Trage Tocht Westenschouwen

Meeuwenduinen en Zeepeduinen

Trage Tocht Westenschouwen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Westenschouwen

 • Startadres:

  bushalte Rotonde, Westenschouwen

  Westenschouwen

 • Coördinaten:

  51°40’16” N   3°42’16” E

We maken een mooie bos- en duinwandeling in Zeeland op de Kop van Schouwen. Het is deels een redelijk zware tocht over zanderige duinpaden met flink klimmen en dalen. In het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli zijn de Meeuwenduinen niet toegankelijk. Vanuit de rand van Westenschouwen lopen we de boswachterij in. Het is het grootste bos van Zeeland, dat begin 20e eeuw is aangelegd. In de Meeuwenduinen met jonge kale duinen, vlakten met mossen en duingraslandjes broeden in het voorjaar zo'n 5000 paar kleine mantelmeeuwen en 1500 paar zilvermeeuwen. Het gebied wordt begraasd door Shetlandpony's. We wandelen door Nieuw-Haamstede met de prachtige Westerlichttoren, gebouwd in 1837. De route vervolgt langs het zweefvliegveld naar de rand van Burg-Haamstede. De Zeepeduinen behoren vanouds bij het landgoed Slot Haamstede. Het is een geaccidenteerd duinlandschap met bos, struweel, grasland, mosvlakten en kaal zand. De naam Zeepeduinen is een verbastering van het Zeeuwse seepelen (=sijpelen): het grondwater sijpelde hier vanuit de duinen naar de lager gelegen omgeving. We lopen langs de rand van het duingebied over tegelvoetpaden terug naar Westenschouwen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Westenschouwen

Rob Wolfs, 31-01-2018

Deze route is gecontroleerd, aangepast en bijgewerkt. Nu weer te lopen. Met dank aan Johnny en Rita!

Reactie op Jean Verschaeren

Rob Wolfs, 23-01-2018

Beste Jean, in het scherm van de routecontrole heb ik de bestanden geupload. Dus die moet je daar kunnen ophalen. Lukt dat niet dan moet je even je mailadres sturen naar info@wolfswandelplan.nl. Dan zal ik je de bestanden alsnog sturen.

TT Westenschouwen

Rob Wolfs, 26-02-2017

Deze route wordt voorlopig en misschien wel definitief van internet afgesloten.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Fletcher Duinhotel Burgh Haamstede

Torenweg 1

4328 JC Burgh Haamstede

Paviljoen Duinzigt

Kraaijensteinweg 162

4328 RD Burgh-Haamstede

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info