Trage Tocht Zeewolde Horsterwold

Naar de Stille Kern in het Horsterwold

Versiedatum: 15-03-2022

ObstakelsRunderen Paarden Obstakels Obstakels OosterwoldOosterwoldOosterwoldOosterwoldGrote weerschijnvlinderVerboden voor honden!Vlak na de start
14 KM
Start:

parkeerterrein Speelbos de Zevensprong, Zeewolde

Details

Het recept van deze wandeling is een en al natuur. We wandelen door een zeer gevarieerd bos. Het Horsterwold is een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland, aangeplant tussen 1976 en 1980 op pure zeeklei. Bomen groeien hier spectaculair, omdat de bodem bijzonder vruchtbaar is. We wandelen door essen- en populierenbos en passeren een aantal verruigde open plekken. Als we eenmaal de Groenewoudsetocht zijn overgestoken komen we in het begrazingsgebied. Een ontmoeting met een kudde konikpaarden is hier heel waarschijnlijk en met wat geluk tref je een ree of een damhert. In De Stille Kern mag de natuur zijn gang gaan en dat is goed te zien. Langzaamaan wordt het 900 ha grote gebied een echte wildernis. Opvallend zijn de vele omgevallen essenbomen, een gevolg van de essentaksterfte. We bereiken de langgerekte waterplas, die we in eerste instantie volgen via een goed begaanbaar karrenspoor. Dan verlaten we het pad voor een struinavontuurtje in de graslanden langs de plas. Na regenperiodes kan het hier bijzonder drassig zijn. De oplettende wandelaar ziet er bijzondere libellen, lepelaars, zwanen en eendensoorten. Ook de zeearend bivakkeert in het gebied. Vooral september is een mooie maand voor deze wandeling, dan is de vogeltrek op zijn hoogtepunt. Bovenal is dit een tocht die je loopt voor de rust en de stilte. Wandelen in het Horsterwold is haast meditatief. Voordat je deze wandeling gaat lopen: tijdens de storm van februari 2022 zijn er erg veel bomen omgewaaid. Je moet over en onder zeker 40 bomen klimmen. Bovendien zin de paden kletsnat. Iets om rekening mee te houden.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: na regenperiodes kunnen de grasstroken in de route zeer drassig zijn. Tijdens het groeiseizoen is een lange broek aanbevolen in verband met brandnetels en bereklauw.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info