Trage Tocht Santpoort-Zuid

Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Kennemerduinen en Vogelmeer

Trage Tocht Santpoort-Zuid
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Santpoort-Zuid

 • Startadres:

  station Santpoort Zuid
  Willem de Zwijgerlaan 61
  Santpoort-Zuid

 • Coördinaten:

  52°25’9” N   4°37’53” E

We maken een heerlijke uitwaaiwandeling door de Kennemerduinen tussen Santpoort-Zuid en Parnassia aan Zee. Op de aan- en aflooproute vanaf het station naar het Nationale Park lopen we over verrassende, onverharde paadjes tussen de bebouwing. Bij de ingang Bleek en Berg gaat de route eerst richting Oosterplas, een duinmeer dat we een stukje langs de oever volgen. Langzaam klimmen we omhoog naar de Starreberg, fraai uitzichtpunt over het brede duinlandschap. De duinen zijn hier behoorlijk afwisselend met een rijke flora en fauna. We komen onderweg verschillende duintypen tegen: binnenduinbossen, beboste duintoppen, natte duinvalleien en stuivende duinen. We komen bij een volgend duinmeer dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw is gegraven, het Vogelmeer. We zien hier een flinke kolonie aalschovers. Op naar de kust. Bij restaurant Parnassia is het goed pauzeren. We lopen nog even over het strand langs de altijd weer imponerende zee. Bij de nieuw gegraven inkeping Kattendel keren we terug naar de brede duingordel. In deelgebieden met prachtige namen als Ogenkuil, De Blink, Klein Doornen en Dronkendel genieten we van de rustige voetpaden in het uitgestrekte natuurgebied. Aan de rand van het Nationale Park keren we via dezelfde route terug naar het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtige wandeling

Rita van Ginkel, 28-06-2020

Een zeer mooie wandeling door de duinen. Qua natuur erg afwisselend. We hebben het geluk gehad om een groep herten te zien, in de buurt van de zwemvijver. Ook hebben we de konik paarden en wisenten (of waren het Schotse hooglanders) gezien.

Reactie op TT Santpoort-Zuid

Rob Wolfs, 17-02-2018

Bedankt Yolanda, lijkt me een goede tip!

Prachtige route

Yolanda, 16-02-2018

Vandaag, een zonovergoten dag, deze schitterende tocht gelopen. We hebben ervan genoten! Wat zijn de duinen daar hoog en ruig. Vele struinpaadjes, geweldig. Even een tip: parkeren aan de Bergweg die genoemd werd, is erg duur. Je bent 8 (!) euro kwijt voor een dagkaartje. Gewoon je auto bij station Santpoort Zuid zetten, plaats genoeg en gratis. Je mist dan ook het leuke stuk tussen het station en de eerder genoemde parkeerplaats niet!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse

Horeca

Eetcafé Klein Centraal, Santpoort-Zuid

Willem De Zwijgerlaan 61

2082 BB Santpoort-Zuid

Strand- en duinpaviljoen Parnassia aan Zee

Parnassiaweg 1

2051 EA Overveen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info