Trage Tocht Utrecht (stadse tochten)

Utrechtse singels en parken, Lunetten en Merwedekanaal

Trage Tocht Utrecht (stadse tochten)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Utrecht

 • Startadres:

  station Utrecht Centraal
  Stationshal 12
  3511 CE Utrecht

 • Coördinaten:

  52°5’21” N   5°6’35” E

Het is onvoorstelbaar hoe exclusief je kunt wandelen zó dicht bij het centrum van Utrecht. Deze stadse tocht volgt het groen en het blauw van de singelgracht en de parken naar de rand van de stad. In het Griftpark zien we hoe een voormalige gifbelt is getransformeerd tot een aangename verblijfsplek. We lopen in een boog rond Fort De Bilt en doen de Berekuil en Park Bloeyendael aan. Voorbij een laag tunneltje staan we weer binnen de ring en wandelen we door het klassieke Wilhelminapark. Via het jaagpad langs de Kromme Rijn zoeken we wederom de Nieuwe Hollandse Waterlinie op. De tocht gaat langs de vier Lunetforten. En passant steken we het brede spooremplacement over. Restaurant De Smaak van Lunet in Lunet IV is een leuke pauzeplek. Via de Liniedijk ten zuiden van het fort bereiken we Hoograven. De Romeinse Limesweg liep ooit dwars door deze wijk. Buurtbewoners hebben de historische weg met enkele mozaïeken zichtbaar gemaakt. Je ziet dit onder andere op het pad langs de Vaartse Rijn. De laatste kilometers van deze stadse tocht staan in het teken van het Merwedekanaal. Aan de Veilinghavenkade liggen enkele historische rijnaken uit de vorige eeuw. Terug naar het station lopen we onderlangs het indrukwekkende gebouw van de Rabobank en steken we via de Moreelsebrug het stationscomplex over.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Aanpassing

Rutger Burgers, 20-01-2019

Vandaag even de werkzaamheden langs het Merwedekanaal bekeken. De doorgang langs het kanaal is voorlopig nog versperd. Waar je tegen de afzetting aanloopt ga je rechtsaf (Heycopstraat) en even verder linksaf (Voorsterbeeklaan). Je komt uit bij de Veilinghaven. Vriendelijke groet,.

Aanpassing

Rutger Burgers, 05-12-2018

Dank je wel Arlette en Dave. Ik zal binnenkort een keer gaan kijken of tijdelijke dan wel permanente aanpassing nodig is.

Leuke en mooie wandeling met een kleine (tijdelijke) aanpassing

Dave, 05-12-2018

Hele leuke wandeling, met veel groen door de stad Utrecht. Zoals de beschrijving al vermeld is het geen wandeling door het centrum, maar er omheen, en dat maakt hem zeker niet minder mooi. Alleen bijna op het einde (bij punt 9) Na laatste ark RD, asfalt wordt grindpad, Hier gaat men -volgens buurtbewoner- een appartementencomplex bouwen en loop je dus tegen bouwhekken aan. Ga op dat punt dan rechts en de eerste straat link (Voorsterbeeklaan), helemaal uitlopen en je komt bij de Veilinghavenkade uit. Hier kan je de route weer oppikken.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Het Gegeven Paard

Vredenburgkade 11

3511 WC Utrecht

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info