Trage Tocht Schinnen-Geleen Oost

Geleenbeek van Terborgh tot Daniken

Trage Tocht Schinnen-Geleen Oost
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Schinnen

 • Startadres:

  station Schinnen
  Stationsstraat
  6365 CK Schinnen

 • Coördinaten:

  50°56’19” N   5°52’30” E

Van begin tot eind houden we tijdens deze wandeling tussen Schinnen en Geleen de Geleenbeek in de peiling. Het stroompje ontspringt in een put op een boerenerf achter Heerlen en mondt bij Stevensweert in de Maas. Het is de hoofdbeek in de Mijnstreek, maar liefst 28 zijbeken voeden de watergang. Onderweg kun je op een aantal plekken zien dat Waterschap Roer en Overmaas in de weer is met het realiseren van een meer natuurlijke loop. De beek mag weer slingeren en de omgeving wordt groener. Omgevallen bomen sturen het stromende water tussen de steile oeverwallen door.
We beginnen de wandeling met een aanloopje over het voormalige Mijnspoor tussen Sittard en de staatsmijnen Emma en Hendrik, bij Hoensbroek. Eenmaal bij de beek gaat het steeds op en neer, we pakken alle hellingen mee die we onderweg tegenkomen. Langs glooiende velden en over holle wegen komen we uit bij het monumentale kasteel Terborgh. De gelijknamige gasterij is een heerlijk rustpunt. De tocht gaat om het dorpje Sweikhuizen heen. Het plaatselijke ommetje laat ons zien hoe mooi het dorp gelegen is. De klim naar de Danikerberg is de laatste in de reeks. Daarna begint een mooie afdaling via het terrein van een oude steenfabriek. Tot aan het spoor wandel je in het groen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Wuivend koren en bloeiende aardappelvelden

Tika, 02-07-2020

Wat een schitterende afwisselende wandeling. Vooral Sweikhuizen is een echte parel. Met in deze tijd van het jaar akkers vol wuivend koren en bloeiende aardappelvelden. Voor het eerst in maanden ook weer eens modder onder mijn wandelschoenen. Het is hier lekker vochtig en in de vele diepe holle wegen en paden zie je goed hoe de regen van de afgelopen week zich een weg naar beneden heeft gebaand.

Heerlijke wandelroute

Mirjam Klever, 15-10-2019

Het is een ongelooflijk mooie wandelroute, overal groen en heerlijk afwisselend. Het ene moment slenter je nog langs de Geleenbeek om even later rustig te wandelen in het bos. Pittig klimmen en dalen over de heuvels en ondertussen genieten van verrassende vergezichten. Banjeren door de open velden en pauzeren op één van de terrasjes onderweg. Wat wil een mens nog meer ??

TT Schinnen-GeleenOost

Hannie den engelsman, 01-05-2017

Prachtige wandeling!

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Lopen door Limburgs heuvelland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Lopen door Limburgs heuvelland

Horeca

Brasserie De Muldermolen

Thullerkerkweg 17

6365 AE Schinnen

Gasterij Kasteel Terborgh

Heisterbrug 119

6365 CC Schinnen

Gasterij Biesenhof

Biesenweg 1

6164 RA Geleen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info