Trage Tocht Oudewater

Tiendweg, Wiericke en jaagpad Hollandse IJssel

Trage Tocht Oudewater
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Oudewater

 • Startadres:

  parkeerterrein zwembad Ons Statenbad
  Statenland 1
  3421 GZ Oudewater

 • Coördinaten:

  52°1’7” N   4°52’20” E

Direct als je bij Oudewater de Tiendweg oploopt word je overweldigd door het lage polderland van het Groene Hart. Het is hier heerlijk wandelen, met alsmaar gras onder je voeten en zo nu en dan een om- of overstapje. De Tiendweg met aan weerszijden sloten en knotwilgen doorsnijdt de langgerekte weidekavels aan de achterzijde. Dit is het land van de knobbelzwanen, die zich tegoed doen aan het groene gras. Na 5 km is het tijd voor verandering en wandelen we naar Hekendorp, bekend van de Goejanverwellesluis. Bij Hekendorp is de Oude Hollandse Waterlinie op zijn smalst. De waterlinie uit de 17e eeuw is tussen de Rijn bij Bodegraven en de Hollandse IJssel niet meer dan een 500m brede strook polderland, die bij vijandelijke dreiging blank kon worden gezet. Aan de westzijde wordt deze strook begrensd door de Enkele Wiericke, aan de oostzijde door de Dubbele Wiericke. Om je een idee te geven van de linie hebben we een lusje over de graskades van beide vaarten in de route opgenomen. Aan het eind van de Dubbele Wiericke sta je weer bij de sluis in Hekendorp.
Naar Oudewater volgen we het jaagpad langs de Hollandse IJssel, waar eens de trekschuiten werden 'gejaagd'. De graskade is nu een exclusief wandelpad, dat je tot in het historische centrum brengt. Het hart van het charmante stadje ligt ingeklemd in een slinger van de rivier. Bij de Markt met de beroemde Heksenwaag is de IJssel overkluisd. Op de brede brug nodigen de terrassen uit voor een aangename afsluiting.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Prachtige Hollandse wandeling

Annemieke de Bruin, 24-02-2021

Ook op een bijna zomers aanvoelende dag in de winter is dit een geweldig mooie tocht: de Tiendweg waar de wilgen pas geknot zijn, de ronde langs de Enkele en de Dubbele Wiericke, het jaagpad langs de Hollandse IJssel en overal het weidse uitzicht afgewisseld met wat vaderlandse geschiedenis in Hekendorp en Oudewater. Hollandser kan bijna niet. Wij hebben ervan genoten. Kleine kanttekening: de route langs de Wierickes staat op de kaart andersom ingetekend. De beschrijving loopt namelijk eerst langs de Enkele en op de terugweg langs de Dubbele Wiericke. Verder ontbreekt de aanduiding onverhard/verhard. Wij doen een gooi 80% om 20%? Misschien voor een Trage Tocht niet de ideale verhouding, maar het blijft een heerlijke wandeling met interessante bezienswaardigheden. Absoluut een aanrader.

In het voorjaar helemaal geweldig!

Hans Kerchman, 18-05-2020

Geweldig om dit in mei te doen met fluitenkruid, boterbloemen, koeien, zwanen op het pad en hollandse luchten. Dan besef je dat in Nederland blijven eigenlijk wel prima is. Zelfs nog horeca open in Hekendorp, ook al zo'n mooi plaatsje.

Mooie winterwandeling

Heleen en Jos, 29-12-2019

Het was een mooie winterse dag. De Tiendweg was bevroren en dat liep prima. Prachtige vergezichten, witte weilanden, leuke overstapjes en heel veel vogels. Vanaf de Oostkade tot en met het jaagpad was het een stuk lastiger lopen door de blubber. En dan zijn het aardig wat kilometers glibberen. Maar zo werd het met recht een Trage Tocht! Fijne wandeldag gehad.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in Utrecht

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in Utrecht

Horeca

Eetcafé Goejanverwelle

Goejanverwelle 29a

3467 PN Hekendorp

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info