Veluwe Zwerfpad

Veluwe Zwerfpad
Wandelen over de ‘Eindeloze Veluwe’
Lengte: 375
Op zoek naar de wilde zwijnen in de ‘Onzalige Bossen’, de graafwespen in het oneindig stuifzand en de zandhagedis op de nog immer stille heide. Met de knooppuntenstructuur van het nieuwe Veluwe Zwerfpad – Wandelen over de ‘Eindeloze Veluwe’ van het Nivon zijn er tal van mogelijkheden voor ééndaagse en weekendrondwandelingen.

Route en praktische informatie
De gids voert de wandelaar onder meer over Nationaal Park De Hoge Veluwe, de Veluwezoom, de Hoog Buurlose, Asselse en Ermelose Hei, door de Loenermark, het Kroondomein, het Speulder- en Sprielderbos en over het Kootwijkerzand en Wekeromse Zand. Naast een bondige routebeschrijving en 72 gedetailleerde topografische kaarten (schaal 1:25.000) bevat de Veluwe Zwerfpadgids (Streekpad 16) veel praktische informatie over openbaar vervoer, overnachtingsadressen, bezienswaardigheden onderweg en een overzichtskaart met wildobservatieposten op de Veluwe. In het veld is de route in twee richtingen geel-rood gemarkeerd.

GPS-punten
Verdwalen is balen. Zeker op de eindeloze Veluwe. Een noviteit in LAW-gidsen is GPS, Global Positioning System. Het digitale apparaat maakt bij de plaatsbepaling gebruik van satellieten. Op de kaarten in de gids is een beperkt aantal ‘waypoints’ weergegeven die te downloaden zijn. Wanneer je van de route afwijkt, kun je met behulp van deze punten de route weer terugvinden. Het aantal ‘digitale broodkruimels’ is echter beperkt. Ze maken de gids en markering niet overbodig.

Nivon Natuurvrienden
Het Veluwe Zwerfpad wordt uitgegeven door Nivon Natuurvrienden. Dit is een vereniging met 36.000 leden die activiteiten organiseert op het gebied van duurzame recreatie, natuurbeleving en cultuur – op lokaal niveau maar ook internationaal. Zo beheren Nivon-vrijwilligers 4000 kilometer aan langeafstandswandelroutes, waaronder het Veluwe Zwerfpad. Het Nivon werkt in de Stichting Wandelplatform-LAW samen met andere organisaties aan de totstandkoming van het landelijk netwerk van doorgaande wandelroutes in Nederland. Er zijn momenteel circa veertig officiële wandelroutes met een gezamenlijke lengte van 8000 kilometer. Het Veluwe Zwerfpad (357 km) is er daar één van.

De gids is verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren, of te bestellen bij het Nivon (www.nivon.nl) en het Wandelplatform-LAW. Streekpad 16 Veluwe Zwerfpad, 357 km, 240 pagina’s, € 18,70, ISBN 90-70601-87-7 Uitgave van het Nivon, Amsterdam, juni 2006.

Meer informatie over Veluwe Zwerfpad

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info