Trage Tocht Wilnis

Spoordijk Vinkeveen, Veenkade, Bijleveld

Trage Tocht Wilnis
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Wilnis

 • Startadres:

  parkeerplaats Koningin Julianastraat/Dorpsstraat
  Koningin Julianastraat
  3648 AG Wilnis

 • Coördinaten:

  52°11’45” N   4°54’16” E

Er zijn beslist genoeg liefhebbers van een stevige poldertocht. Wandelaars die er niet voor terugdeinzen om te beginnen aan een vijf kilometer lange en bijna rechte spoordijk. In 1986 reed hier de laatste trein, van Aalsmeer naar Breukelen. Tot voor kort circuleerden nog plannen om er een fietspad van te maken. Dankzij acties van wandelaarsverenging TeVoet is het traject exclusief voor wandelaars behouden gebleven. In het trage tempo van de wandelaar ervaar je de diepe droogmakerij en smalle legakkers tussen de slootjes. Vervolgens gaat de tocht over graspaadjes als de Demmerikse Kade en de Veenkade. Met helaas daartussen een vervelend stuk asfaltweg. Voorbij de kruising bij Portengen passeren we het Armenland van Ruwiel. Volgens oude afspraken tussen leenheren en boeren was de opbrengst van dit landje bestemd voor arme dagloners en knechten. Dit in de vorm van gratis brood. Tegenwoordig is het Armenland een prachtig blauwgraslandje van Staatsbosbeheer. Na een welverdiende pauze bij Toren De Grote Sniep bereiken we via de Dooijersluis het veenriviertje de Bijleveld. Dwars door boerenland volgen we deze oeroude waterloop bijna 4 km tot aan Wilnis. Onderweg trekken we onszelf met een touwpontje over de Veldwetering. Let op: deze route kan alleen buiten het broedseizoen, dus van 15 juni tot 15 maart. Houd rekening met grof spoorgrind, hobbelig gras en wat brandnetels.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Boven verwachting: Super!

Eric Claasen, 27-09-2020

Hele leuke wandeling die we vandaag pas vonden (gelukkig niet eerder gevonden) en tegelijk maar afgewerkt hebben. Die eerste 5 kilometer langs het oude spoor waren leuk, de tweede poot had wat asphalt maar daarvoor waren we gewaarschuwd. Het laatste stuk is echt helemaal onverhard (als je het harde aluminium pontje (leuk!) pontje niet meetelt). Jammer dat de boeren die langs het asphalt wonen niet meewerken en ook strookje land openstellen. Een heel stuk asphalt was gewoon een weggetje door een weiland te zien (waar je niet op mocht). Het was bij ons 16,5 km.; de 17 hebben we door de hoofstraat in Wilnis volgelopen (wat een schitterende plataan!). Het wordt vast nog wel eens nog leuker. Kortom: prima, makkelijke, wandeling door afwisselend landschap en de kers op de taart was het pontje.

Brandnetels

Pierre Pieterse, 27-09-2020

Ik heb op dinsdag 22 september deze tocht gelopen. De brandnetels heb ik niet gezien. Wel was er flink gemaaid in het laatste stuk dus dat probleem is opgelost.

Een fraaie polderwandeling

Jan, 20-09-2020

Vandaag 20 september 2020 de Trage Tocht Wilnis gelopen aan de hand van de GPS track. Heb een voorkeur voor wandelen in het Groene Hart. Ben dan ook zeer content met deze nieuwe Trage Tocht die o.a. met de spoordijk mij weer wat nieuws liet zien. Afwisselend, van volkstuintjes, een oud spoortracé, de kades tot het boerenland inclusief een pontje. Ook een stukje asfaltweg, maar ach, dat hoort er bij. Evenals de brandnetels in pakweg de laatste kilometer van het traject. Het was te doen met een korte broek aan, maar vroeg wel extra aandacht voor het plaatsen van de voeten. De 17 kilometer van de Trage Tocht liepen voor mij heerlijk weg. Dank aan de samensteller en andere betrokkenen!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Tapas De Buurvrouw

Dorpstraat 54 - 56

3648 AJ Wilnis

Paviljoen Toren De Grote Sniep

Veenkade 1

3648 AS Wilnis

Rustpunt Het Theepotje

Gagelweg 6

3648 AV Wilnis

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info