Trage Tocht Santpoort Noord - Overveen

Duin en Kruidberg, Vogelmeer en Middenduin

Trage Tocht Santpoort Noord - Overveen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Santpoort-Noord

 • Startadres:

  station Santpoort Noord
  Santpoortsedreef 1
  2071 TP Santpoort-Noord

 • Coördinaten:

  52°26’1” N   4°37’58” E

Vlakbij het station beginnen we in Santpoort bij Landgoed Duin- en Kruidberg aan een wandeling door een van de rijkste en mooiste duingebieden van Nederland. We lopen door Nationaal Park Zuid-Kennemerland, dat netjes wordt gedeeld door Natuurmonumenten, PWN en Staatsbosbeheer. In de eerste kilometer kunnen we genieten van het imposante landhuis Duin en Kruidberg, dat in 1895 werd gebouwd in opdracht van Jacob Theodoor Cremer, koloniaal grootondernemer. De sierlijke tuinen rond het huis, nu in gebruik als chique hotel, zijn ingericht in Engelse landschapsstijl. Met een wijde boog lopen we daarna via oude bossen, door struweelrijke duinvalleien en langs meertjes en uitzichtpunten. Het gaat voortdurend op en neer over topjes als de Starreberg en door duinvalleien met namen als Dronkendel. Via de Grote Tobbe bereiken we het Vogelmeer, waar aalscholvers af en aan vliegen. Met wat geluk sta je oog in oog met een ree of een damhert. Een ontmoeting met schotse hooglanders, shetland pony's of konikpaarden is waarschijnlijker. We beklimmen mooie uitzichtpunten als Lichtbakkeet en de Konijnenberg. Bij Koevlak steken we de Zeeweg over en bereiken we het terrein Middenduin van Staatsbosbeheer. Dit gebied heeft twee gezichten. Om te beginnen wandelen we door een diepe zanderij, waar in de Gouden Eeuw zand werd afgegraven voor de Amsterdamse grachtengordel. Aan de andere kant van het spoor gaat de tocht door het bos op de hoge binnenduinen. Langs de Zanderijvaart komen we bij landgoed Duinlust weer in de bewoonde wereld.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op deze wandeling

Magnifiek

Hans Wagenaar, 17-05-2020

Wat een topwandeling met steeds weer andere vergezichten in het weidse en fraaie duinlandschap! Af en toe had je het idee ergens in Zuid,-Frankrijk rond te lopen....Hoogtepunten waren landgoed Duin en Kruidberg, het Vogelmeer en het kleine strandje bij het meer 't Wed. Een absolute aanrader. Zelfs op een zondag ...

Santpoort Noord-Overveen

Rutger Burgers, 09-12-2019

Om de wandeling nog meer het karakter te geven van een Trage Tocht is station Overveen als eindpunt gekozen. De wandeling is nu wat korter en bovenal meer onverhard (85%). Het deel langs de Brouwersvaart en door Haarlem vervalt.

Trage Tocht

Rutger Burgers, 06-11-2018

Met ingang van 6-11-2018 is Kroegloper Haarlem omgedoopt tot Trage Tocht Santpoort Noord-Haarlem

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Kroeglopers

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Kroeglopers

Horeca

Landgoed Duin & Kruidberg

Duin en Kruidbergerweg 60

2071 LE Santpoort

Duincafé De Kennemerduinen

Zeeweg 12

2051 EC Overveen

Eetcafe Klein-Centraal, Overveen

Tetterodeweg 4

2051 EE Overveen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info