Trage Tocht Venlo (stadse tochten)

Groote Heide, Jammerdal en Wilderbeek

Trage Tocht Venlo (stadse tochten)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Venlo

 • Startadres:

  station Venlo
  Stationsplein 1
  5913 AA Venlo

 • Coördinaten:

  51°21’53” N   6°10’19” E

Tegenover het station van Venlo lopen we bij het Limburgs Museum het Julianapark in. Dit is het begin van een groen lint, dat pareltjes van stadsnatuur aaneenrijgt. Het park is pas na de oorlog ingericht, voor die tijd reed hier de trein van Venlo naar Wezel. Dan volgt Park Rijnbeek. Lopend door deze verruigde corridor lijkt de bebouwing ver weg. Via de Schaapsdijk klimmen we de Stalberg op, eigenlijk het eerste Maasterras. We komen uit op de Groote Heide, waar de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog een grote luchtmachtbasis had. Resten van deze 'Fliegerhorst' staan nog fier overeind tussen de groene en soms paarse heide. Na het kruisen van het zweefvliegveld volgt de 'stadse tocht' de grens met Duitsland. Via de oude grensovergang Schwanenhaus bereiken we de terreinen van Maria Auxiliatrix, het voormalige klooster en sanatorium dat nu geheel als zorgcentrum in gebruik is. Kolossale beuken geven kleur en statuur aan het sierlijke park. Het Jammerdal, 'Jaomerdal' in het Venloos dialect, was lange tijd een verborgen schat. Het Limburgs Landschap heeft de voormalige kleigroeve omgevormd tot een gemengd eiken- en elzenbroekbos. Vanaf het dal volgen we de Wilderbeek richting de Maas. De struinpaden langs de rivier zijn een heerlijke afsluiting, net als de terrassen aan de haven en op de markt. Stadse Tocht met 70% onverhard!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Re: aanvulling

Rutger Burgers, 01-07-2019

Dag Mat, Dank je wel voor de aanvulling, ik heb het gelijk verwerkt in de routebeschrijving en op de kaart. Groet, Rutger

Aanvulling

Mat Maessen, 01-07-2019

Aanvulling op de horeca tijdens wandelroute bij punt 4 (parkeerplaats Groote Heide): In mei 2019 opende Gasterij de Groote Heide haar deuren. Je kunt er iets lekkers eten en drinken. Het gebouw blijft zijn functie behouden als informatiepunt van Stichting het Limburgs Landschap. De Gasterij is binnen en buiten speels, strak en informatief vorm gegeven en vertelt over de natuur en de geschiedenis.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Gasterij Groote Heide

Hinsbeckerweg 55

5915 PS Venlo

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info