Trage Tocht Westenschouwen

Meeuwenduinen en Zeepeduinen

Trage Tocht Westenschouwen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Westenschouwen

 • Startadres:

  bushalte Rotonde, Westenschouwen

  Westenschouwen

 • Coördinaten:

  51°40’16” N   3°42’16” E

We maken een mooie bos- en duinwandeling in Zeeland op de Kop van Schouwen. Het is deels een redelijk zware tocht over zanderige duinpaden met flink klimmen en dalen. In het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli zijn de Meeuwenduinen niet toegankelijk. Vanuit de rand van Westenschouwen lopen we de boswachterij in. Het is het grootste bos van Zeeland, dat begin 20e eeuw is aangelegd. In de Meeuwenduinen met jonge kale duinen, vlakten met mossen en duingraslandjes broeden in het voorjaar zo'n 5000 paar kleine mantelmeeuwen en 1500 paar zilvermeeuwen. Het gebied wordt begraasd door Shetlandpony's. We wandelen door Nieuw-Haamstede met de prachtige Westerlichttoren, gebouwd in 1837. De route vervolgt langs het zweefvliegveld naar de rand van Burg-Haamstede. De Zeepeduinen behoren vanouds bij het landgoed Slot Haamstede. Het is een geaccidenteerd duinlandschap met bos, struweel, grasland, mosvlakten en kaal zand. De naam Zeepeduinen is een verbastering van het Zeeuwse seepelen (=sijpelen): het grondwater sijpelde hier vanuit de duinen naar de lager gelegen omgeving. We lopen langs de rand van het duingebied over tegelvoetpaden terug naar Westenschouwen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Westenschouwen

Rob Wolfs, 03-09-2019

De route is gecontroleerd en bijgewerkt. Tekst en kaarten zijn actueel. Begin en eind is iets aangepast. Met grote dank aan Lida Roodhart!

Reactie op Pascale

Rob Wolfs, 27-08-2019

Bedankt voor je bericht. We gaan ermee aan de slag.

Routebeschrijving gedateerd

Pascale van der Wekken, 27-08-2019

Wij hebben deze tocht vorige week gelopen en denken dat de routebeschrijving toe is aan een update. De belangrijkste wijzigingen zijn dat de genoemde tegelpaden zijn geasfalteerd. Onder punt 5 is sprake van een graspad vlak voor een vakantiepark. Ook dit is inmiddels een asfaltpad en bevindt zich vlak voor familiecamping Groenwoud. De tocht gaat door een prachtig bos- en duingebied en zeker het eerste deel is de moeite waard. Het stuk tussen punt 4 en punt 6 is echter minder interessant, waardoor een aantrekkelijk alternatief kan zijn om halverwege punt 3 en 4 linksaf te gaan en over het strand terug te lopen. Je mist dan echter wel het mooie duingebied bij Het Zeepe.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Fletcher Duinhotel Burgh Haamstede

Torenweg 1

4328 JC Burgh Haamstede

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info