Twentse Tocht Haarmühle - Witte Veen

Tijdelijk gesloten

Rondwandeling Haarmuhle - Enschede

Versiedatum: 22-08-2023

Watermolen HaarmuhleBij de HaarmuhleHaarmuhleBij restaurant De HaarmuhleStadsrand EnschedeBuitengebied van EnschedeVlonderpad in het Witte Veen
18 KM
Bron:

Start:

Landgasthof Haarmühle, Omgeving Enschede

Details

Reacties

Geef reactie

Watermolen Haarmühle

Frits Schipper, 10-06-2022

Als startpunt van deze Twentse Tocht dient watermolen de Haarmühle. Aan het eind van de wandeling kan ik nog even een kijkje nemen in deze watermolen uit 1619. Het waterrad draait, ik zie grote molenstenen liggen kan via smalle houten trapjes naar boven en beneden. Voor dit bezoek heb ik er al een mooie wandeling op zitten. Een hele wandeling, met een 'deja vu' bij de Werthepaalweg. Dus, langs de molen de brug over en over het gravelpad richting natuurgebied, waar ik even van de route afwijk om bij het vennetje te kijken. De vogel-observatiehut ook even bezocht. Wat opvalt hier in Duitsland is dat er meer dan alleen mais wordt verbouwd. Ik zie hier ook graan/koren op het land staan. Dan bij het kantelpunt van de route, bij het infobord over der grenssteenroute die te fietsen is, ga ik rechtsaf. Zo ongemerkt loop je van Duitsland weer in Nederland. Over en door landgoed Smalenbroek met links nog een groot ven wandel je even later langs de rand van Enschede. Als je hier woont kun je elke dag even genieten van de natuur die vlak voor je huis ligt. Na de driesprong met vlonders hoor ik de kikkers kwaken in het water. Een heel breed vlonderpad brengt me lang een woonwijk in aanbouw. Dan Landgoed Groot Brunink. Langs de boerderij over een stenig pad en een elektriciteitshuisje, bospad in voor het bankje. Op dit bankje even gaan zitten, met de nadruk op niet te lang; ongewenste muggen en andere stekende insecten weten me gauw te vinden. Dat is ook op de ander bankjes op de route waar ik even de benen strek. Bij de Werthepaalweg weer rechtsaf, lange zandweg met links â€" goed kijken â€" diverse grensstenen. Bijna aan het eind van de tocht maak ik nog een mooie wandeling door het Witte Veen, afwisselend over bospad, dan weer de vlonder op en er weer af… Onderweg zie ik diverse rododendrons in bloei staan en verder op het pad ook hoge groene varens. Even later sta ik bij de Buurserbeek hier ga ik weer even zitten om naar het water en de twee bruggen te kijken. Dan linksaf en even later ben ik weer bij het startpunt en kun je boven aan deze pagina lezen wat ik aan het eind van deze mooie, groene wandeling heb gedaan.

Halve 'Truus'

Vera Scholten, 02-04-2022

Deze wandeling in 2 gedeeltes gelopen. Zeer prettig zo'n halve Truus omdat een lange Truus niet altijd uitkomt.
Ik vond het een aparte wandeling en moeilijk te beschrijven. De moerasbossen zeer mooi en indrukwekkend. De lange wegen in het begin zijn rustgevend. Sinds ik ze mijmerwegen noem heb ik geen moeite meer met de lange rechte wegen. Dit hoort ook bij de veengebieden.
Dichter bij de stad wordt het wat drukker op de mooie landgoederen. En uiteindelijk kom je ongemerkt weer in de totale rust van het buitengebied.
Zo dicht bij de stad toch zo'n gevarieerde natuur.

Haarmühle

Truus Wijnen, 25-10-2017

Hoi Hans,
Dank weer voor jullie aanvullingen. Wat betreft die 'verdwenen paaltjes' het kan zijn dat dat te maken heeft met de update van routes en routepaaltjes die het Wandel Netwerk Twente onlangs heeft ondergaan.

haarmuhle tocht

Hans Spijkerman, 25-10-2017

Goed omschreven route, met een opmerking betr. onderdeel 5.
daar staat het volgende: Na 90 meter op vage viersprong, bij paaltjes met gekleurde pijltjes LA. Wij hebben het volgende ervaren: Na 90 meter na vage viersprong bij geel/rood gemarkeerde palen LA. (Geen pijltjes dus).
Verder willen we erop wijzen dat in de buurt van de woonwijken hier en daar route markeringen zijn verwijderd, waarschijnlijk door vandalisme. Het is een mooie route door prachtige kleinschalige natuurgebieden, verbonden door behoorlijk wat asfalt. Dat vonden wij net iets teveel.

Geef reactie

Wandelen met je smartphone!

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info