Wandel weg in Nederland deel 2

Wandel weg in Nederland deel 2

Zie, proef, voel en fantaseer het landschap


Haro Hielkema bespreekt in vijftig wandelingen weer op originele wijze de achtergrond van even zovele landschappen die het afgelopen jaar zijn aandacht getrokken hebben. De wandelingen liggen verspreid over heel Nederland en geven een goed overzicht van nieuwe wandelmogelijkheden van het afgelopen jaar.

De auteur heeft landelijk bekende wandelingen gelopen zoals de nieuwe NS-wandelingen Hondsrugroute en Vragenderesch, stukken van nieuwe LAW-paden het Hollands Kustpad en het Oosterscheldepad, maar ook veel streekroutes zoals de Streuvelpaden bij Twekkelo, de klompenpaden in Utrecht en het Gorcums Postpad.

Het lezen van een boek is een reis op zich. De verhalen nemen je op een ontspannen en onderhoudende wijze mee naar de geschiedenis van de streek en het landschap. Ze vertellen je over de Witte nonnen in Groningen, de Moerasdraak in Brabant en de maretak in Zuid-Limburg. Zo zie je de oude kloosters en vestingen voor je, voel je de heilzame werking van Bijvoet en proef je de zilte zee. Heerlijk leesvoer voor als je lekker thuis blijft.

Maar de verhalen werken ook aanstekelijk en je wilt op pad om door het ongerepte groen vesting Den Bosch te zien met daarbovenuit stekend de glorieuze St. Jan of de invloed van de Boelekeerl te voelen. In het boek staan geen routebeschrijvingen of routekaartjes, maar met de verwijzing naar een website, VVV of boek waar de routebeschrijving te vinden is, zijn het schitterende wandelingen om te lopen. Met het verhaal van Haro Hielkema in het achterhoofd wordt de wandeling boeiender en kijk je met andere ogen naar het landschap.

Bij elke wandeling staat veel praktische informatie zoals begin- en eindpunt, afstand, aanwezigheid van markering, bereikbaarheid met trein of bus, horeca en bezienswaardigheden langs de route, mate van verharding en toegankelijkheid voor rolstoelen en voor honden. Ook staat vermeld hoe je aan een routebeschrijving kunt komen. Voldoende informatie om op stap te gaan.

Stefan Horn, december 2006

Wandel weg in Nederland deel 2

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteer
functionele cookies

Meer info