Trage Tocht Ouddorp

Kwade Hoek, de Enden en Oostduinen

Trage Tocht Ouddorp
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Goedereede

 • Startadres:

  parkeerterrein de Kwade Hoek
  Oostdijkseweg 103
  3252 LM Goedereede

 • Coördinaten:

  51°49’46” N   3°57’56” E

We maken een prachtige wandeling op het Zuidhollandse eiland Goeree-Overflakkee in de Duinen van Goeree. Het is een uitgestrekt duingebied waar stuifduinen, slikken, schorren, brede stranden en bosjes elkaar afwisselen. We lopen een rondje in de randzone van de Kwade Hoek, waar de zee nog steeds aanwezig is. Het gebied is bij de Deltawerken buitendijks gebleven. In de winter stroomt het zoute water via geulen en kreken ver de Kwade Hoek in. Hier vinden we bijzondere zoutminnende planten als zeekraal, zeeaster en lamsoor. De zeekraalvelden kleuren in het najaar prachtig rood. We lopen langs een slufter naar een fraai wandelpad met uitzicht op lage duinen, ruige rietvelden en de zee met de imposante Maasvlakte aan de horizon. Dit pad is van 15 maart tot 16 juli niet toegankelijk in verband met het broedseizoen van de strandplevier, maar met behulp van de kaart vinden we een alternatief. We komen aan de rand van Ouddorp bij strandcafé De Zeester, waar het goed toeven is. We vervolgen onze route door de Enden, een nieuw natuurgebied tussen de buitenduinen en de Middelduinen. Vroeger werden hier aardappelen en uien verbouwd. Nu lopen er Exmoorpony's rond die het duin openhouden. In de meer open en brede Oostduinen lieten de boeren eeuwenlang hun vee grazen. Nu is het een waterwingebied met droge duingraslanden. We genieten volop van de afwisseling van de verschillende duinlandschappen, de vele planten en bloemen als duindoorn, heest en hop. Ook de vogelliefhebber komt aan zijn trekken. Op het eind van de wandeling kunnen we bij het uitzichtpunt nog een keer de Kwade Hoek overzien.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Bankje is weg maaaar genoeg andere bankjes om op te genieten

Wandelmeisje, 20-01-2020

18jan deze mooie wandeling op een zonnige zaterdag gelopen. Er staan op de route heel veel bankjes waar je al zittend van het uitzicht kan genieten. Het bankje bij punt 5 staat er echter niet meer. De tekst kan blijven zoals deze is zonder de verwijzing naar het bankje. Het eerste pad naar rechts is duidelijk genoeg omdat je dan beneden al het ijzerenhek ziet. De parkeerplaats aan het begin van de route is wat klein. Kunnen ong. 25 auto's staan. De parkeerplaats bij #4 is héél groot. Helemaal doorrijden tot het einde en dan zie je links in de hoek het zwarte hek. Geniet ze, kan ook niet anders.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info