Trage Tocht Zeewolde Horsterwold

Naar de Stille Kern in het Horsterwold

Trage Tocht Zeewolde Horsterwold
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Zeewolde

 • Startadres:

  parkeerplaats Groenewoldseweg, Zeewolde
  t.h.v. Groenewoldseweg 7
  3896 LS Zeewolde

 • Coördinaten:

  52°18’14” N   5°30’33” E

Het recept van deze wandeling is een en al natuur. We wandelen door een zeer gevarieerd bos. Het Horsterwold is een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland, aangeplant tussen 1976 en 1980 op pure zeeklei. Bomen groeien hier spectaculair, omdat de bodem bijzonder vruchtbaar is. We wandelen door essen- en populierenbos en passeren een aantal verruigde open plekken. Als we eenmaal de Groenewoudsetocht zijn overgestoken komen we in het begrazingsgebied. Een ontmoeting met een kudde konikpaarden is hier heel waarschijnlijk en met wat geluk tref je een ree of een damhert. In De Stille Kern mag de natuur zijn gang gaan en dat is goed te zien. Langzaamaan wordt het 900 ha grote gebied een echte wildernis. Opvallend zijn de vele omgevallen essenbomen, een gevolg van de essentaksterfte. We bereiken de langgerekte waterplas, die we in eerste instantie volgen via een goed begaanbaar karrenspoor. Dan verlaten we het pad voor een struinavontuurtje in de graslanden langs de plas. Na regenperiodes kan het hier bijzonder drassig zijn. De oplettende wandelaar ziet er bijzondere libellen, lepelaars, zwanen en eendensoorten. Ook de zeearend bivakkeert in het gebied. Vooral september is een mooie maand voor deze wandeling, dan is de vogeltrek op zijn hoogtepunt. Bovenal is dit een tocht die je loopt voor de rust en de stilte. Wandelen in het Horsterwold is haast meditatief.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Rust en rijke natuur

Michiel, 22-06-2020

Op een zonnige en wat drukkende zondagmiddag deze wandeling gemaakt. Opvallend was de rust. Alleen rondom de parkeervoorzienen wat meer wandelaars (of chillende gezinnen), maar wat verder in de natuur bijna niemand meer tegengekomen. Een mooie wandeling, deels op paden/wielsporen, maar grote delen ook op onverhard terrein en geleid door een nauwelijks zichtbaar paadje van voorgangers. De gps-track biedt dan uitkomst, hoewel wat afdwalen natuurlijk ook niet erg is. Hier en daar moeilijk om de brandnetels te ontwijken, maar verder ook prima in korte broek te doen. Waterdichte wandelschoenen wel aanbevolen. Konikpaarden, een langsrennend hert, een bosmuis en de nodige gevleugelde vrienden kwamen we tegen. Voor herhaling vatbaar. De bloemenzee in de lente schijnt erg mooi te zijn :)

Stilte

Roland MD, 04-05-2020

Zondagochtend vroeg gestart en genoten van deze mooie wandeling. Het was voor het eerst dat ik een wandeling in Flevoland had uitgekozen en het zal zeker niet de laatste keer zijn geweest. Wat een rust en wat veel vogels! Hier en daar zijn de graspaden langs de sloten wel wat erg hobbelig (veel gaten en pollen) dus zo nu en dan extra geconcentreerd wandelen en zorgen dat je je enkel(s) niet verzwikt :) Verder was ik blij met m'n waterdichte schoenen want de vroege ochtenddauw en de regen van afgelopen dagen zorgden voor natte graspaden (zie ook omschrijving). Qua drukte ben ik alleen in het gebiedje rond de uitkijkheuvel en aan het einde wat mensen tegengekomen. Verder dus heerlijk rustig (ook geen MTB paden oid in dit gebied). Ik ga deze zeker nog een keer lopen!

Een grote verrassing!

J de Graaf, 26-04-2020

Een grote verrassing, op zondagochtend in tegengestelde richting gelopen, Mooi weer, veel vogels en geluk gehad, een hele grote kudde Konikpaarden in Horsterwold bewonderd. Weinig wandelaars tegengekomen,met recht 'Stille Kern'

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info