Trage Tocht Schoonoord

Boswachterijen Sleenerzand en Schoonloo

Trage Tocht Schoonoord
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Schoonoord

 • Startadres:

  openluchtmuseum Ellert en Brammert
  Tramstraat 73
  7848 BJ Schoonoord

 • Coördinaten:

  52°51’8” N   6°45’3” E

Een wandeling van 15 km in Midden-Drenthe vanuit Schoonoord, vrijwel uitsluitend over onverharde paden. Wat een stilte en rust hier! We starten bij het Openluchtmuseum Ellert en Brammert. Bij het 100 jarig bestaan van Schoonoord in 1954 werd een aantal van de eerste plaggenhutten en veenhuisjes nagebouwd op een perceel heideveld aan de Tramstraat, wat is uitgegroeid tot het huidige openluchtmuseum. We lopen de bossen van boswachterij Sleenerzand in. In dit bosgebied zijn nog veel sporen van vroeger te vinden, zoals gletsjerkuilen, grafheuvels, een hunebed en een urnenveld. De route vervolgt langs bosranden van de boswachterij Schoonloo en langs de Meeuwenplassen, een uitgestrekt heideveld met vennen. Via een prachtige bomenlaan steken we het boerenland van het Orvelterveld over. Het laatste deel van de wandeling loopt weer over een heideveldje met vennen, waar Schotse Hooglanders grazen en door de bossen van het Sleenerzand.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Reactie op TT Schoonoord

Rob Wolfs, 17-02-2018

Beste Leon Cuijpers, bedankt voor je reactie. Het kan natuurlijk zo zijn dat er nieuwe fietspaden zijn aangelegd. Vaak zijn er in de Drentse bossen brede bospaden met naastliggende fietspaden. Daar heb je als wandelaar geen last van. Als je van tevoren op het kaartje kijkt in de pdf van de routebeschrijving zie je direct dat je op deze route enkele lange rechte stukken tegenkomt. Persoonlijk vind ik juist de afwisseling van kronkelpaadjes en langere rechte bospaden het leukst. Als je me per mail (info@wolfswandelplan.nl) kunt laten weten welke gedeeltes 'gefietspadificeerd' zijn, dan kan ik dat verwerken en kunnen toekomstige wandelaars daar weer van meeprofiteren.

Onverhard

Leon Cuijpers, 16-02-2018

De wandeling voldoet niet geheel aan de omschrijving. 95% zou onverhard zijn echter dat klopt geheel niet, Er is veel meer verhard. Wellicht is er recent een fietspad aangelegd. Jammer van enkele lange saaie rechte stukken oa met een fietspad waar je dan wel naast kunt lopen en dan is het 'onverhard'. Een hunebed zijn we niet tegengekomen. We hebben wel vele vogels gezien, bijzonder voor de tijd van het jaar waren: staartmees, grote bonte specht, veldleeuwerik, boomklever, goudhaantje.

Hagedissenwandeling

Wandelen met War, 29-08-2017

Prima uitgezette wandeling en uitstekend omschreven. GPX bestand werkt ook prima ! Al met al een afwisselende wandeling. Misschien af en toe wat te rechte lange stukken, maar dat ligt ook aan de Drentse rechte vakken in het bos...

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info