De Geul van bron tot monding

De Geul van bron tot monding
10 wandelroutes langs de groene ader van het Zuid-Limburgse heuvelland

auteurOlaf Op den Kamp
uitgeverijTic
ISBN978-94-93048-05-8

Olaf Op den Kamp wijst in deze wandelgids op bijzondere fauna, hoopt op ontmoetingen met soms onbekende dieren en vertelt over historie en eigenaardigheden van gebouwen en mensen.

De Geul is hét riviertje van Zuid-Limburg. De Geul met haar zijdalen en de omliggende heuvels maken het Heuvelland tot een haast on-Nederlands landschap. In dit wandelboekje maakt de wandelaar kennis met dit grensoverschrijdende riviertje, gaat op zoek naar haar bronnen in het Aachener Wald, loopt langs oude watermolens die dienden om galmei te malen, lakens te vollen, graan te malen, olie te persen of papier te maken en ziet de restanten van de zinkindustrie met haar bijzondere zinkflora.

De huizen in het gebied zijn haast even uniek als het landschap zelf, opgetrokken uit Devonische zandsteen, kalksteen, vuursteen of vakwerk. Meanders bieden broedplaatsen voor de IJsvogel, prachtige libellen vliegen over het water en in de Geul zwemmen Beekforel, Elrits en Atlantische zalm. In de hooilanden langs de bovenloop geven Scherpe boterbloemen kleur aan het gras, in de benedenloop vormen ooibossen het leefgebied van Bevers.
Hellingbossen, kastelen met prachtige tuinen, prachtige kerken en vergezichten ontbreken evenmin.

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info