Twentse Wallen - Markelo

Rondwandeling vanuit het dorp Markelo

Twentse Wallen - Markelo
 • Bron:

  Truus Wijnen

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Markelo

 • Startadres:

  VVV-kantoor Markelo
  Goorseweg 1
  7475 BB Markelo

 • Coördinaten:

  52°14’4” N   6°29’44” E

De Markelose Berg (40m), daar begint het allemaal mee op deze route. Amper begonnen aan de wandeling met start midden in de plaats Markelo en je staat al op genoemde berg en kun je genieten van vergezichten. Door de strategische ligging was Markelo een plek waar in de Tweede Wereldoorlog veel gebeurde. Langs de route stille getuigen, loopgraven en gedenkplekken. De wandelpassages langs de Schipbeek en buurtschap Stokkum zorgen voor de afwisseling.

Reacties op wandelingen

Heerlijk!

Birgit van Meel, 09-06-2019

Vandaag, 9-6-2019, deze wandeling gedaan! Niet één keer verkeerd gelopen en dat wil wat zeggen! Heel duidelijk beschreven dus! Heel jammer dat de theetuin gesloten was ondanks dat er bij henzelf stond aangegeven dat ze open zouden zijn. Onszelf aan het eind van de wandeling op een ijsje getrakteerd bij het vvv-kantoor. Bedankt voor de goede beschrijving!

De mooiste van 2018

Gerrit-Jan, 31-05-2019

Omdat mijn zus en haar man op de camping de Kattenhoeve (voorheen Kattenberg geloof ik) stonden hebben wij de mooiste wandeling van 2018 samen gelopen. We begonnen dus vanaf de camping en hadden daardoor het deel Kattenberg aan het einde van de wandeling. Het is echt een heerlijke wandeling, zeker met het weer van vandaag vrijdag 31 mei 2019, niet te warm, niet te koud echte korte broeken wandeling. Nadat we op 2/3van de wandeling heerlijk hadden geluncht in Markelo (vlak daarvoor staat een prachtig beeld) hebben we de wandeling voortgezet. Opeens zagen (en hoorden) we de camping : de gerechtvaardigde vraag was zullen we nu naar het restaurant gaan. Nee want ik wist dat er nog een mooi zo niet indrukwekkend stukje zou komen. Loopgraven, bomkraters, neergestorte piloten, prachtig herdenkingsmonument en zeker de onderduikholen. Het is kort geleden (ik ben van 12 jaar na de WOII) en het lijkt zo ver weg. Opdat we niet vergeten ! Truus het was weer genieten. (en de route was zoals gewoonlijk weer feilloos)

Ook voor de geschiedenisliefhebber

Petra, 03-01-2019

Als je vakantieadres zich toevallig bevindt vlakbij de mooiste wandeling van 2018, dan moet je die natuurlijk gaan lopen. Dat deden wij vlak voor de kerst. Het was een van de zeldzame dagen waarop er sneeuw lag, wat deze wandeling extra bijzonder maakte. Of het de mooiste wandeling van 2018 was, kan ik niet bevestigen; Nederland kent vele mooie wandelingen. Maar hij was wel erg mooi! De cultuurhistorische informatieborden langs de route waren een leuk extraatje, zo leer je ook nog iets over de roerige geschiedenis van deze streek. Bij het Engelse Theehuis Hoestinkhof genoten we van een afternoon tea (tip!), en we werden bovendien getrakteerd op ossenhoornblazers (de lokale variant van midwinterhoornblazers) die ook nog in sappig Twents een aantal leuke verhalen vertelden. Voor het tweede deel van de wandeling moeten we nog een keer terugkomen, want inmiddels was het zo mistig geworden dat we niets meer van de omgeving konden zien.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Camping de Kattenberg

Hogedijk 8

7475 PR Markelo

Engels theehuis De Hoestinkhof

Stationsweg 22a

7475 NN Markelo

Grand café 't wapen van Markelo

Grotestraat 1

7475 AZ Markelo

Grand café De Kroon

Taets van Amerongenstraat 15

7475 BT Markelo

Zalencentrum de Haverkamp

Stationsstraat 28

7475 AM Markelo

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info