-2020

Prachtige tocht! Ik was helemaal overdonderd van de grootte en het uitzicht van en op de heide! Met enig geluk kom je de schaapskudde tegen! Geen last gehad van 'de boer met een riek'

Reactie op Annet

Rob Wolfs, 02-06-2020

Beste Annet, bedankt voor je reactie. Vervelend dat je weggejaagd bent. Het verbaast me, want deze route bestaat al behoorlijk wat jaren en ik heb dit niet eerder gehoord. De tocht is regelmatig gecontroleerd. Dus dit lijkt nieuw en het is maar zeer de vraag of de boer wel in zijn recht staat. Ik vermoed dat het hier om een openbaar toegankelijk pad gaat. Graag hoor ik van volgende wandelaars wat hun ervaringen zijn. Als het zo blijft, ga ik de route toch maar aanpassen. Voordat de boer naar de riek grijpt.

Loenermark

Annet, 01-06-2020, 01-06-2020

Vandaag deze mooie en afwisselende wandeling gelopen. Echter, éénmaal bij de Dalenk aangekomen van het karrespoor verjaagd door een zeer boze boer die niet wilde dat wij over zijn land liepen; heel onprettig. Aanpassen van de route lijkt me verstandig. Dat betekent: bij punt 2 --> Op de asfaltweg blijven, de Dalenk , tot aan de bosrand (en dus niet linksaf het karrenspoor op), dan in het bos direct de 1e links en weer de 1e links. Aan het einde van dit pad rechtsaf en je zit weer op de route ('hou op een Y-splitsing links aan, een smaller bospad dat licht omhoog gaat enz'.)

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over de onbekende Veluwe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over de onbekende Veluwe

Horeca

Hotel-restaurant Loenermark

Eerbeekseweg 4

7371 CG Loenen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info