Groene Wissel 141: Almere Buiten

Oostvaardersplassen

Groene Wissel Almere Buiten
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Almere-Buiten

 • Startadres:

  station Almere Buiten
  Noordeinde 170
  1334 BC Almere

 • Coördinaten:

  52°23’41” N   5°16’39” E

Al vlot na het station wandelt u over fraaie paden langs singels en over slingerpaadjes door het Almeerder Randbos naar het zuidelijk deel van de Oostvaardersplassen, waar u over mooie wandelwegen een flink stuk langs kuiert. Onderweg kunt u in het natuurcentrum (met horeca) kennis over dit gebied opdoen. De tweede helft van deze wandeling gaat over de stille slingerende bospaden van het Kotterbos. Daar zult u genieten van de rust en de afwisseling. Deze wandelroute kent een minpuntje: het einde van de wandeling gaat over een lange rechte weg door een moderne, ruime woonwijk (met flink wat groen en vijvers). Om u een teveel aan bebouwing te besparen, eindigt deze route op station Almere-Oostvaarders, dat is 1 halte vanaf uw vertrekstation.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Reactie op E Sluijp-Been

Bart van der Schagt, 09-06-2019

Omdat je deze driesprong schuin aanloopt, lijkt het erop dat je (door daarop LA te gaan) RD loopt. Kwestie van goed lezen...

Groene wissel nr. 141

E Sluijp-Been, 09-06-2019

Prachtige wandeling; wij wonen in Almere, maar het blijft een genot deze wandeling te lopen. Twee opmerkingen: bij punt 2 (bijna aan het eind) staat: op de driesprong met handwijzer LA, maar dat kan niet, je kunt niet linksaf, alleen maar rechtdoor. Punt 4: 5e en 6e zin: op de kruising kort daarna RD: nog een week en dit paadje is compleet overwoekerd, we hadden nu al moeite het te zien en door de brandnetels heen te lopen. Wandelgroeten van Elly en Robbert Sluijp.

Wandeling in een bijzonder stil gebied.

Henk, 13-07-2018

Vandaag - 12-07-2018 - heb ik de Groene wissel nr. 141 Almere-Buiten gelopen. De NS vulde het gat weer op van het traject Meppel naar Kampen-zuid middels snelbussen. Vanuit de trein was tussen Lelystad en Almere-Oostvaarders een zeer grote kudde Konikpaarden te spotten. De route brengt je langs een winkelpleintje met olifant-beeldje naar een aardig park langs een singel. Men is hier wat aan het renoveren met paden, dus is het wel es zoeken naar verdwenen punten waar je houvast aan had. Kort daarna volgen we via slingerpaadjes een bosgebied. We lopen eerst langs de randen van woonwijken en pas op het einde van de wandeling krijgen we een beeld te zien van Almere als woonstad. Eind 1970 begin 1980 was ik werkzaam bij een Grondboorbedrijf die in zowel Almere- Binnen c.q. -Buiten als in Almere-haven veel opdrachten van architectenbureaus kregen om bodemonderzoek te doen. Er werden proefboringen uitgevoerd om de samenstelling van de verschillende aardlagen bloot te leggen en we hebben daar heel veel sonderingen uitgevoerd. Middels oliedruk worden er stangen de grond ingeperst. Aan deze machine is een meet- en printmachine gekoppeld. Daaruit komt een grafiek met gegevens over de draagkracht van de grond. In die tijd zijn deze steden gigantisch gegroeid. Het Koopvaarderspad brengt je over een erg drukke weg en direct duik je via een dalende trap een heel aardig traject in tussen bloeiende gele planten, die bij nader onderzoek "Herik" heten en uiterlijk hetzelfde effect als koolzaad geven. Uiteindelijk bereik je dan het natuurcentrum en eventueel een koffiepauze. Op dit punt kom je dichtbij de Oostvaarderplassen met groene eilandjes in het midden. Een klein groepje hekrunderen aan de andere kant veraf zijn de enige beesten die ik te zien krijg vandaag, naast een paar grauwe ganzen. In zo'n groot gebied zou het wel heel bijzonder zijn dat je de Edelherten, Konikpaarden en Hekrunderen allemaal te zien krijgt. Gisteren is er door de provincie een beslissing genomen over deze dieren. De Hekrunderen blijven in getal zo als ze nu er lopen, van de Edelherten zal men een deel afschieten en van de Konikpaarden zal een deel verplaatst worden naar elders. Langs het Frans Verapad is het goed toeven, het verkeersgeluid van de drukke weg wordt enigszins gedempt door het gezang van de vogels. Het vervolg zijn paden tussen rietkragen en door bosstroken. De temperatuur is vandaag goed met zon tussen de wolken door, waardoor het niet bloedheet is. De weg langs de vaart is een echte kuitenbijter. Daarna een weg door de woonwijk die de verschillende bouw van huizen laat zien. Het gebruik van diverse tinten in de muren maakt het wat levendiger, evenzo het gebruik van hout en ander materialen. De woningen die ook nog eens aan het water liggen zijn natuurlijk ideaal om te wonen. Dan is daar het eindpunt het station Almere-Oostvaarders, dat met zijn kleurig gebouw een enigszins chiquere uitstraling heeft dan Almere-buiten. Einde van een wandeling in een bijzonder stil gebied.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info