Trage Tocht Merksplas

Kolonie Merksplas, Biesven en Blakheide

Trage Tocht Merksplas
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Merksplas

 • Startadres:

  grote parkeerplaats Kolonie Merksplas
  Kapelstraat 10
  2330 Merksplas

 • Coördinaten:

  51°21’26” N   4°49’28” E

We maken een mooie, cultuurhistorisch interessante wandeling in het Belgische Merksplas. De route heeft de vorm van een achtje. Startpunt is de voormalige landbouwkolonie Merksplas. Deze Kolonie van Weldadigheid werd samen met Wortelkolonie -hier vlakbij- begin 19e eeuw, toen dit gebied nog bij Nederland hoorde, opgericht om landlopers te disciplineren door middel van landarbeid. De Grote Hoeve is het middelpunt van de kolonie en inmiddels voor een deel fraai gerestaureerd. Tegenwoordig zijn hier een restaurant en bezoekerscentrum over de voormalige koloniën 5-7 in gevestigd. Monumentale gebouwen zijn de vele getuigen uit het kolonieverleden, en tegelijk heeft ook de huidige gevangenis een angstaanjagend uiterlijk. We maken een ronde om de rand van de kolonie, veelal langs de oude grensgracht. Over bomenlanen met zicht op de velden. Op weg naar het volgende rondje passeren we de Landloperskapel, waarin ook het gevangenismuseum zetelt. Het tweede deel van de route is vooral een natuurwandeling. We lopen langs het grote Biesven en volgen een lange, rechte eikenlaan in een halfopen landschap. Door de bossen van Blakheide raken we aan de punt van het grote meer Het Blak met vogelkijkhut. Op de terugweg moeten we even een stukje langs een drukke weg om ons daarna nog een keer te vergapen aan de kolonie-architectuur.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Wandeling 13/8/2019

Liesbet Diestelmans, 19-08-2019

Prachtige wandeling, bos, natuur... Met een mooie (en minder mooie) geschiedenis.

Wandeling met historie

Marja Vissers, 02-11-2018

Een dag of twee geleden kwam deze wandeling online en nu hebben wij hem al gelopen! En het is de moeite waard. Het is hier mooi met veel water en bos. Maar het is vooral interessant om een voormalige Kolonie van Weldadigheid te bezoeken. De kolonieen, de bekendste is wellicht Veenhuizen, werden opgericht ter disciplinering. In Merksplas ging het om landlopers, die woonden en werkten daar, Bezoek zeker het bezoekerscentrum waar je meer te weten kan komen over de geschiedenis van deze bijzondere plek. Naast het bezoekerscentrum is de brasserie (keuze voor kunch beperkt, beetje duur, wel lekker).

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Weldadig wandelen

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Weldadig wandelen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info