Trage Tocht Zwillbrock

Zwillbrocker Venn en Leemputten

Trage Tocht Zwillbrock
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Zwillbrock

 • Startadres:

  hotel-restaurant Kloppendiek
  Zwillbrock 8
  D-48691 Vreden (D)

 • Coördinaten:

  52°3’14” N   6°41’23” E

Deze wandeling op de rand van Nederland (achter Groenlo) combineert een rondje Zwillbrocker Venn met een korte wandeling door natuurpark De Leemputten en een gedeelte door het meer open Achterhoekse boerenland. In Zwillbrock kunnen we nog de fraaie barokkerk en het informatiecentrum Biologische Station Zwillbrock bezoeken. Het Zwillbrocker Venn is ontstaan nadat hier turf is gestoken. Het natuurgebied bestaat uit bos, hei en moeras. Het Venn herbergt de grootste kokmeeuwenkolonie van Duitsland. Het is ook de meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kolonie van ongeveer veertig flamingo's. Aan de andere kant van de grens wandelen we door het waterrijke natuurpark De Leemputten. Een overblijfsel van de steenfabriek die in 1892 in Groenlo werd gevestigd. De fabriek gebruikte de leem voor het maken van dakpannen en later stenen. In 1975 stopte de steenfabriek met zijn activiteiten. De Leemputten hebben zich ontwikkeld tot een uniek gebied met diverse soorten planten en vogels.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Yvonne

Stefan Horn, 28-07-2020

Bedankt voor de melding. De link is hersteld.

Dode link

Yvonne, 28-07-2020

De link naar de routebeschrijving van deze wandelroute werkt niet.

FraaieZwillbrock tocht

Gerrit Munneke, 23-07-2020

Op 16 juli hebben wij, dankzij ontvangen GPX bestand van Rob Wolfs, deze tocht kunnen lopen m.b.v. de GPS. Bij het begin van de tocht hadden we direct geluk: er was nog een flamingo aanwezig en een ree. We begonnen de tocht met een miezerige regen maar voor het Ven was dat lang niet genoeg. Op oude foto's was te zien dat er voorheen veel meer water aanwezig was. Hopelijk komt het nog een keer weer goed. De route was afwisselend qua natuur en, waarschijnlijk door het niet al te beste weer, gelukkig heel rustig met slechts een enkele wandelaar. De laatste paar honderd meter regende het weer volop en kwam de meegenomen grote paraplu goed van pas. Volgens onze GPS was het totaal ca. 12 km.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen op de rand van bos en boerenland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen op de rand van bos en boerenland

Horeca

Café-restaurant Haak en Hoek

Holterhoekseweg 6

7142 HZ Groenlo

Hotel-restaurant Kloppendiek

Zwillbrock 8

D-48691 Vreden (D)

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info