Trage Tocht Oudewater

Tiendweg, Wiericke en jaagpad Hollandse IJssel

Trage Tocht Oudewater
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Oudewater

 • Startadres:

  parkeerterrein zwembad Ons Statenbad
  Statenland 1
  3421 GZ Oudewater

 • Coördinaten:

  52°1’7” N   4°52’20” E

Direct als je bij Oudewater de Tiendweg oploopt word je overweldigd door het lage polderland van het Groene Hart. Het is hier heerlijk wandelen, met alsmaar gras onder je voeten en zo nu en dan een om- of overstapje. De Tiendweg met aan weerszijden sloten en knotwilgen doorsnijdt de langgerekte weidekavels aan de achterzijde. Dit is het land van de knobbelzwanen, die zich tegoed doen aan het groene gras. Na 5 km is het tijd voor verandering en wandelen we naar Hekendorp, bekend van de Goejanverwellesluis. Bij Hekendorp is de Oude Hollandse Waterlinie op zijn smalst. De waterlinie uit de 17e eeuw is tussen de Rijn bij Bodegraven en de Hollandse IJssel niet meer dan een 500m brede strook polderland, die bij vijandelijke dreiging blank kon worden gezet. Aan de westzijde wordt deze strook begrensd door de Enkele Wiericke, aan de oostzijde door de Dubbele Wiericke. Om je een idee te geven van de linie hebben we een lusje over de graskades van beide vaarten in de route opgenomen. Aan het eind van de Dubbele Wiericke sta je weer bij de sluis in Hekendorp.
Naar Oudewater volgen we het jaagpad langs de Hollandse IJssel, waar eens de trekschuiten werden 'gejaagd'. De graskade is nu een exclusief wandelpad, dat je tot in het historische centrum brengt. Het hart van het charmante stadje ligt ingeklemd in een slinger van de rivier. Bij de Markt met de beroemde Heksenwaag is de IJssel overkluisd. Op de brede brug nodigen de terrassen uit voor een aangename afsluiting.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Heerlijk wandelen

Jan, 27-07-2018

Vandaag de Trage Tocht Oudewater gelopen. Een probleemloze wandeling. Ondanks de temperatuur (30 tot 35 graden) goed te doen. Heerlijk rustig! De GPS-track bracht mij ongehinderd op de juiste paden. Dank aan allen die deze wandelroute hebben opgezet.

Oudewater

Jan louter, 17-08-2017

prachtige tocht en lekker gevarieerd. alleen op de tiendweg stonden soms hoge brandnetels.... dus lopen met korte broek is niet aan te raden. verder genoten van deze mooie tocht ook het rustwat tentje bij de camping en de zitbankjes aan de ijssel waren top !

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Eetcafé Goejanverwelle

Goejanverwelle 29a

3467 PN Hekendorp

Eetcafé Lumière

Markt Westzijde 7

3421 AN Oudewater

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info