Trage Tocht Soest

Korte en Lange Duinen, De Stompert, De Paltz

Trage Tocht Soest
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Soest

 • Startadres:

  restaurant De Korte Duinen
  Birkstraat 108
  3768 HL Soest

 • Coördinaten:

  52°9’40” N   5°19’8” E

We maken een fraaie boswandeling aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug tussen Amersfoort en Soest, met mooi dennenbos en twee uitgestrekte zandvlaktes. Bij de weilanden van De Paardenkamp aan de Birkweg zou je niet vermoeden dat je nog geen kilometer verder aan de rand staat van een grote zandverstuiving. We kiezen ervoor om consequent de rand van deze Korte Duinen aan te houden en maken gebruik van paadjes op de zandige randwal. Dan verlaten we de gemeentebossen en volgen we 1,5 km een verhard weggetje tussen de afgerasterde terreinen van Vitens en Defensie door. Dat is even doorbijten! Des te leuker zijn de vele smalle bospaden op voormalig oefenterrein De Stompert. Na jaren van oefeningen met legervoertuigen komt het bos nu tot rust, de vele heideveldjes worden steeds mooier. Ten westen van de drukke provinciale weg komen we op landgoed De Paltz. Een prachtige bomenlaan slingert er door een erosiedal. De laan komt uit op een prachtig verhard klinkerlaantje met aan weerszijden rustieke lantaarns. De Paltzerweg voert ons naar de Lange Duinen. Deze nog grotere zandvlakte doorkruisen we kaarsrecht over de volle lengte, het vizier gericht op de eenzame den midden op het zand. We steken nogmaals de provinciale weg over en volgen enkele mooie bospaden op en neer. De statige Maarschalkersteeg leidt terug naar het begin bij De Paardenkamp.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Startpunt

Rutger Burgers, 25-02-2021

Beste Willem Wandelaar, in de routetekst staat: 'Parkeerplaats TOP Paardenkamp Het Gagelgat, naast parkeerplaats van restaurant (alleen voor gasten)'. Dit is dus het veldje naast het parkeerterrein voor het restaurant. Dezer dagen zal het hier best druk zijn, zoals op alle parkeerterreinen op de Heuvelrug. Uiteraard ben je vrij om een ander startpunt te kiezen.

Zandpad

Willem Wandelaar, 25-02-2021

De parkeerplaatsen aan de start zijn bijna allemaal gereserveerd voor restaurant, kantoor of wasstraat. Is het mogelijk om de route te laten beginnen tegenover restaurant 't Hoogt en ook iets te noorden daarvan waar veel meer parkeergelegenheid is? Het is een prachtige route met mooie landschapselementen. Houtwallen, zandverstuiving, hoogteverschillen. Dank Voor een verslag van mijn wandeling zie : willemswonderlijkewandelingen.com/2021/02/19/trage-tocht-soest/

Trage Tocht Soest

Sander de Bruin, 11-01-2021

Afgelopen weekend deze route gelopen, en erg van genoten. In de buurt van de parkeerplaatsen die toegang verschaffen tot de verschillende gebieden kan het wat druk zijn maar daarbuiten is het al een stuk rustiger. De soesterduinen en de Paltz zijn bij vlagen bijna on-Nederlands mooi. Een absolute aanrader!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant De Korte Duinen

Birkstraat 108

3768 HL Soest

Restaurant 't Hoogt

Van Weerden Poelmanweg 220

3768 MN Soest

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info